Ezek azok a trendek, melyektől hasra esik az Instagram népe

Ahhoz, hogy képbe kerülj a mai trendekkel, nem kell mást tenned, mint felcsapnod az Instagramot és bűvölni úgy 20 percig a stílusosabbnál stílusosabb influencerek szelfikbe oltott helyzetjelentéseit a témában. Mindegy, hogy Alsószarvaslipót vagy Manhattan közepe hozza az impozáns díszletet, egy valamire való véleményvezér mindig, minden körülmények közt megtalálja az akkurátusan posztolható kontentet, a vizuálnarrációjából pedig sosem hiányozhat annak láttatása, hogy hogyan is néz ki éppen, merthogy a lényeg nyilván mindig ez. Na de! Ha valamilyen nyomós okból kifolyólag (csak ilyet fogadunk el mentségként) nem vagy nullahuszonnégyben az Instagramon és jól jönne egy kis nosztalgia 2018 első pár hónapjának fertőző trendjeivel kapcsolatban, összeállítottunk egy listát az insta-worthy irányzatokkal a főszerepben. Vigyázz, ha lemaradsz, kimaradsz, úgyhogy tényleg figyelj jól!

TINY MATRIX SHADES – JANUARY 2018

Az van, hogy nem a kék szép, hanem a csíkszem az etalon. Vagy a csíkszemüveg, inkább. Szóval a csupán a szemgolyót takaró vagy a sci-fi kellékest megszégyenítő, robotikusan koncipiált, hosszanti kialakítású napszemüvegtrend mára virálissá duzzadt, a Balenciaga, a Parisian, de a Prada sem kímélte. Aztán persze Gigi Hadid és Kendall Jenner egy csapásra beírták ezt az ártalmatlannak induló hullámot a tömeghisztériát kiváltó divathóbortok nagykönyvébe. Mi csípünk mindent, ami kicsit is múlt századi és futurisztiku, úgyhogy köszi, ez most maradhat.

Fotó: Dazed & Confused

ALL THINGS TRANSPARENT

Elég nagy bizonyossággal mondható, hogy Kanye „nőverő” West hibáztatható az átlátszó darabok növekvő népszerűségéért, mind a kifutón, mind pedig azon kívül; a Season 2 óta minden egyes Yeezy kollekcióban transzparens cipőket mutat be. (FYI: a PVC túltolás csúcspontja a Season 4 térd fölé érő csizmái, melyek amellett, hogy túlmelegszenek, pár óra viselés után egy rosszul karbantartott akváriumhoz hasonlítanak.) Egészségtelenek, környezetkárosítók és esztétikailag sem túl megkapóak. De kit érdekel mindez, ha zabálja a nép? Már a 2010-es évek elején is láthattunk rájuk példát (pl. Jasper Conrannál), de ekkora őrületet csak az utóbbi időszakban váltottak ki.

Cipők mellett aztán az átlátszó plasztik nadrágok is feltűntek a Loewe SS16-os bemutatóján, utána 2017-ben láthattunk egy elegánsnak szánt clutch-ot Helmut Langtól, nem sokkal ezután pedig érkezett a tote bag Maison Margielától és a Céline-től. Virgil Abloh most tovább tetézi a dolgot Kanye pajtásaként, aki nemrég egy átlátszó poggyászt mutatott be a Rimowa-val. Mr. Lagerfeld sem tétlenkedett: SS18 kreációi közt kalapokat, táskákat, csizmákat vonultatott fel, kiterjesztve a transzparens trendet a Chanel-univerzumra is. Ha a fentebb említett márkák épp a személyiség egyre növekvő mértékű kiszolgáltatottságára, a test felfedésének mennél abszurdabb gesztusaira vagy netán épp a műanyag túladagolásra szeretnék felhívni a figyelmet, akkor igyekszünk megbocsátani.

ALL THINGS KITSCH 

A mindent mindennel összevisszaságára a színorgiában úszó irónia tromfol rá; a humorba áztatott mixelési kedv amúgyis erős téma idén, amit a Balenciaga AW18-as showja kivonatolt nemrég elég pontosan. A giccsfétis retróba hajló esztétikát láttat újabban: Stella McCartney a 60-as évekkel támadt őszi-téli kollekciójában, inspirálódva J.H. Lynch portréiból, mialatt Tom Ford a 80-as évekből elcsent csillogó drágakövekkel, flitterekkel és túlméretezett karikákkal dobja le magáról a minimalista etikett béklyóját. Rei Kawakubo és a Comme des Garçons márciusban a giccs és a tábori stílus izgalmas összeházasítását prezentálta Susan Sontag Camp című esszéjéből inspirálódva, rajzfilmmotívumokkal is ékesítve a kompozíciókat.

Úgy tűnt, hogy Jeremy Scott a Moschino-val már csúcsra járatta a giccset és a kakofón halmozást, de AW18-as ufonautáival Pataki Attilát megszégyenítő harmadik típusú találkozásra invitálva magát is túlszárnyalta.

(TOO) MINI BAGS 

A mikrotáskák embrionális formájának trendje kapcsán joggal merül fel bennünk, szerkesztőkben a kérdés: vajon kedves olvasóink, mielőtt táskát venni mennek, céljuk-e az, hogy az égvilágon SEMMI ne férjen bele új kiszemeltjükbe? A szomszéd bácsi által csak p_naszütyőnek csúfolt daraboknak régebben is nagy keletje volt, idén pedig a Louis Vuitton, a Fendi és a Jacquemus gondolta úgy, hogy itt az ideje véget venni annak az inhumánus szokásnak, hogy az emberek visznek magukkal _dolgokat_ is, ha kilépnek a lakásból.

Jacquemus verziója bizonyul talán a legnépszerűbbnek – különösen akkor, ha mellé helyezzük az idei nyár szenzációjának számító hatalmas szalmakalapjait is –, hiszen többek között Kendall Jenner és Rihanna is magára pattintott belőlük egy-egy kreációt. Volt egy humoros kis kérdés is Dua Lipa Insta fotója alatt a mini táskákkal kapcsolatban, ami így hangzott: “lányok, mit fogunk mi ebbe a pénztárcába tenni? Donald Trump IQ-ját? ” Igen, kb. De még egyszer: kit érdekel a praktikum, ha valami kurva menő? Senkit. A mini tasik először talán a Prada AW12-es bemutatóján jelentek meg, mármint mielőtt a celebek behozták volna a köztudatba őket.

CYCLING SHADES (BUT NOT FOR CYCLING) 

Napszemüvegből sosem elég! Vagy a 90-es évek nosztalgiája, vagy a sportcuccok megszállottsága, esetleg az „ugly dad’’-esztétika – de leginkább ennek a háromnak a kombinációja – az oka annak, hogy a nagy, fényvisszaverő lencsék jelentik a nagybetűs coolságot manapság. Történt nemrég, hogy Oakley-stílusú szemüvegektűntek fel egyes bemutatókon, pl. Stella McCartneynál, Maison Margielánál vagy kicsivel korábban, tavaly az LVMH Prize nyertes Marine Serre-nél. De ez még nem volt elég: az első próbát kiállva, az igazi Oakley-k meghódították a catwalkot az SS19-es Alexander Wang és a Heron Preston showkon is. A kerékpáros divathorror azonban nem áll meg a szemüvegnél; Virgil Abloh mindenki kitörő örömére létrehívta a biciklis shortot az Off-White idei tavaszi-nyári megjelenésére.

Rihanna (ki más?) volt a korai bicós formák adoptálója, amikor Fenty Puma bemutatóján kifutóra küldte őket 2017 szeptemberében. De a csúcs egyértelműen az az örökbecsű momentum volt, amikor az Oakley fém szegecsekkel tűzdelt kreációja feltűnt Demna Gvasalia és a Vetements Couture porondján.

JORTS OVER JEANS

„Több ezer komment érkezett a social médián keresztül és egyik sem volt semleges ” – nyilatkozta a designer Ksenia Schnaider a Dazed-nek egy hosszú szárú farmernadrág és egy farmer short összeillesztéséből előálló kreálmánya kapcsán. És hát a social media szava szent és sérthetetlen, mint tudjuk. Azért, hogy a megosztó demi-jeans tartós közhasznot hozzon, Schnaider az reused ’jean-jort’ hibriddel szeretné támogatni a fenntarthatóságot.

A trend újkeletű és Gigi Hadid is bizalmat szavazott neki, úgyhogy reméljük, hamarosan itthon is meghonosodik. (Vagy nem. De az biztos.)

Fotó: Ksenia Schnaider

50/50 FASHION 

Kicsit az előbbi trend nyomvonalán maradva: az utóbbi időben az összevarrás és újrakreálás dívik a designereknél, tudniillik ezzel szeretnének újat, eredetit, maradandót letenni az asztalra, amire évtizedek múlva is emlékeznek majd az emberek. Marc Jacobs és az Off-White is lépett ennek érdekében, sőt, Conner Ives is, aki amúgy is szerette az effajta szétcincálásokat és összeillesztéseket. Egy, a Gosha Rubchinskiy megosztó SS18-as kollekciójában megszületett, felezett trench, valamint Demna Gvasalia Antwerpen teeje számít a kezdőrúgásnak az 50/50 trend esetében, azóta viszont egyre nagyobb teret nyer: a Prada, a Balenciaga és Maison Margiela is lát benne fantáziát. A király viszont egyértelműen dínóleső Jeff Goldblum volt Pradában.

Fotó: GQ

Mit hagytunk ki? (Oké, a sneakeröket, persze. Bocs, arról már nem volt energiánk vicceset írni.)

Szöveg: Zahorján Ivett, Jakab Tímea Diána

Hozzászólás