Imádjuk az IKEA új, afrikai kultúra inspirálta kapszulakollekcióját!

A három napig tartó Design Indaba idén is színes programokkal örvendeztette meg a Fokvárosba látogató design rajongókat. A fesztivál hivatalosan is véget ért, és bátran kijelenthetjük, hogy a legnagyobb sikert az IKEA első afrikai kollekcióját bemutató kiállítás aratta, melynek darabjai hamarosan a magyar áruházak polcaira is beköltöznek. De amíg a nagy napra várunk, mutatjuk, mi mindent érdemes tudni az Överallt kapszulakollekcióról!

Överallt, azaz mindenhol. Ezen a néven mutatták be a svéd bútoróriás legújabb termékeit tartalmazó kollekciót, amiben a már jól ismert skandináv minimalizmus jegyei ezúttal az afrikai hagyományok vonásaival keverednek. A felkért afrikai designerek között formatervezők, valamint divat- és textiltervezők is felsorakoznak, akik az IKEA saját designereivel közösen álmodták meg a bútorokat és kiegészítőket. Így született meg a tökéletes egyensúly a két egymástól távol álló stílus jellegzetességeiből. A májusban debütáló, limitált számban elkészülő darabok között székek, padok, konyhai kiegészítők és textilek is megtalálhatók, melyeket öt afrikai ország (Egyiptom, Szenegál, Dél-afrikai Köztársaság, Kenya, Elefántcsontpart) tíz tervezőjének köszönhetünk.

Az modern városi rituálék, a régi családi hagyományok és a tervezők saját emlékei által inspirált kollekció egyik leginnovatívabb terméke a kenyai házaspár, Naeem Biviji és Bethan Rayner nevéhez köthető, akik saját életükből merítették az eukaliptuszból készült, hajlított pad ötletét. A kenyai családok életében mindennapos, hogy egy kört formálva, közös beszélgetéssel zárják az estét. Ez a hagyomány alakította a pad vonalvezetését, ami így egy valóban sokkal alkalmasabb formát biztosít a családi vagy baráti társalgásokhoz. Talán ezek a padok lesznek azok, amik megoldják azt a problémát, hogy mindenki a telefonját nyomkodja a baráti összejövetelek során? A kérdés költői, így vagy úgy, mi szívesen elücsörögnénk ezeken a padokon, amikhez asztal és kis szék is készült.

Nem Naeem Biviji és Bethan Rayner az egyetlenek, akik a termékek elkészítésénél saját emlékeikhez nyúltak vissza egy kis inspirációért. A szenegáli származású Bibi Seck egy gyerekkori képet idézett fel, ami édesanyja dakari kertjében játszódott. Ebből született meg az a hintaszék és lábtartó, amit   akár mi is megvásárolhatunk majd. A szintén Szenegálból származó Selly Reby Kane divattervező az Överallt egy másik nagy kedvencével, az afrikai hajfonatokat idéző kosárral ajándékozott meg minket. „A fonás egy olyan közös pillanat, amikor órákon keresztül egy családtag ölében ülsz, hallgatod a legfrissebb helyi és külföldi pop dalokat és figyeled, hogyan készül el lépésről-lépésre minden tincs.”

A kontinens adottságaiból eredendően a fenntartható design és az újrahasznosítás is nagy szerephez jutott a tervezési folyamat alatt. “In Africa, we don’t throw things away. We hold on to things… We live in a (global) throwaway culture, and we need to change our attitude through versatile objects that are multipurpose but age beautifully.” Biviji állításához többen is csatlakoztak. Hend Riad és Mariam Hazem egyiptomi tervezőknek például a tökéletes alapanyag megtalálása számított a legfontosabb tényezőnek, hiszen hazájukban nincs sok választási lehetőségük ezen a téren. A duó az IKEA-val közös munka során és egy olyan szövetet gyártott le, ami újrahasznosított chipses zacskókból készült. Nekik hála májustól akár saját otthonunkat is díszíthetjük az ebből készült párnákkal, de a tote bag gyűjteményünket is gyarapíthatjuk egy ilyen recycled darabbal.

Az Överallt textil vonalon is szép felhozatallal büszkélkedhet. Laduma Ngxokolo, dél-afrikai divattervező a védjegyévé vált geometrikus mintákkal csempészte az autentikus afrikai hangulatot az IKEA-nak tervezett szőnyegekbe. Sindiso Khumalo takaróin az afrikai városok, legfőképp Johannesburg által inspirált, élénk színekkel megjelenített, stilizált életképek elevenednek meg. Renee Rossouw munkáit pedig az elefántok ihlették, amik szintén leegyszerűsített formákban jelennek meg a különböző termékeken.

A kapszulakollekció mindenki számára tartogat valamit, hiszen az említett bútorok és kiegészítők mellett például puzzle-szerűen, csavarok és ragasztás nélkül összeilleszthető széket is vásárolhatunk majd, de a konyha szerelmeseinek multifunkciós serpenyővel is készültek. A dátumot már tudjuk, arról viszont még nincs hír, hogy az 52 ország 424 áruháza közül hova kell mennie azoknak, akik szeretnék az Överallt egy-egy darabját saját otthonukba költöztetni. Az viszont biztos, hogy az afrikai kollekcióhoz pont Afrikában lesz a legnehezebb hozzájutni, hiszen az IKEA csak Egyiptomban és Marokkóban van jelen a kontinensen egy-egy áruházzal. Amíg arra az információra várunk, hogy itthon mindhárom helyszínen kapható lesz-e az Överallt, addig érdemes elmerülni egy kicsit a kampányképekben és elgondolkodni, hogy a sok fantasztikus tárgy közül melyiket válasszuk majd.

Szerző: Tamás Cintia, képek: Dezeen