Man purse: ha kell, ha nem, megérkezett!

A menswear divathetek alatt bemutatott legrebellisebb kollekciókat már gondosan egy csokorba szedtük nektek, azonban van még egy trend, ami mellett nem tudunk szó nélkül elmenni. A kifutók után Milánó és Párizs utcáira vezet utunk, a megszokott street style mustra helyett azonban most egyetlen irányzatra, pontosabban kiegészítőre fókuszálunk, ami influencerek, modellek, tervezők, celebek és gyakorlatilag minden férfi szívébe, ezzel együtt gardróbjába belopta magát. A csillagok jelen állása szerint itt az idő félretenni a borítéktáskákat és a hátizsákokat, hiszen az övtáskák, valamint a váll- és kézitáskák személyében új trónkövetelők érkeznek az urak ruhatárába.

A menswear bemutatók helyszíne előtt összegyűlt tömegben felbukkanó outfitek mindig sokat elárulnak arról, mik lesznek az elkövetkező hónapok kulcsdarabjai és legforróbb trendjei. Az egyik legfelkapottabb kép a Tülériák kertjében készült, amikor minden szem Frank Oceanre szegeződött a Louis Vuitton bemutató előtt. Az énekes hétköznapi farmer-dzseki szettjét egy nagyméretű Phoebe Philo által tervezett Céline válltáskával egészítette ki, amire mindenki felkapta a fejét.

Frank Ocean (fotó: Getty Images)

Ezek a kiegészítők tradicionálisan inkább női viseletként asszociálódtak, de az elmúlt években érzékelhető a változás. A menswear világában eddig szinte tabunak számító daraboknak nem kellett sok idő, hogy berobbanjanak.

A divatházak is kapva kaptak a lehetőségen: elég csak belepillantanunk az elmúlt szezon legnívósabb divatbemutatóiba, ahol a tervezők izgalmasabbnál izgalmasabb férfiaknak szánt táskákat küldtek a kifutóra. Kezdjük Milánóban, ahol a Fendi a márka védjegyévé vált Baguette és Peekaboo táskák férfi változatát készítette el. A Fendi x PORTER kollaboráció eredményeképpen pedig megszületett az ikonikus Baguette táska hibrid változata, ami a jól ismert formát ötvözi egy oldaltáska és egy övtáska jegyeivel.

Fotó: Highsnobiety

Kim Jones szinte minden általa megálmodott lookot valamilyen táskával tett kompletté; a Dior Men tokiói és párizsi showján a modellek különféle kiegészítőket kaptak: elkészült a Saddle bag vállon átvethető és övtáska változata is, de nyakba akasztható pénztárcákat, sporttáskákat, valamint különböző méretű és formájú darabokat is felfedezhettünk a kollekcióban. Hasonlóan sokszínű megoldásokat láthattunk a Pradánál és a Loewe első menswear bemutatóján is, de Virgil Abloh sem fogta vissza magát, a Louis Vuitton Keepall utazótáskájának számos újragondolt változatát dobta piacra.

Mégis honnan ez a hirtelen népszerűség? Hiszen néhány éve a társadalmi normák szerint csupán a hátizsákok és a borítéktáskák számítottak férfias daraboknak. Vagy maradt a harmadik megoldás, amikor egyszerűen táska nélkül, a kabát- és nadrágzsebekben landolt az összes személyes tárgy. Úgy tűbik, a streetwear hódítása és a 90-es évek inspirálta darabok növekvő népszerűsége megsokszorozta az övtáska eladások számát. A praktikus darabok a menswear divat szerves részévé váltak, amik sokszor a vállon átvetve, oldaltáskaként töltötték be szerepüket.

Dior Homme (fotó: WWD)

A nagy áttörést az olyan szabadidős ruházatot gyártó cégek, mint a Patagonia és a The North Face, valamint a deszkás kultúra alapdarabjait biztosító Supreme és Palace öv- és oldaltáskái hozták el. Az ő sikerük bizonyította, hogy a menswear piacon megnőtt a kereslet az eddig elhanyagolhatónak gondolt kiegészítőkre. Nem kellett sok várni, hogy újabb stílusok kerüljenek fel a must-have listára. A munkaruha és katonai viselet ihlette mellre erősíthető és a hevederszerű, lábat is átölelő kreációk például az ALYX slágertermékeivé váltak.

Azóta számos streetwear és luxus brand csatlakozott a mozgalomhoz, hiszen a férfiak számára készített táskák iránti igény továbbra is nő. Ezalatt nemcsak a maszkulin formák és színek értendők, hiszen egyre több olyan váll- és kézitáska tűnik fel a férfi divat területén, amik eddig jellemzően csak a womenswear kollekciókban tűntek fel. A feminin stílus elterjedésében fontos szerepet kap a kortárs divatra egyik legnagyobb hatást gyakorló hip-hop kultúra is. Tyler, the Creator például már évek óta a klasszikus Chanel kézitáskák megszállottja, de más rapperek is csatlakoztak az unisex és a genderless divatot támogatók csoportjához – elég csak A$AP Rocky Gucci babushka sáljára vagy Young Thug csipkés és zsabós ingjeire gondolnunk. Ha ilyen nevek mászkálnak rózsaszín és kék Chanel táskával a kezükben, akkor hamarosan az utcán is viszont láthatjuk a trendet.

A high fashion brandek mindent megtesznek azért, hogy az ő polcaikról kerüljön ki a következő férfi it-bag. Hiszen köztudott, hogy a neves divatházak éves bevételében mindig nagy szerepet játszik a táskákból befolyt pénz. A képlet innentől egyszerű: vedd rá a férfiakat arra, hogy táskát vásároljanak és a haszon a kétszeresére nő! A fogyasztói szokások megváltozásának, a streetwear térnyerésének és a nemek közötti határok elmosódásának köszönhetően az is elképzelhető, hogy hamarosan teljesen megváltoznak womanswear és a menswear divat státuszszimbólumai. Amíg a női viseletben néhány éve az impozáns táskák számítottak az outfitek elmaradhatatlan kiegészítőjének, addig mára ezt a szerepet átvették a legmenőbb designer sportcipők. Miért ne lehetne, hogy a férfiaknál pont az ellenkezője történik meg?

Szerző: Tamás Cintia