ART & DESIGN

Coming of age történelmi fantasybe ágyazva: hamarosan megjelenik Rácz Ráhel első könyve, az Időtlen!

Milyen mértékben van kiszolgáltatva a legintimebb szféra is egy történelmi kontextusnak? Hogyan hatnak a kollektív tudatalattiban lévő múltbeli traumák a jelen társadalom Y generációjára? Ezen problémakörökön merengve írta első könyvét Rácz Ráhel, akit már a Rebellive-ről is ismerhettek, hiszen több megkapóan intelligens, filmes vagy művészeti témájú esszét hozott hozzánk az elmúlt pár évben. Mindig büszkeséggel tölt el, amikor egy barátom sikerének örülhetek, úgyhogy engedjétek meg, hogy a kiadvány rövid bemutatásával gratuláljak Ráhelnek, aki az Időtlen gondozásával a roppant szimpatikus BOOOK Kiadót bízta meg.

A történelmi fantasy 1900-tól napjainkig játszódik, mialatt a szereplők nem öregednek, minden korban ugyanannyi idősek. A több idősíkon mozgó női „coming of age” azt próbálja illusztrálni, hogy a 20 századi Budapest különböző évtizedei milyen megalkuvások mentén definiálhatnak egy női, szakmai kibontakozást és szerelmi kiteljesedést. A cselekményív azt a kérdést is körbejárja, hogy milyen mértékben blokkolhatja egy erős történelmi rendszer, esetleg társadalmi sztereotípia a valódi vágyak és motivációk őszinte és teljes megélését.

A fejezeteket Bródy János emblematikus idézetei és az idén Zsigmond Vilmos operatőri díjjal kitüntetett Balázs István Balázs fotói kísérik.

A kisregény az Y generáció történelem- és múltfogyasztására reflektál, pontosabban arra a múlt-jelen fúziós jelenségre, ami a kortárs világban körülvesz minket: a romkocsmák, a vintage üzletek, az „indie”, az online elérhető archív dokumentumok, az idősebb hozzátartozóink személyes történetei, valamint a kollektív tudatalattiban jelentkező történelmi traumák szabad diskurzusai. Ráhel elmondása szerint a történet megírását hosszas és alapos kutatás előzte meg. „Archív felvételeket, dokumentumfilmeket néztem, naplórészleteket és levelezéseket tanulmányoztam, múzeumokba jártam és interjúkat készítettem, konzultáltam történészekkel, valamint személyes visszaemlékezéseket hallgattam a Holokauszt Emlékközpontban.” – emlékezett vissza Ráhel a kezdetekre.

A könyvhöz készült egy különleges fotósorozat is, melyet egy rendhagyó kiállítás keretében tekinthet meg a közönség. A kiadványhoz készült weboldalon további információkat is találhattok az Időtlen-ről, mely várhatóan december 14-étől lesz rendelhető!

Szereplők: Sziládi Hajna, Bán Bálint, Porogi Ádám. Fotó: Balázs István Balázs. Jelmezterv és styling: Ébner Aletta, Legány Réka, Német Nikolett. Colorist: Budaházi Fanni.

You may also like...

Hozzászólás