Farmerszerelem és környezettudatosság?

Manapság mindenki visel farmert – erős kifejezés, de ez az igazság, a hideg időszak beálltával pedig egyre többször nyúlunk kedvenc farmerdarabjainkhoz. Napjainkban a óriási a kereslet ezekre az öltözékekre; a pamutipar az egyik legnagyobb a világon, évente mintegy 23.000 tonnát gyártanak és dolgoznak fel. A gyapot, amelyből a pamut készül, egy nagyon szomjas és nehezen termelhető növény, ezért rengeteg gazda rovarirtókat és vegyi anyagokat használ, hogy erősítse a termést. Emiatt a gyapottermelés manapság a világ leginkább vízpazarló és szennyező iparága…

Fotó: Vetements

És sajnos a listának még nincs vége. Ahhoz, hogy a nyers pamutot farmerszövetté alakítsák, majd ebből farmernadrág legyen, rengeteg folyamaton kell keresztülmennie az anyagnak. Először is a fonalat indigó (klasszikus farmerkék) festékkel kell színezni, amely a víz és vegyi anyagok felhasználása miatt rendkívül károsítja a környezetet. Ha a designer egy különleges megjelentést, mintát szeretne látni kreációján, például kőmosottat, fehérítettet vagy más részletet hív életre, a legtöbb esetben környezetromboló módszerekkel jár el. Ezek közül a fehérítő folyamat a legveszélyesebb, mert nemcsak sok vizet használ, hanem a vegyi anyagokkal érintkező dolgozók számára is egészségügyi károsodást okozhat.

Mégis hogyan változtathatunk ezen? A fogyasztókon hatalmas a felelősség. Van lehetőségünk megkövetelni, hogy a világszerte működő ruházati vállalatok próbáljanak jobban teljesíteni, ttenni a jövőnkért és környezetünkért. Napi szinten látunk új technológiákat, amelyek jelentősen javítják a procedúrát. A gyapottermelő gazdákat meg kell ismertetni a túlöntözés és a peszticidek következményeivel, illetve jobb vetőmag-alternatívákat és különböző növényvédő módszereket kell biztosítani számukra. Ezzel egy hosszú folyamatot indítunk el, amely lassan megváltoztathatja a gyapottermelést a világon.

Fotó: shopalike.hu

Ami a farmergyártást illeti, számos innovatív ötlet jelenik meg, mint például a természetes festékek és a lézertechnológia, amelyek alternatívaként szolgálnak a korábbi módszerekre. Ezekkel az eljárásokkal a vállalatok biztonságosabbá tudják tenni a gyártást az alkalmazottaik és a környezet számára.

De egyéni szinten hogyan tudjuk megváltoztatni fogyasztói szokásainkat egy fenntarthatóbb farmer- és divatipar érdekében?

1. Mindig ellenőrizd az anyagokat: keress organikus pamutot, újrahasznosítható vagy megújuló anyagokat
a címkéken
2. A Rankabrand honlapon megtalálod a legfenntarthatóbb farmermárkák listáját
3. Vásárolj helyi üzletekben: a boltok közelében gyártott ruhák kevesebb szén-dioxidot használnak fel a
szállítás során
4. Mosd a farmerod a lehető legkevesebbszer!
5. Ne dobd ki, ha hibás: adományozd el vagy alakítsd át!

Ezekkel a lépésekkel nem állítjuk, hogy visszafordíthatók a folyamatok, de az egyes ember szintjén jelentős előrelépések idézhetők elő.

A témához készült teljes infografika ITT található. Kiemelt kép: James Hickey

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.