Silver swaggerek, michigani technósok és keleti harcosok: AW19 Menswear

Még mielőtt fejest ugranánk a 2019-es őszi-téli divathetek női szekciójának újdonságaiba, összeszedjük nektek a legizgalmasabb és legrebellisebb menswear kollekciókat, melyek ismét változatos inspirációs forrásokból kiindulva jöttek világra. Nincs más hátra, csapjunk is bele!

Boris Bidjan Saberi

Boris Bidjan Saberi a rá jellemző precíz, katonai viseletek által inspirációra lelt designkoncepcióját egészítette ki a mongol és perzsa hatásokkal. A friss kollekcióban meghatározó volt az a különleges színkeverési folyamat, melynek köszönhetően a szürkétől egészen az akvamarin kékig terjedt a skála. Mindig öröm látni a különböző kultúrák találkozását egy kollekción belül, a keleti hatás pedig különösen impresszíven rímel a militáris szabásvonalakkal.

Davi

Davide Marello – aki nem mellesleg a Gucci egyik korábbi tervezője volt Frida Giannini és Alessandro Michele vezetése alatt is – printek iránti elkötelezettségét második kollekciójában is felszínre hozta Davi nevű márkája kurrens kollekciójában. Botanikus nyomatai szinte az összes viszkóz darabon megtalálhatóak. Egyik gyermekkori emlékét is felszínre hozta azáltal, hogy terveibe a napfény leveleken átszűrődő fényét is belefoglalta. Marello azonban a kevésbé mintakedvelőknek is próbált kedvezni: művészi hivatkozásai közt ott vannak például Jan Fabre smaragd bogarai, melyek a brüsszeli Royal Palace mennyezetét is díszítik.

Dior Men

A Dior Men bemutatón egy csaknem repülőtér méretű mozgójárda szolgált kifutóul. Ezáltal Kim Jones show-ját egy gyönyörűen megvilágított helyszínen követhették végig a vendégek; a modellek teljesen mozdulatlanul álltak a rögtönzött kifutón. A kollekció a lebilincselő, klasszikus szabásvonalak, valamint a fiatalság, a kortárs lendület mentén formálódott. A Dior Men tehát megadta a választ arra a kérdésre, hogy hogyan is kell úgy kontextusba helyezni egy-egy elegáns férfi ruhadarabot, hogy tisztelje a hagyományokat, viszont az új generációt is meggyőzze?

Junya Watanabe

A designer 1961-ben született, showját Silver Swaggernek nevezte el. Nem titkolt célja saját generációjának férfiját öltöztetni, és a középkorú vagy idősebb korosztályt is megszólítani hétköznapi coolságot árasztó darabjaival. A farmerek a Levi’s kollaborációból születtek, melyeknek visszahajtott lábszárrészén csíkos ingszövetet, velúrt, kockás szövetet használtak. Watanabe továbbá a New Balance, a Canada Goose és Turnbull márkákkal is kollaborált ebben a kollekciójában.

Loewe

Jonathan Anderson növelte a férfibemutatók számát azzal, hogy öt év után idén először ő is kifutóra vitte a friss Loewe kollekciót, az eddig megszokott prezentációs platform helyett. Absztrakt formák és minták, szokatlan anyagtársítások, lezser elegancia jellemezte a márka aktuális öltözéksorozatát.

One Culture

Anthony Alvarez a zene iránti szenvedélyét építette a One Culture ötödik kollekciójába. Az autodidakta tervező Detroit gazdag történelmére és különböző kulturális hullámaira helyezte a fókuszt. A retro kordbársony dzsekik és nadrágok hatalmas bársony garbókkal kiegészülve Motown születésére utalnak. A kollekció második akkordja a Michigan citybeli techno érát hívatott ünnepelni, batikolt pólókkal és rave inspirálta darabokkal (arany széldzsekik és a magas derekú melegítőnadrágok). Csak egy szó: imádjuk.

Sean Suen

A tervező egykori lakóhelyére utal a kínai Fengdu után Ghost Townra keresztelt kollekció neve. Mára már ez a terület vízzel borított a Three Gorges Dam által; a gyermekkor keserédes emlékei inspirálták a kollekciót, a ruhák eltúlzott, oversized kialakítása pedig utal a víz mindenhatóságára, városokat maga alá utasító volumenére is.

Stella McCartney

McCartney idei női Pre-Fall és őszi férfi kollekciója is a 4K formában újra megjelent Yellow Submarine című dalból inspirálódott. Felnőttként a Yellow Submarine újabb verziójával találkozva, McCartney egy teljesen új kontextusba helyezte az animációt. Most egy kreatív ember, egy divattervező szemével nézte a legutóbb még gyerekként látott 1969-es filmet, melyben apja, Paul az egyik főszereplő.

Szerző: Jakab Tímea Diána, képek: WWD, Vogue