Netflix-sorozat készül a Száz év magányból!

Szuper hírünk van a Gabriel García Marquez-rajongóknak! A Netflix ma jelentette be, hogy megszerezték a Nobel-díjas kolumbiai író regényének jogait, így sorozat készül a mágikus realizmus alapművéből. Azt még nem tudni, mikortól indul a Buendia binge watching, vagyis, mikor merülhetünk el Aurelio Buendía családjának és a fiktív, csupa varázslattal teli falunak, Macondónak lebilincselő történetében.

Milliók kedvenc könyvének ez lesz az első megfilmesített adaptációja. Rodrigo García, az író fia – és a készülő sorozat egyik producere – elmondta, korábban többen próbálkoztak azzal, hogy rávegyék a világhírű írót, adja el nekik a könyvet, hogy szélesvásznú verziót készíthessenek belőle, ám García Marquez ellenállt. Attól félt ugyanis, hogy a szövevényes, különös történet nem ültethető át filmforgatókönyvre. Akkor sem, ha kétrészesre terveznék az alkotást. Sőt, az is aggodalommal töltötte el, hogy vesztene a varázsából, ha nem spanyol nyelven szólalnának meg a szereplők.

„Az elmúlt években hatalmas fejlődésen ment keresztül a sorozatgyártás – magyarázta a friss, családi döntést García. – A Netflix ráadásul az elsők közt bizonyította be, hogy idegen nyelven, felirattal igenis nagy kedvvel fogyasztanak a nézők sorozatokat, filmeket. Ami eddig problémának tűnt, mára már nem az.” Fransisco Ramos, a Netflix spanyol nyelvű tartalmakért felelős osztályának alelnöke hozzátette: bár korábban is próbálkoztak a jogok megszerzésével, eddig ellenállásba ütköztek. Ám az olyan sorozatok és filmek, mint a Narcos, vagy a pár napja Oscar-díjjal jutalmazott Roma jelentenek garanciát arra, hogy a Netflix képes minőségi, spanyol nyelvű műsorokat gyártani, amelyekre kíváncsi a világ.

A sorozatot előreláthatólag Kolumbiában forgatják majd, a legkiválóbb latin-amerikai művészekkel. Rodrigo García elmondta azt is, 8 éves kora óta hallja a dilemmát arról, hogy a család eladja-e a jogokat. Nem volt egyszerű meghozniuk a döntést testvérével és édesanyjával. „Egy hosszú fejezet lezárult, ugyanakkor egy nagyszerű veszi most kezdetét.” Az 1976-ban megjelent, azóta 46 nyelvre lefordított és világszerte nagyjából 50millió példányban eladott Száz év magányt színházi verzióban is feldolgozták már. Magyarországon 2007-ben, a Vígszínházban vitte színre Forgács Péter rendező, többek közt Börcsök Enikő, Hegedűs D. Géza, Harkányi Endre és Pap Vera főszereplésével.

Szöveg: Fábián Barbara, forrás: The New York Times