Zsigmond Dora Menswear: SALVAGE | SS19

Ismét kifutóra lépnek a magyar divattervezők – legalábbis egy részük. 2019-es tavaszi-nyári kollekcióikat mutatják be, mi pedig mint eddig mindig, most is sorra vesszük a legizgalmasabbakat. Kezdjük is a sort a Zsigmond Dóra Menswear kreációival!

Mint tudjuk, napjaink trendteremtő streetwear stílusa, a letisztult és praktikus vonalvezetés, valamint a hagyományos kézműves technológiák és a paraszti kultúra találkozása érhető tetten Zsigmond Dóra alkotói folyamatában, aki legutóbb, amikor a tavaszi-nyári kollekciót ült le megtervezni, a mezőgazdasági viseletet kezdte újraértelmezni. Igen nagy sikerrel.

A vidéki kézműves udvar miliője és a Gorka Géza magyar kerámiaművész munkásságára adott reflexió már önmagukban is erős inspirációs szálat jelentek és fontos értékápolási indíttatást sejtetnek, az pedig, hogy ebbe az idillikus térbe, művészi fókuszpontba az egyéni emlékezés folyamatai, valamint a szabadság és az integritás ma különösen terhelt fogalmai is bekapcsolódnak, egy megkapóan egyedi történetet rajzol a kollekció köré. Ha lehet ezt még fokozni – lehet -, Dóra egy gyermekkori ikonja, a 91 éves Jani bácsi is szerephez jut ebben a letisztult, mégis többszálú történetben, kvázi példaképként: vitalitást, természetességet, a folyamatos megújulni vágyást, a bölcsességet, a gyökerekhez való visszatérés fontosságát hangsúlyozva.

Az öltözékek a Dórára jellemző laza, görcsmentes, minimalista jegyeket viselik magukon néhány dekonstruktivista mozzanattal – a márka látványos felsőruházatai ismét belopták magukat a szívembe. A kollekció egyébként a bézs, az agyag, a khaki és a faszén nyers árnyalataival épül fel, de az élénkebb tónusok, mint pl. a napságra is helyet kaptak az öltözéksorozatban.

Ki ne hagyjam: a találkozásra, a bensőségességre, az emlékezésre és az önmagunkkal való szembenézésre, vagy éppen az arctalanságba fulladt vidéki környezetre irányítva a figyelmet kiváló gondolat volt az arcot teljességében beborító agyagmaszk a bemutatón.

Gratulálunk, Dóra!

Képek: Berill Sándor Photography

Hozzászólás