Platformok, melyek a tudatos fogyasztást és előállítást támogatják

Hogyan fogyassz, élj, tervezz, dolgozz tudatosan? A megoldás sokszor tűnik bonyolultnak, de íme 12 ötlet, applikáció, weboldal vagy éppen projekt, mely segít, hogy te is hozzájárulhass ahhoz, hogy egy kicsit jobb hely legyen a világ – vásárlóként és designerként is.

Projektek, melyeket fogyasztóknak ajánlunk:

Fashion Transparency Index

A bangladesi Rana Plaza 2013. április 24-ei összeomlása után alapított Fashion Revolution azért jött létre, hogy támogassa a figyelmes, tudatos fogyasztást. A #whomademyclothes a Fashion Revolution egyhetes kampánya, melyet a Rana Plaza-tragédia évfordulójára, április végére időzítenek, mára milliókat szólít meg. A Fashion Transparency Index rangsorolja a 150 legnagyobb divat- és ruházati márkát, valamint kiskereskedőket attól függően, hogy mennyire hozzák nyilvánosságra beszállítóikat, ellátási láncolatuk politikáját és gyakorlatát, valamint a társadalomra és környezetre gyakorolt hatásukat.

Good on You

Az Ausztráliában, 2015-ben létrehozott applikáció, amely tavaly június óta Európában is elérhető, megbízható értékeléseket nyújt több ezer divatmárkáról – a tanúsítási rendszerek által az összes elérhető nyilvános információt, non-profit szervezetek vizsgálatát és a márkák saját nyilatkozatát összesítve. A projekt legújabb támogatója Emma Watson.

Relevé Fashion

A Relevé Fashion egy online desztináció, mely arra vállalkozott, hogy összegyűjti a divat és lifestyle brandeket, ismertetve környezeti és társadalmi kötelezettségvállalásukat. Ráadásul az oldal vásárlói minden egyes vásárlással jótékonysági hozzájárulást nyújtanak az oldal non-profit partnereinek (Big Change, Global Citizen és a Nest), extra költségek nélkül.

Rêve En Vert

A 2013-ban alapított Rêve En Vert (REV) egy online luxus fenntartható divatot képviselő brand, ahol ruhák, lakberendezési cikkek, szépségápolási termékek és kiegészítők is megtalálhatóak. A minőség és időtállóság alapján kiválasztott márkák közül a REV kizárólag azokkal működik együtt, akik tiszteletben tartják mind az embert, mind a bolygót. Designereitől 4 alapelv betartását várja el: organikus, újrahasznosított, lokális és fair trade.

The Good Trade

A The Good Trade egy Los Angelesben 2014 novemberében alapított felület. Az online áruház nőknek és férfiaknak kínál fenntartható termékeket, különböző kategóriákban: divat, kozmetikum, utazás, lakberendezés, gasztronómia és kultúra. A weboldal rengeteg ötletet, tippet nyújt arra vonatkozóan is, hogy hogyan éljünk társadalmilag tudatosabb elvek alapján.

The Green Labels

A The Green Labels hálózat célja, hogy segítse a vásárlókat az érdeklődésüknek leginkább megfelelő termékek kiválasztásában. Az oldal partnermárkáinak garantálniuk kell, hogy tisztességes munkakörülményeket biztosítanak dolgozóiknak, illetve legalább egyet az alábbi alapértékekből: vegán, helyi, természetes feldolgozású és minimalizálja a hulladékot a gyártás során. A teljes átláthatóságot azzal biztosítják, hogy végigkövetik a folyamatot a kezdetektől a végeredményig.

Designerként:

 C.L.A.S.S.

Az intelligens innováció, oktatás, marketing és kommunikáció globális forrása – az anyagok, textilek világára fókuszálva. A milánói központú vállalat széles választékot ad számos nemzetközi partnerének szövetei, fonalai, polimerei közül, valamint azok nyomtatási és festési eljárásaiból is. A C.L.A.S.S. a tavalyi évben létrehozta e-kereskedelmi platformját, amely partnerei anyagait a fenntartható tervezés támogatása érdekében értékesíti; a platformon designerek, startupok és diákok is vásárolni tudnak.

Fashion for good

A Fashion for Good alapja az Innovációs Platform, melyet azért találtak ki, hogy segítse a kommunikációt azok közt, akik márkák fenntartható innovációján dolgoznak, kereskedők, alapítók. A rendszer „Plug and Play”, avagy zökkenőmentes indulást segítő felülete startupok részére érhető el, míg a Skálázás, vagyis az értékelésprogram azokat az ötleteket támogatja, amelyek már túl vannak a „proof-of-concept”-fázison, vagyis bizonyított az ötletük életképessége. Mindezeket persze egy hozzáértő csapattal teszik, mely támogatja a szakértőkhöz, vásárlókhoz és a tőkéhez való hozzáférést is.

Material Connexion

A Material Connexion egy olyan hálózat, mely tanácsadást vállal az innovatív és fenntartható anyagokkal, valamint a termelési folyamatokkal kapcsolatban. A cég Európában, Amerikában és Ázsiában is megtalálható. A Material Connexion részt vállal különböző promóciókban, tréningekben, illetve milánói kiállítása több mint 5000 anyagnak ad otthont, amelyek közül 2500 folyamatosan látható.

Textile exchange

A Textile Exchange egy olyan non-profit cég, mely a szövetek átalakulását, integrálódását, standardizálását követi nyomon, valamint kontrollálja a felelős beszállítói hálózatot. Megosztja a hasznos tapasztalatokat a gazdálkodás, az alapanyagok, a feldolgozás, a visszakövethetőség és a termékek kivezetésével kapcsolatban, hogy csökkentse a textilszektor káros hatását a környezetre.

The Sustainable Angle

A The Sustainable Angle egy non-profit szervezet, mely az ember és az ipar környezetre gyakorolt hatásainak minimalizására törekvő projekteket kezdeményez és támogat. A Future Fabric Expo, melyet minden januárban Londonban tartanak, Európa legnagyobb, kifejezetten a divat- és textilipar számára fejlesztett fenntartható alapanyagokat bemutató rendezvény. A szervezet egy online Virtuális Expo-t is üzemeltet, ahol innovatív szövetek és anyagok is elérhetők.

GoBlu

A GoBlu célja, hogy elősegítse a ruhaipar fenntarthatóságát, ebben támogassa a márkákat és beszállítói láncokat is, emellett pedig kommunikációs szolgáltatást is nyújt cégek részére világszerte. Vagyis az a missziója, hogy elősegítse az ügyfeleit, hogy fenntarthatóan működjenek, továbbá együttműködik velük abban, hogy elérjék, sőt, meg is haladják kitűzött céljaikat.

Szerző: Jakab Tímea Diána