Ha bírod a fényművészetet, akkor ez most neked szól!

A Limelight 3D Projection Mapping nyár elején jelentette be a Limelight Academy, vagyis egy világszinten egyedülálló tehetségprogram elindítását. A fényművészeti alkotócsoport célja a 3D projection mapping szcéna fejlesztéséhez való hozzájárulás egy olyan egyedi oktatási programmal fiatal tehetségek számára, amelynek tananyaga több mint 15 év tapasztalatán alapul. A program keretében a norvég Factory Light Festivallal a világ minden tájáról fogadtak jelentkezéseket az első Projection Mapping Masterclass képzésre.

A Limelight Academy egy világszinten egyedülálló koncepció, amely a mapping versenyek alternatívájaként különleges képzési programot kínál fiatal tehetségeknek az egész világon. A program megvalósításában a Limelight 3D Projection Mapping első partnere a Factory Light Festival volt, egy független fényfesztivál Slemmestadban, Norvégiában, ahol a legjobb művészi video mapping munkákat és fényinstallációkat mutatják be egy cementgyár posztindusztriális felületét használva vászonként. A fesztivál nagy népszerűségnek örvend a helyi közösség körében, és a nemzetközi művészeti szcénába beágyazott szakmai fesztiválként egyedi révként szolgál a kísérleti művészet számára.

Az együttműködés részeként öt fiatal a világ különböző pontjairól kapott lehetőséget egy háromhónapos képzési programot követően a fesztiválon való bemutatkozásra. A kiválasztást követően a háromnapos, budapesti workshopon a Limelight Projection Mapping alapítóitól és művészeitől olyan, nehezen megszerezhető tudásanyagot kaptak, amely megalapozta a projektjeik sikerét. A fesztivál koncepciója idén az Univerzum volt, a Limelight 3D Projection Mapping csapata és a résztvevők e köré a téma köré építették fel az alkotásokat, amelyeket hatalmas sikerrel mutattak be Norvégiában.

„Minden várakozásomat felülmúlta mind a fejlődés mértéke, mind pedig azok a visszajelzések, amiket a jelentkezőktől kaptunk. Próbáltunk a képzésben a főként a gyakorlatban megtanulható dolgokra fókuszálni, és ez maximálisan működött” – mondta el Dávid István, a Limelight 3D Projection Mapping társalapítója, aki egyben a program megálmodója. „A tanulságokat már be is építettük a következő programba, ami a napokban indul. Lesz helyszínbejárás a jelentkezőknek, amire most nem volt lehetőségünk, hogy ne csak tőlünk kapjanak információt a helyszínről, hanem ők is lássák, érezzék az épületet, a helyi energiákat, kultúrát. A háromnapos workshop nagyon intenzív volt, ezt ki fogjuk nyújtani ötnaposra, és próbálunk még több gyakorlati jellegű információt belevinni. Az alapkoncepció tökéletesen működik, nekem egy óriási megerősítés volt az első Masterclass abban, hogy ezt folytatnunk kell. Két résztvevőnk már dolgozott is velünk, és a többiekkel is szeretnénk a jövőben együtt dolgozni. Ennél komolyabb visszaigazolás nem kell, különösen ha figyelembe vesszük, hogy legtöbbjüknek ez volt az első komolyabb vetítése. A szakmai életemben semmi nincs, amire büszkébb lennék, mint ez a program. Hatalmas élmény volt mindannyiunknak, alig várom a következőt!”

A következő Masterclass képzésre a jelentkezés hamarosan elindul – az izgalmas, szemkápráztató képekkel és videókkal tarkított norvégiai beszámolókért és további információért a jelentkezéshez érdemes felkeresni a Limelight Projection Mapping weboldalát, Facebook oldalát és Instagram fiókját is.

A Limelight 3D Projection Mapping és a program résztvevőinek norvégiai kalandjairól egy rövid road movie is készült Kevin Harald Campean által.

A Limelight Projection Mappingről

A Limelight Projection Mapping fényművészek csoportja, akik több mint egy évtizede készítenek 3D-s illetve fényinstallációkat. Néhányan közülük jelen voltak, amikor ez a művészeti ág még csak születőben volt, és olyan fényművészeti koncepciókat hoznak létre, amelyek emberek százezreit nyűgözik le világszerte, fényfesztiválokon és vállalati eseményeken egyaránt. A történetmesélés és a különleges 3D-s látványvilág ötvözete, illetve az épületekre való vetítésben szerzett több mint 15 éves tapasztalat teszi a Limelight Projection Mappinget a mai 3D-s fényfestési szcéna egyik vezető művészeti csoportjává.

A Limelight Academyről

A Limelight 3D Projection Mapping csapata 2018 nyarán indította útjára a világszinten egyedülálló Limelight Academy programot fiatal mapping tehetségek számára, amellyel a 3D projection mapping szcéna fejlesztését tűzték ki célul. Az egyedi pályázat útján kiválasztott jelentkezők a 3D projection mapping úttörőitől tanulnak egy konzultációkból és kreatív workshopokból álló, többhónapos oktatási program keretében, folyamatos támogatással a projektjükhöz, illetve lehetőséget kapnak rá, hogy egy partner-fényfesztivál fő programpontjaként bemutassák az elkészült munkát. A projection mapping versenyekkel ellentétben a Limelight Academy költségkeretet és szakmai támogatást nyújt a jelentkezők számára. A pályázóknak nem kell segítség nélkül tartalmat előállítaniuk, portfoliójuk és elkötelezettségük alapján választják ki a legjobbakat. További információ a linken.

Hozzászólás