Aktuális kedvenceink a Metropolitan Museum of Art ingyen elérhető köteteiből

New Yorkban már megrázta piros puttonyát a Mikulás: a Metropolitan Museum of Art több mint 500 művészeti kiadványát teszi ingyen elérhetővé és letölthetővé! A virtuális képzőművészeti kavalkád az internacionális gótikától egészen a kortárs absztrakcióig kínál intellektuális kalandot az érdeklődőknek.

A MetPublications ingyen letölthető katalógusai, monográfiái közel ötszáz évszázadból merítenek, a művészettörténet legkiemelkedőbb alkotói mentén, primér kurátorok és művészettörténészek tárgyalásában. Következzen néhány példa az idei adventi időszak kuriózumaiból!

Az francia udvari kultúrát a bensőséges és bűbájos magánáhítattal vegyítő hétköznapokat eleveníti fel a The Art of Illumination: The Limbourg Brothers and the Belles Heures of Jean de France, Duc de Berry.

Barbara Weinberg, Doreen Bolger és David Park Curry kurátorok által szerkesztett American Impressionism and Realism: The Painting of Modern Life, 1885-1915 című katalógus átfogóan és részletesen tárgyal az amerikai impresszionista reflexiókról és annak jelentős képviselőiről.

Letölthető Leonardo da Vinci: Anatomical Drawings from the Royal Library Windsor Castle kötet is, amelyben a reneszánsz mester az emberi testről készített elmélyült tanulmányait prezentálja.

A 2010-ben megjelent Wisdom Embodied: Chinese Buddhist and Daoid Sculpture in the Metropolitan Museum of Art Denise Patry Leidy és Donna Strahan szerkesztésében tárgyal a keleti művészet szegmenseiről.

Száz év design kultúrájának perspektíváit próbálja illusztrálni a Modern Design in the Metroplitan Museum of Art, 1890-1990 katalógus Craig R. Miller gondozásában.

A New York-i múzeum és a holland Van Gogh Museum koprodukciójában fogant a Vincent van Gogh: Drawings, melyben a mester különböző műfajban létrehozott alkotásai mutatkoznak meg.

A 2014-ben napvilágot látott French Art Deco a modern művészet dinamikus és futurikus formavilágát hozza. Aki a századforduló szecessziós, szimbolikus, nabis formavilágra vágyik és érdeklődik a litográfia műfaji elemi iránt, annak kihagyhatatlan lehet az American Art Posters of the 1890s in The Metropolitan Museum of Art, including the Leonard A. Lauder Collection kötet.

Szép zárásként pedig a szerelem vizuális diadalát hirdeti az Art and Love in Reneissance Italy.

Szerző: Rácz Ráhel

Hozzászólás