A legsikeresebb európai fashion tech startupok

Mint tudjuk, Európa fontos divat- és designtörténeti régió, mely egyre több menő fashion tech startupot enged a nagyvilágba. Ezek a vállalkozások letérítik a már megszokott, bevált utakról a vásárlókat és a brandeket, egyedi ötleteikkel, markáns vízióikkal pedig megváltoztatják a divatról, divatiparról való gondolkodást. Mutatom a leginspirálóbb fashion tech startupokat.

Chic by Choice

Az egyik legismertebb ilyen cég a 2014-ben alapított Chic by Choice, mely 2016-ban megnyerte a legjobb fashion startupnak járó díjat a The Europas Startup Conference and Awards-on. A Chic by Choice  – melyet a ruhaipar Uberjeként is emlegetnek – lényege, hogy egyedi hozzáférést ad a kifutón megjelent designer darabokhoz, a megjelentéstől számítva igen rövid időn belül. Egyszerűsíti a vásárlást, hatékony kézbesítési stratégiával dolgozik és remek akciói vannak. A Chic by Choice irodái jelenleg Londonban és Lisszabonban találhatók, egyébként több mint 15 országba szállít már, körülbelül 40 nemzetközi designertől.

Showroom

Egyik személyes kedvencem a 2012-ben létrehívott Showroom, mely egy varsói e-commerce platformként üzemel. A Showroom független divattervezők kreációit népszerűsíti a vásárlók közt, leginkább Közép- és Kelet-Európai designerekre fókuszálva. Az oldal piactere lehetővé teszi, hogy a tervezők maguk töltsék fel a fotókat és maguk írjanak leírást termékeikről, hogy aztán közvetlenül ők értékesíthessék azokat. A feltöltött anyagokat később egy tapasztalt szakmai team ellenőrzi. A felület fontos értékesítési csatornává vált az elmúlt években a régióban; ma már 500 kiválasztott designerrel és kb. 25.000 termékkel dolgozik.

MySprezz 

Ha a Chic by Choice-t a divat Uberjeként emlegetjük, akkor a MySprezzt a divat Tinderjeként aposztrolfálhatjuk. A MySprezz az első app, mely a legmenőbb alapdarabokat ajánlja a vásárlóknak a legújabb divatirányzatok szerint, figyelembe véve olyan fontos tényezőket, mint például az időjárás, a ráfordítandó anyagi keret vagy a személyes stílus. A 2016-os alapítású startup ruhákat, cipőket, kiegészítőket javasol olyan brandektől, mint az Asos, a Topshop, a Farfetch vagy a Mytheresa – természetesen a vásárlók egyedi igényeit maximálisan szem előtt tartva.

Fitle

2013-ban született meg a párizsi bázisú Fitle, mely egy különleges virtuális fitting technológiával könnyíti meg az online vásárlást. A Fitle egy kickstarter kampánnyal vetette bele magát az e-commerce és divatipar világába, amikor is több ezer ruhadarabot kínált a vásárlók személyes stílusát, sajátos igényeit fókuszba helyezve. A francia startup legnagyobb újítása viszont kétségkívül az, hogy lehetőséget kínál arra is, hogy virtuálisan fel lehessen próbálni a kiválasztott termékeket. A Fitle egy hatalmas R&D teammel dolgozik és neki van a legnagyobb „testtípus adatbázisa” a piacon. Ma már több mint 3 millió felhasználót tudhat magáénak és mintegy 200 márkával, e-commerce site-tal dolgozik a cég. Elképesztő.

GLAMI

A GLAMI egy fashion search engine weboldal, mely az egyszerű, mégis sokrétű lehetőségeket kínáló, személyre szabott vásárlásban hisz. A szinte az egész közép-kelet-európai régióban jelen lévő GLAMI azonban nem csupán egy gyűjtőoldal vagy árösszehasonlító site: átgondolt megoldásokkal, innovatív eszközökkel segíti a divatfogyasztókat, és fontos számára, hogy a legtöbb stílust, trendet és márkát képviselje.A divatkeresők Amerikában és a világ többi pontján már sikeresen nyerték meg maguknak a vásárlókat, gondoljuk csak a LYST-re vagy a TAGWALK-ra, a GLAMI sikerei viszont azt mutatják, hogy ebben a régióban is eredményesen tudnak működni.

glami-mobile (3)

Thread

A Thread egyelőre csak a férfi vásárlók számára elérhető, de valószínű, hogy hamarosan a női részleg is napvilágot lát. A Threadnél nyolc személyi stylist segít abban, hogy a látogatók megtalálják a számukra legmegfelelőbb darabokat egyéni céljuknak megfelelően. Az oldal használata igen egyszerű: be kell jelentkezni a site-ra, válaszolni néhány kérdésre és feltölteni egy képet magunkról. A stylist ezután csekkolja az információkat, majd a webes algoritmus segítségével ajánlásokat kap a vásárló, körülbelül 50 éve stílus közül, kiemelten kezelve a testalkatot, stílust, anyagokat, színpreferenciát. A londoni startup ma már több mint 500.000 férfi vásárlónak segít világszerte.

Stylect

Ismét egy Tinder struktúrára épülő divat startup! A Londonban megálmodott Stylectnél is adott a jobbra vagy balra húzás lehetősége, itt azonban nem lányokat vagy fiúkat, hanem cipőket kell kedvelnünk vagy ignorálnunk. A Stylect lehetővé teszi, hogy számos website kínálatából válogathassunk saját ízlésünknek megfelelően, miközben megkönnyíti a vásárlást és a fizetést, hasznos infókkal és tanácsokkal lát el, értesít a kedvezményekről, sőt, megmondja, hogy melyik épp hozzád közel lévő üzletben érhető el az áhított darab. Totálisan addiktív és nem csak azoknak, akiknek Bradshaw a vezetéknevük.

Endeer

Kutatások bizonyították, hogy a nők 80-85%-a nem olyan méretű melltartót visel, mely passzol testi adottságaihoz. A személyre szabott fehérnemű vásárlást egy magasabb szintre helyezte a francia Endeer azzal, hogy 3D nyomtatással, a made-to-measure technológiát alapul véve, egyéni szivacsokkal, betétekkel segít a nőknek megtalálni a tökéletesen passzoló melltartót. A sztenderdizált melltartó modellekkel szemben a saját fejlesztésű szoftverrel és hardwerrel dolgozó Endeer a nők pragmatikus problémáira fókuszál, melyek közül talán a méret az, mely a leginkább befolyásolja a kényelemérzetet. A startup 2016-ban alakult Párizsban, intelligens termékeire pedig azóta vásárlók tömege lett kíváncsi – nem véletlenül.

Lesara

A berlini bázisú e-commerce cég a legújabb divat- és lifestyle termékeket kínálja vásárlóinak a lehető legjobb árakon. A Lesara automatikus és valós idejű frissítésekkel dolgozik, hogy folyamatosan kielégítse a speciális ajánlatokra és legfrissebb trendekre kíváncsi vásárlói bázisát. Az elmúlt évek során a Lesara óriási hírnévre tett szert, 2016-ban meg is nyerte a leggyorsabban fejlődő európai tech startup díjat. Ma 23 országban van jelen, 200 alkalmazottal bír. Mindezek mellett saját gyárral és fotóstúdióval rendelkezik Kínában, felhasználóinak száma pedig elérte az egymilliót.

Asap54

Ha valamihez hasonlítani kellene az Asap54 rendszerét, akkor a Shazamhoz lehetne leginkább. Egy kereső alkalmazásról van szó, mely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy feltöltsék azokat a képeket, melyek hatással vannak rájuk, az Asap54 pedig megvásárolható alternatívákat kínál cserébe. Az appot egy sociális hálózattal is bővítették, így a tagok követhetik egymást és felfedezhetik „ismerőseik” személyes stílusát, amikből további inspirációkat nyerhetnek. A divat Shazamja továbbá professzionális személyi styling funkcióval is bír. A Londonban kifejlesztett alkalmazásnak ma már több millió felhasználója van.

Szöveg: Zahorján Ivett

Hozzászólás