Hamarosan itthon is látható az Egy nő fogságban című dokumentumfilm

Az 52 éves Maris tíz éve szolgál fizetés nélkül egy magyar családot. A méltóságától és jogaitól megfosztott nő évek óta maradékot eszik és egy kanapén alszik, engedély nélkül nem hagyhatja el a házat. Éjszakánként egy gyárban dolgozik, fizetését le kell adnia. Maris a fizikai és lelki elnyomás miatt félelemben tölti napjait, miközben arról álmodozik, hogy visszakapja korábbi életét. A kamera jelenléte ráébreszti, hogy nincs teljesen egyedül. Fokozatosan bizalmába fogadja a rendezőt, majd lassan barátság alakul ki kettőjük között. Másfél évnyi forgatás után összeszedi bátorságát és megosztja vele tervét: „Meg akarok szökni!” Április 18-án érkezik a magyar mozikba az Egy nő fogságban című dokumentumfilm.

„Filmem rendezői koncepciója arra a fő gondolatra épül, hogy egy erősen kiszolgáltatott helyzetben lévő, szabadságától megfosztott emberhez közel kerülve a néző megértse azt a súlyos érzelmi csapdát, melyben a szolgasorban élő emberek élnek. Maris esetében a kívülről jövő figyelem és a kamera puszta jelenléte elég volt arra, hogy felébressze benne a küzdeni akarást, és ki akarja szakítani magát az őt évek óta fogva tartó fizikai és szellemi csapdából. Ma Magyarországon közel 36 ezer ember él Marishoz hasonlóan, kizsákmányolt helyzetben (globalslaveryindex.org, 2018), melyből segítség nélkül nem tudnak kilépni. Filmemmel szeretném a néző figyelmét felhívni arra, hogy a társadalom perifériáján élő emberek sorsát erősen befolyásolja, hogy tudomást veszünk-e róluk, vagy sem.„ – hívta fel a figyelmet a problémára Tuza-Ritter Bernadett rendező.

Tuza-Ritter Bernadett felkavaró alkotása az első magyar egészestés dokumentumfilm, mely bekerült a Sundance Filmfesztivál versenyprogramjába. A filmet közel 80 nemzetközi fesztiválon vetítették, melyeken 28 díjat nyert, majd 2018-ban Európai Filmdíjra jelölték. A magyar és nemzetközi filmkritikusok a legjobb dokumentumfilmnek járó Fipresci-díjjal ismerték el.

Tuza-Ritter Bernadett magyar függetlenfilmes rendező és vágó. Szakterülete kreatív dokumentumfilmek és játékfilmek készítése. A budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen tanult rendezést és vágást. Számos nemzetközi nagyjáték- és rövidfilm, valamint dokumentumfilm vágója. Első egész estés rendezése Egy nő fogságban (A Woman Captured) címmel meghívást kapott az amerikai Sundance Filmfesztivál dokumentumfilmes versenyprogramjába (World Cinema Documentary Competition 2018), melyre magyar film esetében még nem volt példa. A film közel 80 fesztiválon szerepelt és 29 díjat nyert. 2018-ban a legjobb 5 európai dokumentumfilm közé választották, majd 70+ televízió csatornán mutatták be világszerte. A HSE, a Magyar Filmakadémia és az Európai Filmakadémia tagja.

Műfaj: színes, magyar dokumentumfilm
Rendezte: Tuza-Ritter Bernadett
Nyelv: magyar
Bemutató: 2019. április 18.
Korhatár besorolás: 12 éven aluliaknak nem ajánlott!
Időtartam: 89 perc

Még több információért látogassatok el az ELF Pictures weboldalára: www.elfpictures.hu/A-Woman-Captured