Zsigmond Dora Menswear: SALVAGE | SS19

Mint tudjuk, napjaink trendteremtő streetwear stílusa, a letisztult és praktikus vonalvezetés, valamint a hagyományos kézműves technológiák és a paraszti kultúra találkozása érhető tetten Zsigmond Dóra alkotói folyamatában, aki legutóbb, amikor a tavaszi-nyári kollekciót ült le megtervezni, a mezőgazdasági viseletet kezdte újraértelmezni.

A vidéki kézműves udvar miliője és a Gorka Géza magyar kerámiaművész munkásságára adott reflexió már önmagukban is erős inspirációs szálat hoznak és fontos értékápolási indíttatást sejtetnek, az pedig, hogy ebbe az idillikus térbe, művészi fókuszpontba az egyéni emlékezés folyamatai, valamint a szabadság és az integritás ma igen-igen terhelt fogalmai is bekapcsolódnak, egy megkapóan egyedi történetet rajzol a kollekció köré. Dóra egy gyermekkori ikonja, a 91 éves Jani bácsi is szerephez jut ebben a letisztult, mégis többszálú történetben, kvázi példaképként: vitalitást, természetességet, a folyamatos megújulni vágyást, a bölcsességet, a gyökerekhez való visszatérés fontosságát hangsúlyozva.

Az öltözékek a Dórára jellemző laza, minimalista jegyeket viselik magukon, és egy látványos dekonstruktivista mozzanattal a márka impresszív felsőruházatai ismét belopták magukat a szívünkbe. A kollekció egyébként a bézs, az agyag, a khaki és a faszén nyers árnyalataival épül fel, de az élénkebb tónusok, mint pl. a napságra is helyet kaptak az öltözéksorozatban.

Utóirat: a találkozásra, a bensőségességre, az emlékezésre és az önmagunkkal való szembenézésre, vagy éppen az arctalanságba fulladt vidéki környezetre irányítva a figyelmet kiváló gondolat volt az arcot teljességében beborító agyagmaszk a bemutatón.

Képek: Berill Sándor Photography

Hozzászólás