Összművészeti projekttel készül Gyárfás Miklós grafikusművész, Kemény Zsófi író és Sági Bálint graffitis a Művészetek Völgye fesztiválra

Meghökkentő és minden érzékszervet megmozgató egyedi kiállítással készül három fiatal művész, Gyárfás Miklós grafikus, Kemény Zsófi író és Sági Bálint graffitis az idei Művészetek Völgye fesztiválra. A fiatal alkotók összművészeti alkotása július 20-tól egy héten át lesz látható a fesztivál programjában.

A művészek közös munkájának alapját Gyárfás Miklós (grafikusművész) Invictus című képe adja, amely egy titkos világba kalauzolja el a látogatókat. Az álmok és a valóság összefonódik, miközben a realitás és az utópia vékony mezsgyéjén találjuk magunkat. A vizuális élményeket Kemény Zsófi (költő, író) Tolvaj című novellája gazdagítja, amelyet Gyárfás műve ihletett. Sági Bálint (graffiti művész) is csatlakozik a csapathoz, aki háttéralkotásaival nyitja meg a Gyárfás Miklós által behatárolt teret. A három alkotó most először dolgozott együtt, közös projektjük különlegességét a különböző művészeti területek, a grafika, az irodalom és a graffiti kölcsönhatása adja.

Gyárfás Miklós képeit külső behatások és gondolatok láncolata kelti életre, így jelenik meg bennük egy szimbolikus formavilág, amely a valódi világ absztrakciójaként értelmezhető. Gyárfás stílusára leginkább a figuratív szimbolizmus meghatározás illik, nagyban épít az analógiákra és a rajzok atmoszférájára.

A grafikák fekete-fehér színét néhol vörössel egészíti ki a művész: “A fekete-fehér a két véglet. Úgy gondolom, hogy érzelmeket, hangulatot átadni vizuálisan ebben a kettőben a legnehezebb. Ez a korlátozottság arra inspirál, hogy megvalósításban és kidolgozottságban adjam vissza azt, amit esetlegesen a színek elvétele miatt a téma megszenvedhet. A vörös az egyik legmeghatározóbb szín, sok jelentése van, éppen ezért mindig jól körülhatárolható célom van az alkalmazásával. Megjelenése jelentéssel bír.”– mondta Gyárfás színhasználatáról.

Kemény Zsófi Tolvaj című novelláját Gyárfás képei mellett az élet ihlette. „Gyárfás Miklóssal hasonlók vagyunk: egész életünkben azt csináltuk, amit most meg is mutatunk: ő rajzolt, én meg írtam. Folyamatos standbyban vagyunk: állandóan alakuló grafikák és írások vannak a fejünkben.” – idézte fel Kemény Zsófi novellája születésének hátterét.

A Tolvaj c. novella nemcsak Gyárfás képeihez kapcsolódik, hanem Kemény Zsófi havonta, az Élet és Irodalomban jelentkező tárcanovelláihoz is, hiszen a szövegek főszereplője egy színészfiú, Aurél (a barátainak csak Au), akinek élete és gondolatai az írónő saját életére is reflektálnak. A grafikus által használt színek Kemény Zsófi novellájában is fontos szerepet kapnak: “A novellám főszereplőjének, Aunak az egyik legnagyobb életproblémája, hogy képtelen a dolgokat feketén-fehéren látni.” – beszélt a színek szimbolikájáról az írónő.

Sági Bálintgraffiti művész háttéralkotásaival teszi teljessé az összművészeti élményt, az ő munkáit a Gyárfás Miklós által koncipiált térben tekinthetik majd meg a látogatók.

A kiállítás 2018. július 20-29. között tekinthető meg a Művészetek Völgye fesztiválon, a Tűzoltószertárban.

Hozzászólás