Formabontó színházra vágysz? Ezeket a független társulatokat ajánljuk!

Korunk sokszor zavarba ejtő valóságát innovatív formában, sokféle inspirációs forrásból merítkezve viszik színre a független színházi társulatok. Erősen szubjektív szemle következik kedvenceinkből, sokan hiányoznak is listáról, de a lényeg: érdemes odafigyelni az alternatív színházi társulatokra, előadásokra is. Kutassátok fel őket!

Titkos Társulat

VARÁZSLATOS MESÉK

Lakásban, pincében, kocsmában, szóval csupa olyan helyen játssza előadásait a Titkos Társulat, ahol a nézők és a színészek között elmosódhat a tér, ahol az előadók és a közönség karnyújtásnyira vannak egymástól. A formáció és az előadások megálmodója Kárpáti Péter író-dramaturg, akire nagy hatással van a mesék világa. Ne hagyd ki tőlük A Pitbull cselekedeteit és a Tótferit! Előbbi magyar valóságunkat, párkapcsolati, érzelmi és szociális válságainkat ötvözi egy több ezer éves ősi kis-ázsiai legendával. A Tótferiben pedig egy cigány mese képtelenségei alapján, szívfacsaróan kedves nyelvezettel beszélik el, milyen kalandok közepette és hogyan kési le a címszereplő főhős a saját születését.

Titkos Társulat: Tótferi (fotó: thealter.hu)

FAQ Színház

STÍLUSOKON ÁTÍVELŐ MŰHELYMUNKA

Legyen az Facebook bejegyzések és fórumok silány párbeszéde, 19. századi romantikus bohózat, Bertolucci-film újragondolás vagy lázadó kultregény, az FAQ Színház tagjai fiatalos lendülettel vetik bele magukat az őket művészileg foglalkoztató problémakörökbe. A koncentrált műhelymunkában, saját színházi nyelv kialakításában és a szabad alkotásban hisznek. Ennek mentén hozták létre például az Izland-Magyarország vagy a Zabhegyező című előadásaikat. A dokumentarista stílusú előadás rém szórakoztató helyzeteket mutat fel, patchwork jelleggel a kivándorlás túlságosan is ismerős problematikájáról, mindezt az internet mély gödréből és a buszon, utcán zajló rögvalóságból merítve. Úgy játszanak, mintha a szereplők tényleg a neten, arc nélkül beszélgetnének. Salinger regényének, a beat irodalom előfutárának sorai pedig szép kontrasztban vannak az írás hangulatával, és a Magyar Nemzeti Múzeum Lapidáriumában visszhangoznak.

FAQ Színház: Izland-Magyarország (fotó: thealter.hu)

TÁP Színház

DADAISTA DAC

A TÁP-osok több, mint pofátlanul bánnak a színházi eszközökkel. És milyen jól teszik! Szókimondóak, anarchisták, nem tisztelik a szabályokat, gyakran dadaista őrületben feszegetik a saját határaikat, pláne a nézőkét. Egyenesen azt vallják, hogy ők a rossz színházban hisznek. És teszik mindezt már 25 éve: tavaly ősszel ünnepelte negyedszázados jubileumát a ma is fiatalos dekadenciával dolgozó csapat. A Katona József Színház színpadáról is ismerős lehet az alapító-társulatvezető, Vajdai Vilmos, aki nemrég több mint öt órás playback-színházat vitt színre alkotótársaival, Szerb Antal jogosan tisztelt klasszikusából, az Utas és holdvilágból. A térben effektíve létező színészek más kollégáik korábban, rádiójáték formában felvett hangjára tátognak, és játsszák el a darabot; így fordulhat elő, hogy Törőcsik Franciska Ónodi Eszter hangján szólal meg. A MOME hallgatói által megálmodott, különleges vizuális effektek teszik a produkciót még szürreálisabbá és álomszerűbbé.

TÁP Színház: Utas és holdvilág (fotó: trafo.hu)

Duda Éva Társulat

TÁNCOS FÚZIÓK

Duda Éváéknál nézhetsz kortárs táncelőadást, újcirkusz felé kacsingató produkciót és Frida Kahlo életét bemutató zenés színdarabot is. A koreográfus, bár alapvetően a tánc a terepe, az összművészeti irányzatokban hisz, kedveli az izgalmas fúziókat és sosincs ellenére egy kis kísérletezés. Ha szívesen csodálkozol rá a levegőakrobatika varázslataira, akkor a Virtust válaszd, ha a világ diverzitása, abszurd zűrzavara pezsdít fel, nézd meg legújabb táncbemutatójukat, az Utópiát, ha pedig azt szereted, amikor a minőségi kortárs tánc egy megfogható történettel keveredik, akkor a Budapesti Operettszínházzal színre vitt Frida a te előadásod. Ez utóbbit persze akkor is ajánljuk, ha hozzánk hasonlóan te is rajongsz a mexikói festőnőért.

Duda Éva Társulat: Virtus (fotó: Facebook)

Pintér Béla és Társulata

A KULTCSAPAT

A magyar színházi életben a Pintér Béla és Társulata a non plus ultra független társulat. Szinte cikinek számít, ha nem láttál tőlük még semmit, úgyhogy gyorsan pótold, ha esetleg valamilyen homályos indok miatt még tényleg nem. Az előadások irodalmi alapanyaga mind a társulatvezető, Pintér Béla tollából születnek meg. Kivétel nélkül mind a minket körülvevő, súlyos magyar hétköznapok drámája, vegyítve ezt a csapat összetéveszthetetlen, fanyar humorával. Pintér Béláék általában arról mesélnek, hogyan röhögjük ki magunkat úgy istenesen, képtelen helyzetekbe sodorva eközben a szereplőket. Mondjuk jegyet szerezni nem lesz egyszerű az előadásaikra, előre szólunk. Őrült nehéz választani, ha ajánlásra kényszerülünk, de kezdd a Titkainkkal és a Fácántánccal, és írj fel a listára pár régebbi, akár több mint tizenöt éves előadást is, ugyanis a nagy igényre való tekintettel azokat is játsszák, például a Szutyok, a Kaisers tv, az Ungarn és a Parasztopera című darabokat. Pintér Béláéknak ugyanis már most kultusza van!

Pintér Béla és Társulata: Titkaink (fotó: pbest.hu)

+1 Színház- és Filmművészeti Egyetem/Ódry Színpad

AMI TALÁN ESZEDBE SE JUTNA…

…színházi programhelyszínként, és mégis meglepően felvillanyozó élmények érhetnek ott. Bár nem tartozik a független színházak csoportjába, és még csak undergroundnak sem lehet mondani, a Színműs diákok előadásain valami egészen különleges hangulatban lesz részed. Az egyetem színpadán, az Ódryn hatványozottan válik kézzelfoghatóvá az ifjonti hevület, a már-már anarchista lobbanékonysággal felszínre hozott művészi fantázia, a tettre kész megmutatni vágyás. Ne hagyd ki az Ahogy tetsziket (rendező: ifj. Vidnyánszky Attila), mert nagyon ötletgazdag megoldásokkal hoz ki valami újat Shakespeare szövegéből, a Pájinkás Jánost (rend.: Tárnoki Márk), mert csodás mesét kapsz, melyen közben könnyesre kacagod magad. Ajánljuk még a Félelem és fogcsikort (rendező: Tárnoki Márk), mert a Brecht által felfestett náci Németország képei kísérteties hasonlósággal folynak át valami egészen ismerősbe. Ráadásul ha az Ódryra jársz, elszórakozhatsz azzal is, hogy megjósold, kik lesznek a jövő színészóriásai.

Ódry Színpad: Ahogy tetszik (fotó: odryszinpad.hu)

Szerző: Fábián Barbara