RebelEvent: íme a Design Hét Budapest 2018 legizgalmasabb programjai!

Az október 4-ei nyitóeseménnyel hivatalosan is elstartolt a 2018-as Design Hét Budapest. Az idén 15. alkalommal megrendezett nagyszabású rendezvénysorozat 15 napon keresztül kalauzol el bennünket a design legkülönbözőbb területeire – a formatervezéstől a divatig, a belsőépítészettől a tervezőgrafikáig, a service designtól az UX/UI designig minden megtalálható a programban. A több mint 150 esemény között kiállítások, nyitott műhelyek és workshopok mellett számos szakmai előadás, konferencia és kerekasztal-beszélgetés várja az érdeklődőket a fővárosban és néhány nagyobb vidéki városban. Mi is összeállítottuk szubjektív Design Week bakancslistánkat, nehogy a bőség zavarában lemaradjunk a valamelyik must go programról. Íme, a mi top 10 válogatásunk!

Magyar Formatervezési Díj – kiállítás

A majd négy évtizedes múlttal rendelkező Magyar Formatervezési Díj idén is egy kiállításmegnyitóval egybekötött gálán hirdette ki győzteseit. A beérkezett pályamunkák bírálásánál a zsűri azokat az innovatív és piacképes produktumokat és fejlesztéseket kereste, amelyek nemzetközileg is magas designértéket prezentálnak és a magyar minőségi design méltó képviselőiként viszik tovább hazánk kreatívipari jó hírnevét. A Magyar Formatervezési Díj kiállítása már megtekinthető a Flashback Photo Studio-ban egészen október 19-éig.

Mission: Design

Milyen társadalmi, technológiai, piaci változások zajlanak most a világban, melyek döntően meghatározzák majd a következő 15 évet? Hagyomány kontra innováció, design vs. művészet? A Mission: Design 15 napon keresztül 15 különböző tematikus előadásra és kerekasztal-beszélgetésre invitál bennünket, ahol az előbb felsorolt kérdésekre is választ kaphatunk, és rengeteg más izgalmas témában merülhetünk el szakértő előadók segítségével. FONTOS: Az előadássorozat helyszíne megváltozott, a Societé helyett a Zipernowsky Házban valósul meg.

AMB | ArtConscious online kortárs művészeti piactér

Ahogyan arról már nektek is beszámoltunk, hamarosan elkészül a London bázisú ArtConscious platform, mely többfókuszú online piactérként Közép-Kelet-Európa képzőművészeinek, divat- és formatervezőinek nyújt lehetőséget a nyugati, főleg az angol műtárgypiacon való bemutatkozásra és értékesítésre. A hazai szellemi háttérrel működő, innovatív website és a 2019-ben megjelenő mobilapplikáció arra a problémára kíván megoldást nyújtani, hogy a régió kreatív alkotói, művészeti intézményei alulreprezentáltak mind a brit, mind a globális piacon. Az ArtConscious platformról Jakab Luca alapító tart előadást október 11-én csütörtökön, 12:30-tól a Millenáris D épületében, miközben az oldal működési rendszerébe is bepillantást enged majd. (Az előadás angol nyelven lesz megtartva.)

On_MOME Masters

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem az idei Design Hétre több izgalmas programmal is készült. Az ON_IDENTITÁS kiállításon Albert Anna, Hegedűs Dóra, Mitroi SIxtine és Vizi András munkáiban a test, a techno és az azonosságtudat kerül fókuszba, de az egyetem több előadást is szervez. A szakralitás és a design kapcsolatát, illetve közös pontjait feszegető beszélgetés mellett két elismert designert is vendégül látnak –  a Design Hét keretein belül a német Sebastian Herkner és a francia Marc Venot is ellátogat a MOME Z épületébe.

Filc applikációk a zero waste jegyében – nyitott műhely és workshop

A Rug Art Lab és a Costume Lab workshopján a fenntartható design kerül a főszerepbe. A Kőszegi Nemezgyár termékeit varrással, fűzéssel, csomózással és ragasztással alakítva olyan kisebb lakberendezési tárgyakat és ékszereket hozhatnak létre a látogatók, amelyek a zero waste minden kritériumának megfelelnek. A nyitott műterem szerda és vasárnap kivételével minden nap 10-18 óra között látogatható. A workshop regisztrációhoz kötött, és az itt elkészített termékek alapanyag áron meg is vásárolhatók.

Design Hét Debrecen – designvásár, workshop, beszélgetés

Debrecen sem marad ki a Design Hétből! Több mint 30 magyar márkával rendeznek vásárt a debreceni Modemben október 16-án, a Müskinn tervezőivel pedig saját egyedi pénztárcánkat is elkészíthetjük egy kreatív workshopnak hála. A nap zárásaként pedig egy beszélgetés veszi kezdetét a divat- és designszakma karrierlehetőségeiről, melyben főszerkesztőnk, Ivett is részt vesz. Ha épp Debrecenben jártok, ne hagyjátok ki!

Urbánus Prototípusok

A közterek ügye az utóbbi időkben a formatervezés egyik főtémájává nőtte ki magát. Az Urbánus prototípusok egy válogatás a legérdekesebb, kisméretű köztéri designprojektekből, kortárs lengyel alkotóktól. A kiállításon bemutatott projektek igen különbözőek: egy részük állandósul a köztérben, mások alkalmiak, ideiglenesek vagy kísérleti jellegűek. Valami azonban mindegyik munkában közös: az urbánus tér egy-egy egyedi szükségletére reflektálnak, és mikro-beavatkozásokkal kísérlik meg annak minőségének javítása, valamint a tervezők által megfigyelt konkrét problémák megoldását. A kiállítás a Platán galériában tekinthető meg november 2-ig.

The Perfect Match – installáció

Az online társkeresés fénykorában ennél aktuálisabb kiállítást nem is kell keresnünk. Krizsán Barbara és Siegfried Kató tükröt tart a 21. század modern társadalma elé, hiszen témaválasztásuk majdhogynem mindenkit közvetve, illetve közvetlenül érint. Sorozatuk célja nem az állásfoglalás, egyszerűen csak felnyitják szemünket, milyen felszínes világban élünk. A The Matchmaker installáció október 13-ig látható a Bartók Béla 33. alatt, október 19-én pedig egy audioperformansszal egybekötött installációt láthattok majd a Brody-ban.

Design Hét Pécs – A Beton Arcai 5.0 Kiállítás

Különleges formák, színek, légies szobrok – mindez betonból. A Nick Galleryben bemutatott alkotások a szigetmonostori Beton Szimpóziumon készültek, és az “Emelj hidat!” mottó alapján jöttek létre 11 művész keze nyomán. A kortárs szobrászat egyik legkedveltebb alapanyaga ismét nem okozott csalódást. Kötelező program, ha Pécs közelében jártok!

V4 – Fenntartható Design kiállítás

A tudatos gondolkodás ma már elengedhetetlen része az élhető jövőhöz vezető útnak, amiben a fenntartható divat és a formatervezés fontos szerepet játszik. A kiállításon bemutatott magyar, szlovák, cseh és lengyel öltözék-, illetve tárgytervezők munkái pontosan erre próbálják a látogatók figyelmét felhívni. A Klauzál 1 galériában megvalósuló kiállítás október 9-től tekinthető meg, ahol a fenntartható divatot az AWA clothes, Martina Spetlova és a Wyhoys képviselik, amíg a Mobake, a Papelote, Katerina Soukupova és a Welldone a természetes anyagokból, környezetbarát technológiákkal készült tárgyaikkal bizonyítják, hogy nincs szükségünk több műanyag termékre. Külön kiemelendő a lengyel Welldone márka, hiszen termékeiket hátrányos helyzetű emberek készítik, ezzel segítve őket a munkaerő piacra való visszatérésben.

További programokért böngésszétek a Design Hét Budapest weboldalát!

Szerző: Tamás Cintia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.