Klasszikusok újratöltve: az SS19-es szezon kulcstrendjei

Lezajlott az SS19-es fashion week szezon, mi pedig fogtuk magunkat és összeszedtük azokat a trendeket, melyek mellett érdemes megállni és időzni kicsit. Gyertek!

Hasat, csípőt ki!

Hamarosan visszatér a 2000-es évek alaptrendje, vagyis a hasat és csípőt villantó fazonok érája. Nagyjából az évezred elején, tinédzsertesttel még arcpír nélkül be mertük vállalni ezeket a darabokat az osztályfőni nagy örömére, ma már azért igencsak rá kell gyúrni a beach bodyra, mielőtt hasonló szettekre mondunk igent. Na de a lényeg az, hogy a divat fővárosaiban egyik hasvillantás követte a másikat: Redemption, Saint Laurent, Jeremy Scott és még sokan mások is hadat üzentek a high-rise fazonnak.

Ó, azok a hatvanas évek!

A Twiggy stílus kedvelői ismét dörzsölhetik a tenyerüket (vagy sírhatnak bánatukban), hiszen jövőre minden harmadik emberen idoljuk által inspirációra lelt darabokat láthatunk majd viszont, már amennyire a kifutós előrejelzéseknek hinni lehet. Vintage power újratöltve, hát hadd jöjjön!

Farmerből sosem elég?

Nem titok, napjainkban óriási a kereslet farmerekre és erre a globális divatmárkák is rájátszanak. Ezzel együtt a pamutipar az egyik legnagyobb a világon, évente mintegy 23.000 tonnát gyártanak és dolgoznak fel. A gyapot, amelyből a pamut készül, egy nagyon szomjas és nehezen termelhető növény, ezért rengeteg gazda rovarirtókat és vegyi anyagokat használ, hogy erősítse a termést. Emiatt a gyapottermelés manapság a világ leginkább vízpazarló és szennyező iparága. A farmerekben az a jó, hogy jó minőségű és strapabíró darabok, így nem muszáj felhalmoznod belőlük sokat, és vintage/second hand darabokra is vadászhatsz. Íme néhány fashion weekes inspiráció mindehhez.

Fejfedők

A kalapoknak már inkább búcsút intve, gardróbunk új üdvöskéi a fejkendők vagy az áll alatt megköthető kalapok lesznek – mert egy kis Farm, ahol élünk flash sosem árt.

Üzletasszony stíl újragondolva

A business woman, és az, hogy a nő nadrágkosztümöt visel, a hatvanas évek óta jelen van a mindennapjainkban, hála Yves Saint Laurent-nek. Viszont ezidáig a nőiség mint olyan nem kapott erőteljesebb hangsúlyt ezeknél a kreációknál. A következő szezonban viszont csak úgy vibrálnak az ezt hangsúlyozó elemek, még akkor is, ha a szabásvonalaknak maszkulinabb jellege van. Mély dekoltázsok, harsány színek és markáns minták uralták a kifutókat, az igazi kuriózum pedig a rövidnadrág-kosztüm lesz. (Haladóknak biciklis nadrág variációban.)

Karate kid

A trendirodák valószínűleg a Jackie Chan-filmek felé fordultak, hiszen megannyi kifutóra engedett look birtokolta azt a jellegzetes formakompozíciót és színvilágot, melyeket hagyományosan a karateruhák birtokolnak. A magam részéről vártam már, hogy ez a trend begyűrűzzön végre, hiszen a keleti harcművészetek inspirálta anyagok mindig is izgalomba hoztak.

Masnikat ide!

Na jó, a masnit viselni lehet extra cukin és elképesztően elegánsan is, de összehatásra az tromfol rá, ha a látványosabb darabokra fókuszálunk. Mi megmaradnánk a kevesebb több elvnél, de ha valaki amúgy is nagy rajongója ezeknek a kiegészítőknek/applikációknak, jövő tavasszal még trendkövetőnek is bélyegezhetik, ha magára aggatja kedvenceit.

Mintakavalkád

Ha valaminél, akkor a mintáknál nehéz tartani a kevesebb több elvet, de jóllehet, itt nem is kötelező. Számos mintakompozícióval kecsegtettek most is a tervezők, úgyhogy ezen téren határ a csillagos ég.

Nadrágon a szoknya

Még tisztán emlékszem, mikor 15 évesen a nadrágomra húztam a szoknyámat, az emberek tekintetét látva szinte ott helyben magamra hívtam volna a trendrendőrséget, ha: létezett volna ilyen és ha érdekelt volna valamennyire is mások véleménye. Mindenesetre az egyik kedvenc párosításom azóta is a nadrágon a szoknya trend, bár az új vonalat, vagyis a térdnadrág és hosszú nadrág kombinációját is nagyon várom. Totál favorit.

Színorgia

Nincs az a trendriport, melyben nem esik szó a szezon uralkodó színeiről. Pedig eleinte nem akartam nekik szerepet szánni, de egyszerűen kivívták maguknak a figyelmet. Nehéz is lenne csendben elkullogni a Balenciaga világító kék ruhája, Andrew Gn nem-evilági-zöld sziluettje vagy a Gucci élénk napsárga minije mellett. És persze egy letisztult, tetőtől-talpig fehér szett is megér néhány misét.

Színes csipke

A csipke beágyazódása hétköznapi viseletünkbe nem új keletű dolog, viszont színes verzióikkal ezidáig kevésszer találkozhattunk. Ugyanakkor azzal, hogy a tavaszi szezonra nagyon sok tervező látószögébe kerültek, elősegíthetik a ’csipke-fekete-gyász’ vagy a ‘csipke-fehér-esküvő’ Bermuda-háromszögekből való kikecmergését.

Flowers for Spring? Groundbreaking.

A tavasz a természet újraéledéséről szól, a virágokat pedig mindenki szereti. Nem kell hozzá nagy zsenialitás, hogy egy ruhatervező beépítse őket tavaszi-nyári kollekciójába, és ezt maguk a designerek is tudják. Éppen ezért próbálnak szezonról-szezonra kitalálni valamilyen csavart, csak hogy kreatívan hozzák táncba ezt az örökérvényű mintát: a virágok ezúttal a csíkokkal, pöttyökkel és kockákkal alkotnak egyedi mintákat.

Szerző: Jakab Tímea Diána

Hozzászólás