EASTERN EUROPE FASHION

Fenntarthatóság Kelet-Közép-Európában: Litvánia

Hagyományosan a közép-kelet-európai régióról ritkán beszélünk a fenntarthatóság kontextusában, pedig ebben a térségben is élnek és dolgoznak olyan divattervezők, akik az etikus vagy szociális design, body positivity, ökotudatosság jegyében készítik kollekcióikat. Ezentúl néhány cikken keresztül bemutatjuk a legfontosabb törekvéseket ezzel kapcsolatban, elsőként Litvániából hoztuk el nektek három kedvencünket.

OHMY

Az OHMY brand a divat azon funkciójára fókuszál leginkább, mely szerint az öltözködés az egyéniség, az egyedi gondolatok, viselkedésmódok legmarkánsabb kifejezőeszköze. Kollekciói készítésekor a márka kiemelten fontosnak tartja a hulladéktermelés minimálisra csökkentését – ruhadarabjait úgy tervezi, hogy később azokkal a legtöbb anyagot megtakaríthassa. A ruhák kézzel készülnek, az előállítás helyben történik. A tervezők természetes anyagokkal dolgoznak, emellett különböző sporthoz köthető textíliákat is alkalmaznak, melyek lazább, szabadabb viseletet biztosítanak. Az OHMY egyébként is az aktív életmódot folytatókat célozza meg, azokat, akik a multifunkcionális casual öltözékeket, a praktikus és kényelmes stílust kedvelik, illetve a minimalizmus elvei szerint élnek.

Találd meg legbensőbb énedet és győzd le a félelmeidet! Ez a filozófia húzódik a brand aktuális kollekciója mögött, mely az AVIATOR címet viseli. A ruhák azoknak a nőknek készültek, akik a laza elegancia hívei, kifinomultak, de készek nyitni az új, a más, az idegen felé is.

LT UPCYCLED BY LT

Az LT UPCYCLED BY LT nem csupán egy márka, hanem egy slow fashion kezdeményezés Litvániában, melynek célja a fenntartható és felelősségteljes termelés, fogyasztás, valamint az kereskedelem előmozdítása. Céljuk a tudatos, divatorientált kereskedelmi és kulturális projektek, valamint a professzionális tervezés folyamatos fejlesztése, a hulladékgazdálkodás optimalizálása.

Küldetésük szerint arra ösztönzik a tervezőket, a gyártókat és a fogyasztókat, hogy a napi választásaik révén a világ pozitív változásainak részévé váljanak. Szeretnének kapcsolatot teremteni az érintettek között, akiknek együttműködése – víziójuk szerint – elősegíti majd a fenntartható tervezést Litvániában. A helyi divatipar képviselői jelentősen befolyásolták a felelősségteljes gyártást és fogyasztást mind a feltörekvő projektekben, mind a fenntartható divat fejlesztésében. A tagok számára ez a platform egy közösséget is jelent, melynek révén diskurzust kezdeményezhetnek egymással. Az LT UPCYCLED BY LT innovatív projektjeivel nemcsak arra törekszik, hogy ösztönözze a helyben felgyűlt felesleges anyagok újrafelhasználását, hanem arra is, hogy elősegítse a kisebb varrodák fejlődését. Fontosnak tartja ezen túl, hogy közvetítse a fenntartható fogyasztás elveit, megismerje a fogyasztók valódi szükségleteit és olyan autentikus termékeket ajánljon számukra, melyet a fast fashion nem tud.

JULIA JANUS

A Julia Janus esetében sem (csak) egy konkrét divatmárkáról van szó, hanem egy roppant fontos kezdeményezésről, ami manapság élen jár a divattal kapcsolatos párbeszédben. Janus mérete mindig is L-es volt és – ahogy ő meséli -, amikor valami letisztult, modern ruhadarabot keresett magának, mindig azzal szembesült, hogy a vágyott kreáció nem érhető el az ő méretében. Soha nem járt plus size üzletekben, egész egyszerűen azért, mert azokban sosem találta meg a saját stílusát. Ezután diszkriminálva érezte magát és azt gondolta, valószínűleg nincs egyedül a problémájával, így létrehozta a Baltikum minimalista divattermékeit értékesítő webshopját, mely demokratikusan bánik az egyes testtípusokkal, méretekkel.

Julija egyébként divattervezőként végzett a Vilnius Academy of Arts-on, majd 10 évet töltött egy kisebb divatstúdió irányításával, mialatt maga is tervezett. Eközben több üzlettel, branddel is dolgozott Litvániától Dánián keresztül Kanadáig. Rá kellett azonban jönnie, hogy a divatipar nem képes befogadni őt és koncepcióját, leggyakrabban plus size fashionként címkézték, amit képvisel. Ezért is hívta életre concept store-ját és webshopját, mely immár több balti designerrel dolgozik és tminimalista kreációkat, valamint egyéb életmódtermékeket kínál a sokszínűség jegyében, immár Kijevben is.

cats

Szerző: Zahorján Ivett, képek: Not Just A Label

You may also like...

Hozzászólás