A COS lenyűgöző installációja a Milan Design Weeken

Április 8-án mutatta be a COS a „Conifera” (vagyis Örökzöld) című kiállítását, amely egy megújuló anyagokkal és 3D nyomtatási technológiával készült építészeti installáció. A londoni székhelyű márka a francia, de Londonban élő építésszel, Arthur Mamou-Manival és a róla elnevezett stúdióval közösen tervezte meg a milánói design héten kiállított alkotást, amely április 9-14-éig tekinthető meg a nagyközönség számára a Salone del Mobile rendezvénysorozaton a Palazzo Isimbardi épületében.

A Conifera, amelyet digitálisan terveztek és hoztak létre innovatív nyomtatási metódusokat felhasználva, összesen 700 darab modulárisan egymáshoz kapcsolódó biotéglából áll. A fából és bioműanyagból készült kompozit háló egyfajta szobrászati útvonalat jelöl ki a Palazzo Isimbardi centrális udvarából a kertbe vezetve. Ahogy a látogatók keresztül sétálnak az installáción, az alkotás struktúrája megváltozik – az udvarban megjelenő fa és bioműanyag keveréke a kertbe érve fehér, kissé áttetsző bioműanyaggá változik, ezzel digitális hidat képezve az ember alkotta és a természet világa között.

A Conifera parametrikus design folyamatból született, ráadásul minden egyes anyagbeli és technológiai innováció új lépést hozott az installáció megtervezésében. Az alkotás vertikálisan integrálja a látványt és a szerkezetet, a tervezés által közvetlen kapcsolatot hoz létre a robotikával – így az építész nemcsak a tervező, hanem az alkotó, készítő is egyszerre. A Conifera moduláris formája biztosíték arra, hogy az installáció tovább tud élni a kiállítás után más környezetben is – a modulok segítségével alternatív módokon és új kontextusba helyezve is fel lehet majd építeni.

„Örömmel fedjük fel a Conifera installációt” – mesélte Karin Gustafsson, a COS kreatív igazgatója. „Mamou-Mani munkája bepillantást enged a jövőbe, megmutatja, hogy mi minden lehetséges, ha a megújuló anyagokat a természet által inspirált, legmodernebb technológiával párosítjuk. Csodálatos látni az elkészült installációt a helyszínen a Palazzo Isimbardiban, látni azt a víziót életre kelni, amely a közös munkánk, valamint az innovációban és a kézimunkában való közös hitünk által fejlődött és jött létre. Reméljük, hogy a látogatóinkra is olyan inspiráló hatással lesz, mint ránk, és a munkafolyamatok segítik majd informálni a jövő designereit és építészeit.”

Arthur Mamou-Mani úgy fogalmazott, hogy “A Conifera összemossa a digitálisat a fizikai valósággal, valamint a lokálisan előállított és 3D nyomtatott, komposztálható bio-műanyag használatán keresztül a fenntarthatóság kérdésit veti fel. Ez egy dialógus a technológia és a kézimunka között, az ember alkotta formák és a természet között, a monumentalitás és a légiesség között. Remélem, hogy a látogatók értékelni fogják az installáció futurista aspektusát, valamint a mélyen költői és emberi oldalát is.”

A Palazzo Isimbardi látogatói megfigyelhetik majd az egyik Delta WASP (World Advance Saving Project) 3 MT indusztriális 3D nyomtatót is, amellyel létrehozták az installáció mind a 700 bio-tégláját. A COS immár az egymást követő nyolcadik alkalommal jelenik meg a Salone del Mobile design héten Milánóban, Mamou-Manival ez az első együttműködése.

A COS 2012 óta mutat be izgalmas, egyedi és innovatív installációkat művészekkel, designerekkel és építészekkel együttműködve a milánói Salone del Mobile kiállításon. A korábbi kollaborációk mögött olyan nevek állnak, mint Gary Card, Bonsoir Paris, Nendo, Snarkitecture, Sou Fujimoto, valamint a Studio Swine, mely New Spring installációjával a COS 2017-ben megnyerte a Milano Design Award Most Engaging Exhibition díját, illetve melyet azóta 2019-ben Shanghaiban is bemutattak.

A Conifera április 9-étől 14-ig látogatható ingyenesen a Palazzo Isimbardi historikus, 16. századi épületében. Cím: Corso Monforte 35, 20122 Milánó. Nyitvatartás: április 9: 10.00 – 20.00 | április 10-11: 10.00 – 17.00 | április 12-14: 10.00 – 20.00.