Elindította INDIEGOGO kampányát a nemrég az ukrán divathetet is abszolváló fenntartható designer, Vetlényi Alma!

Mi az emlékezés? Az érzékelés, észlelés által felfogott, figyelemmel kísért folyamat, amely a megjegyzés, a raktározás, illetve a felidézés műveletei segítségével kapcsolatot teremt a múlt és a jelen tapasztalatai között. Vetlényi Alma legújabb kollekciójának megalkotása során személyes, gyermekkori emlékeiből inspirálódott. Az öltözéksorozat egy nemzetközi verseny keretein belül nemrég kijutott az ukrán fashion weekre is.

„Saját gyermekkori ruháim forma- és színvilágát dolgoztam fel és értelmeztem újra, dekonstruktív módon. Szabásmintáikat darabokra bontottam, felnagyítottam, majd egymással keresztezve új ruhadarabokat hoztam létre. Sok esetben, például a fodroknak már nem díszítő, hanem funkcionális szerepet adtam. A kreációk egyes részein kihagyás, űr látható – ez a jelenség szimbolikus jelentőségű számomra. Emlékeim hiányosságát jelképezik.” – mesélte Alma.

Egyes darabokon kézi hímzést is láthatunk, Alma gyerekkori naplójából kiragadott mondatok formájában, melyek újra és újra aktuálissá válnak az életében. A hímzések az anyagok belső részén találhatóak, ezzel rámutatva az ember belső, személyes világára, értékeire, melyeket csak akkor ismerhetünk meg, ha közelebb kerülünk a másikhoz. Az ilyen megismerések adják az alapját a fenntartható kapcsolatoknak.

A ruhadarabok természetes alapanyagokból, hernyóselyemből és pamutból készültek, színeikben pedig merészebbek, harsányabbak, mint ami a korábbi öltözékeire jellemző volt. A kollekciót itthon először a MOME Fashion & Textile Degree Show-n lehet majd megtekinteni, azt követően pedig a Marie Claire Fashion Days-en is bemutatkozik. Ami pedig talán ezeknél is fontosabb, hogy Alma elindította INDIEGOGO kampányát, melyről részletesebben ITT olvashattok. Ha ismertek valakit, aki segíthet Almának a továbblépésben, osszátok meg a lehetőséget!

Modell: Cinti / Royal Models

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.