A modern kori rabszolgaság még mindig létezik!

Csak egy rövid részlet a The True Cost című dokumentumfilmből és soha többet nem fogsz kedvenc fast fashion márkádra ugyanúgy tekinteni. A 2015-ben készült film sokkoló képkockákkal és megdöbbentő tényekkel nyitja fel nézőinek szemét: a rabszolgamunka még mindig létező fogalom a modern divatiparban, és a helyzet 2019-re sem javult.

Arról a tényről, hogy a divatipar a világ második legszennyezőbb iparága, már régóta tudunk. Ebből tavaly a brit divatóriás, a Burberry is kivette a részét az elképzelhetetlen mennyiségű ruha elégetésével. Nem sokkal később azonban egy újabb szomorú hír látott napvilágot; a ruha- és cipőgyártás egy újabb “megtisztelő” címet zsebelt be, hiszen a legfrissebb kutatások szerint a gazdaság ezen szektorában dolgozó emberek között sokan elfogadhatatlan körülmények között, éhbérért dolgoznak akár napi 18 órát is. A divatipar itt is a második helyen végzett, de a lista élén van a personal technology, a halászat, a cukornád- és kakaótermesztés is.

A modern rabszolgatartás körülbelül 40 millió embert érint, akiknek 71%-a nő. Embertelen kondíciók között dolgoznak az omladozó gyárakban, ahová sokszor gyerekeiket is magukkal kell vinniük. Azonban a megpróbáltatások itt még nem érnek véget a munkások számára: a lelki terror mellett rendszeres fizikai erőszak alkalmazásával kényszerítik őket a munkavégzésre.

Hogy lehet az, hogy 2019-ben még mindig itt tartunk? A rohamosan változó trendek és a high fashion márkák ruháira alternatívát nyújtó, ám sokkal olcsóbban beszerezhető darabokban kell keresnünk a választ. A fast fashion márkák hatalma egy új érát indított, amiben minden csak a profit körül forog. A nemzetközi szabadkereskedelmi megállapodásnak köszönhetően ezek a márkák azokban az országokban gyártják termékeiket, ahol a legkisebb kiadással ez megvalósítható, majd a G20 országokban (a világ 19 legnagyobb gazdaságában és az EU-ban) az előállítási költségek többszöröséért kínálják őket. Az ár azonban még így is elég alacsony marad ahhoz, hogy egy széleskörű, állandó vásárlóréteg formálódjon köréjük.

A KnowTheChain 2016 után tavaly is elvégzett egy felmérést, amiben divatipari vállalatokat több szempont alapján rangsorolták. Az első helyen az Adidas végzett, ami 92 pontot kapott a maximális 100-ból, mögötte Lululemon sportmárka és a GAP végzett. Szintén reménykeltő hír, hogy 19-en javuló tendenciát mutatnak, hiszen a két évvel ezelőtti pontszámukhoz képest jobb eredménnyel zártak. Emellett sajnos a vizsgált brandek egyharmada még mindig 50 pont alatt teljesített, az átlag pontszám 37 lett, azaz még bőven van hova fejlődni.

A kérdés, hogy tudjuk mi, egyszerű hétköznapi emberek ezt a komplex problémát megoldani? Erre próbált választ keresni Nada El Barshoumi is, akit csak a One Arab Vegan néven ismert meg az emberek. A Fashion Revolution Week alatt képe bejárta a világot, ezzel sokakban felvetve a benne is kételyeket keltő kérdést, ki készítette a ruháit?

“Ahhoz, hogy megbízzak egy márkában, tudnom kell, hogy az ott dolgozók megfelelő bért kapnak és semmilyen fizikai vagy pszichológiai fenyítést nem kapnak.”

A közel-keleti blogger szerint azonban az sem megoldás, ha ezeket a márkákat bojkottálni próbáljuk. Ha sikerrel is járnánk, azzal csak a munkahelyek szűnnének meg és lehet, hogy az ott dolgozok egy hasonló vagy rosszabb körülményeket biztosító helyen találnának új munkát. Ha egyáltalán találnak. Ez persze nem az jelenti, hogy a tényeket figyelmen kívül kell hagynunk. “A népszerű mondás a tudatos vásárlók között: buy less, choose well.” Vagyis ha megtehetjük, inkább vásároljunk ritkábban és látogassunk meg néhány etikus brandet, válasszuk a fenntartható divatot. Egyébként pedig a second hand még mindig menő és lényegesen kisebb a valószínűsége, hogy minden harmadik emberen meglátjuk ugyanazt a ruhát, mint amit mi viselünk.

Nada másik tanácsa, hogy állj ki a véleményedért és adj neki hangot. Talán csak egy e-mail vagy egy komment a social media platformjukon, de minél több ilyen visszajelzést kapnak, annál nagyobb az esély, hogy tényleges változtatásokat tegyenek.

A mostani felmérések azonban kimutatták, hogy még mindig hosszú út áll előttünk, annak ellenére is, hogy egy több fenntartható ruhákat kínáló üzlet nyílik és egyre nagyobb figyelmet kap a mozgalom. Ez nem jelenti azt, hogy ürítsd ki a gardróbodat és mostantól ne vásárolj semmilyen nagy üzletközpontban. Ha legközelebb shoppingolni indulsz kétszer is gondold meg, biztosan szükséged van-e arra a termékre és nyugodtan ismerkedj meg néhány új, etikus márkával!

Szöveg: Tamás Cintia