Na és neked milyen a tökéletes nyár?

Nyár = napsütés, tengerpart, bulik, fesztiválok. De előfordul, hogy a nyár nem úgy alakul, ahogyan az a nagy könyvben meg van írva. Mi a helyzet, ha az elmúlt másfél hónap neked nem a szórakozást, hanem a melankóliát hozta el? Mi van akkor, ha a legnagyobb problémád nem az, hogy mit vegyél fel a holnapi bulira vagy melyik bikinit válaszd a strandra? Az egyetlen kérdés, ami egész nyáron a fejedben kattog, hogy hol rontottad el az életed és hogyan fogod túlélni az elkövetkező másfél hónapot. Ismerős? Nézzük, milyen tünetekkel jár egy jó kis nyári depresszió és néhány tippet, hogyan maradj boldog ezalatt a stresszes időszak alatt is!

Igen, az ember lányának nyáron is lehetnek depresszív gondolatai, bár néhány éve még naivan az ellenkezőjét gondoltam. Majd rá kellett jönnöm, a napsütés és a jó idő nem mindig jelent egyet a boldogsággal. A mentális egészség egy ennél sokkal komplexebb jelenség. A sötét fellegek nem csak ősszel vagy télen gyülekezhetnek, bizony akkor is beárnyékolhatják hangulatunkat, amikor épp nettó boldogságtengerben úszik mindenki körülötted, hiszen: nyár van!

Nyár = fesztiválok, fesztiválok = drogok. Megkezdődött a nyári szabadtéri rendezvények szezonja, ahol az ember akarva-akaratlanul belebotlik valamilyen kedélyjavító szerbe. A glitterek között, a most annyira menő övtáskákban valakinél biztosan akad egy kis segédszer, ami ellazít, elűzi a gátlásokat és a keserédes hangulatot, viszont a helyzet az, hogy ez a hatás csak átmeneti. A drogok és az alkohol ugyan elfeledtetik a depresszív gondolatokat, de ezek csak talmi örömök, s miután a hatásuk elmúlik, újra ott a kényszer, hogy egy újabb adag kerüljön a kezeid közé. Félreértés ne essék! Nem nekem kell megmondani, hogy mi a helyes, hiszen mindenkinek a maga döntése milyen és mennyi szert használ.

Azt viszont ne felejtsd el, ha egyébként sem vagy a toppon, akkor igen veszélyes játékot űzöl, ha csak azért nyúlsz a cucchoz, mert a barátaid is így tesznek, vagy mert valamiféle megelégedettség-érzésre vágysz.

A különböző drogok használata közel sem függ annyira az évszakoktól, mint a most következő topik. Kinek tűnik fel, ha télen a több réteg ruha alatt felszalad egy-két plusz kiló? Senkinek, vagyis csak neked meg a párodnak, az meg úgyis majdnem-mindegy. Természetesen a különböző médiaplatformokon feltűnő hirdetések már a tavasz beköszöntével biztosítják, hogy még véletlenül se felejtsük el: közeleg a bikiniszezon. Ha a nyár kezdetéig mégsem sikerült tökéletes formába hoznunk magunkat, akkor máris felszínre tör az önbizalomhiány és a sokszor velejáró testképzavar. Hiszen nincs is jobb, mint egy megbeszélt találkozó előtt sírva felhívni a barátnődet, hogy te vagy a legundorítóbb ember a világon és soha többet nem teszed ki a lábad a lakásból (true story).

A body positivity mozgalmak és kampányok ellenére még mindig sokan őrült diétákkal próbálnak a lehető leggyorsabban látható eredményeket elérni. Ha az Instagramon már minden #fitspo és #cleaneating posztot megnéztünk és kipróbáltunk, de mégsem érzékeljük a változást, akkor jobb esetben a fentebb említett szituáció következik be. Rosszabb esetben még drasztikusabbra fordul diétánk, melytől gyakran egyenes út vezet az étkezési zavarok kialakulásához. Az egészséges táplálkozás bevezetése és a saját mozgásformád megtalálása után egyébként a hangulatod is jobb lesz és magabiztosabbá is válsz! (Szintén true story.)

A másik gyakran előforduló probléma pedig: a nyár a költekezések időszaka, de nem muszáj szórnod a pénzt csak azért, hogy menőbbnek tűnj, ha nem teheted meg! Egy fancy vacsora és egy túl jól sikerült este a barátokkal, melyet a bankszámlád bánt? Fesztiválok, múzeum- és strandbelépők sora, szinte napi rendszerességgel. Töménytelen drága szesz… Néhányan elfelejtik, hogy nekik ugyan semmiség egy VIP heti bérlet megvásárlása, de sokan örülnek, ha a havi lakbér kifizetése után marad egy kis spórolt pénzük. Ha a te baráti társaságodban is akadnak tehetősebbek, valószínű veled is előfordult már, hogy egy számodra túl drága helyen töltötted az idődet. Mindezt azért, mert cikinek érezted volna belátni, te nem engedhetsz meg magadnak olyan kúl dolgokat, mint ők. A megoldás egyszerű, légy őszinte! Miért vennél meg egy többezres belépőt egy rooftop bárba, ha nem teheted meg?

Ha a barátaid tényleg a barátaid, meg fogják érteni, hogy nem vagy egy pénzes zsák és együtt ki tudjátok találni, hogy hová menjetek és mit csináljatok ahhoz, hogy mindannyian jól érezzétek magatokat.

Nyár, amikor minden napra jut egy program és nincs kibúvó alóla, hiszen „most van nyár”. Megjelenés egy baráti összejövetelen, hiszen mindenkinek ott a helye, vagy tökéletes életed bemutatása az Instagramon, mert mindenkié felhőtlen és persze rohadt menő. A pezsgő szociális élettel néha betelik az a bizonyos pohár, ilyenkor teljesen oké egy egyedül töltött estét beiktatni. Az egyedüllét nem összekeverendő a magánnyal és egyáltalán nem gáz, ha egy könyv társaságában töltesz el egy-egy estét.

Ha nem illik a személyiségedhez a tipikus nyárfless, ne erőszakold bele magad a méregdrága programokba, a tűpontos diétákba és edzéstervekbe a tökéletes beach body kényszeres haszolásával, és főleg: ne hidd, hogy mindenkinek olyan kirakatélete van, mint ahogyan azt az Instagramon mutatja. Élvezd a nyarat, de ne a megfelelési kényszer hajtson!

Egyáltalán nem kell, hogy a nyár minden percét aktívan töltsd és egyszerűen lehetetlen is, hogy minden egyes pillanatát maximálisan kiélvezzük úgy, ahogyan azt a társadalmi elvárások és a jól koncipiált #summerquote-ok előírják. A legfontosabb, hogy testileg és lelkileg is egészségesek maradj és hogy érezd jól magad a bőrödben! Ha az étkezési zavarok, a függőség vagy a depresszió jeleit észleled a környezetedben vagy saját magadon, akkor bátran fordulj szakértőkhöz, hiszen a legtöbb segítséget tőlük kaphatod.

A végére pedig adunk néhány tippet a summertime sadness enyhítésére:

  • Csinálj programokat magadnak! Járj többet múzeumokra, galériákba, fedezd fel a várost, vegyél ki egy jó könyvet, vagy ha minden ilyesmit kifüggtél, írj rá a rég nem látott barátaidra és szervezz egy laza beszélgetős délutánt, estét velük!
  • Tervezzköltségvetést a nyárra és oszd be a pénzed: mikor, mi és mekkora összeghatárig fér bele a szórakozásba?
  • Ha több időd van nyáron, nézz be workshopokra, továbbképzésekre vagy tanulj ki egy új szoftvert, képezd magad! Egy nyelvtanfolyam is jó ötlet lehet, nyáron amúgy is több akció van ezekre a kurzusokra!
  • Szervezz rövid hátizsákos nyaralásokat, túrákat, melyeket fillérekből ki lehet hozni és fedezz fel új tájakat, kultúrákat!
  • Keresd fel a hozzád legközelebbi piacokat, bio üzleteket és ruházz be pár egészséges finomságra! Hidd el, hálás leszel magadnak.
  • Légy környezettudatos és segíts be egy-egy civil szervezetnek – a legapróbb segítség is segítség, és tök jól fogod érezni magad utána.

Bárhogy is legyen, a lényeg: szeresd magad mindennap.

Szerző: Tamás Cintia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.