Dokumentumfilm készült M.I.A. életéről és karrierjéről!

„This is not a normal pop documentary because M.I.A. is not a normal popstar.” – olvasható a Srí Lanka-i énekesnő életét bemutató dokumentumfilm legfrissebb előzetesében. Stephen Loveridge rendező és Mathangi „Maya” Arulpragasam, azaz M.I.A. együttműködésének köszönhetően részletes bepillantást nyerhetünk az énekesnő életének, karrierjének meghatározó pillanataiba. A dokumentumfilm a 2018-as Sundance Film Festivalon hatalmas sikert aratott, és most már azt is tudjuk, nem kell sokat várnunk, hogy mi is megtekinthessük az alkotást.

A film egyedülálló történet egy nőről, akit nehéz gyerekkora és társadalmi helyzete sem akadályozott meg abban, hogy korunk egyik legprovokatívabb előadójává váljon, sikert sikerre halmozzon és aktivistaként is meghatározó szerepet töltsön be.

A MATANGI / MAYA / M.I.A. betekintést enged Maya Arulpragasam családjának életébe és 22 évnyi exkluzív felvétellel nyűgöz le minket, amelyek közül sokat maga M.I.A. rögzített.

M.I.A. 1975. júliusában született Nagy-Britanniában, majd családjával Srí Lankába költözött, ám a polgárháború kitörése után maga mögött kellett hagynia az országot. Édesanyjával és testvéréveL Indiában telepedtek le, majd 11 éves korában visszatértek Londonba, ahol menekültként szállásolták el őket. Itt az énekesnő élete ugyan már nem a folyamatos bujdosásról szólt, de helyette a rasszizmussal kellett szembenéznie. A középiskola befejezése után a Central Saint Martins fine art, film, and video szakát végezte el, majd ígéretes zenei pályafutása is kezdetét vette.

Művésznevét unokatestvére emlékére választotta, aki Srí Lankán tűnt el katonai szolgálata közben. Innen ered az M.I.A. rövidítés, azaz a Missing In Action.

M.I.A. zenei munkásságát nem kell senkinek bemutatnunk. Egyedi stílusára nagy hatással volt a hip-hop és a dancehall, de az alternatív rock és az ázsiai folk is a kedvenc műfajai közé tartozik. Saját zenei hangzásvilágát ezeknek a stílusoknak a keverékéből alakította ki, melyet a kritikusok és hallgatók egyaránt elismerték és a szívükbe zárták. Mindezt politikai, szociális és kulturális problémákat feszegető dalszövegeivel kiegészítve a 2000-es évek óta korunk egyik legmegosztóbb előadójának tartják, aki sosem riad vissza a véleményének kinyilvánításától.

Debütáló albuma, az Arular 2005-ben látta meg a napvilágot, a nemzetközi áttörést azonban a 2007-ben kiadott Kala hozta meg neki. M.I.A. dalai a dance és folk szerelemgyerekeiként születtek meg, így azonnal kitűnt a zeneipar sablonos előadói közül.

A jól ismert Paper Planes is ezen az albumon kapott helyet. A dal a bevándorlókról alkotott sztereotípiák szatírájaként vonult be a történelembe, Grammy-díjra jelölték és máig hitetlenül nagy népszerűségnek örvend. 2008-ban a Gettómilliomos filmzenéjében való közreműködése meghozta neki első Oscar-díj jelölését is.

M.I.A. munkái nemcsak zeneileg, de vizuálisan is egyedülálló alkotások voltak. Végzettségének és kreatIvításának köszönhetően igen hatásos videókat dobott ki az évek során, melyeket sokszor saját maga rendezett. Újabb Grammy jelölést gyűjtött be a Bad Girls-szel, a Borders-szel pedig az éppen aktuális migrációs válságra refrektált és váltott ki felháborodást. A mi nagy kedvenceink közé még a P.O.W.A.-hez, a Bring The Noize-hoz és a Finallyhoz készített kisfilmek tartoznak.

“If you’ve got access to a microphone, please use it to say something” – M.I.A.

Az énekesnő növekvő népszerűségét aktivista megmozdulásiban kamatoztatta. Történetét megpróbálta mindenkivel megismertetni, ám határozott álláspontjai sokszor botrányokba is keverték. Srí Lankán dalainak többségét betiltották, a 2012-es Super Bowl fellépésén egyetlen mozdulattal kavart nagy port, de a Borders elképesztő erős videóklipje is kiverte a biztosítékot egyeseknél.

A MATANGI / MAYA / M.I.A. a Sundance Film Festivalon debütált, ahol rögtön egy díjat is bezsebelt. A premier dátumát a Menekültek világnapján tették közzé és a közelmúltban megérkezett az első hivatalos előzetes is. Az énekesnő életéről készített dokumentumfilm szeptember 21-én kerül a brit mozikba és reméljük, valamelyik budapesti mozi műsorán is feltűnik majd, addig viszont be kell érnünk ezzel a 2 perces előzetessel.

Szöveg: Tamás Cintia

Hozzászólás