Nők által vezetett streetwear brandek, melyeket ismerned kell!

Nagyon sokáig a streetwear, vagyis az utcai viselet a fiúk játékszere volt. Manapság viszont már mi sem panaszkodhatunk, hiszen rengeteg női szereplő tevékenykedik ezen a területen, akár designer, akár cégvezető, vállalkozó vonalon. A nő hangja és perspektívája úgy tűnik, felbecsülhetetlen értékű a streetwear esetében. Következzen most tíz olyan brand, melyet nők irányítanak, és nem feltétlenül csak nőknek.

Aries

Az olasz származású Sofia Prantera az Aries társalapítója volt. Manapság neve egyet jelent az Aries designjainak inspirációs forrásaként szolgáló, rave kultúrát felkaroló és a szubkultúra felderítését folytató sziluettjeivel, melyek a fiatalságot reprezentálják. Prantera a 80-as évek divatérzékenységét szeretné feleleveníteni, azt az érát, amikor még valóban, a szó nemesebbik értelmében volt divat az utcai viselet. Legnépszerűbb darabjai a márka nevével fémjelzett pólók és a selyem melegítőnadrágok; a legtöbb mintát és nyomatot ő maga készíti, kézzel batikolja és festi a stúdiójában, leginkább úgy, hogy totál szembe megy a konvencionális print trendekkel. Plusz pozitívum, hogy az Aries a fenntartható divatot képviseli: maradék bőrökből készítik a farmerek címkéit, a különböző patchwork mintákhoz pedig újrahasznosítják a maradék textil- és farmeranyagokat. Azt vallja, hogy a legtöbb kihívást az új márkák számára az jelenti, hogy eredetinek és formabontónak kell maradni, folyton kísérletezni kell úgy, hogy közben túl kell élni a túlterhelt piacot.

Ashley Williams

A 2013-ban alapított brand kreációi mára a brit cool lányok must-have-jei lettek. Az állandóan változó, lüktető londoni energiák szolgálnak inspirációul a brand extravagáns divatot diktáló darabjaihoz. Egyfajta furcsa humorral keveredik a tomboy stílus, valamint a feminin öltözködés és a streetwear mesteri fúziója érhető tetten Williams designjaiban. És úgy néz ki, továbbra is folytatja határainak kitolását a független, játékos szellemű, erős nőket megcélozva.

Frankie Collective

A Frankie Collective egy olyan brand, melyről mindenképpen ismernünk kell, ha streetwear megszállottak vagyunk. Átalakított Supreme, Champion és Kappa ruhákat találhatunk a kizárólag online jelenlévő márkánál. A kreatív vezető Sara Gourlay, aki büszke arra, hogy fenntartható, mégis látványos és stílusos darabokat alkot, melyekben lelkileg és fizikailag is kényelmesen érezhetjük magunkat. Gourlay bátorítja a nőket, hogy önmagukat adják a stílusukkal és merjenek kilépni a komfortzónájukból. A tervezési koncepció középpontjában a vintage ruhák megmentése áll – minden egyes darabjuk újrahasznosított vagy textilhulladék felhasználásával készül. Egy magasan képzett team tervezi, készíti a mintákat, melyeket tapasztalt varrónők dolgoznak újjá.

HLZBLZ

Egy korábbi Rocawear-tervező, Lawn Alabanza-Barcena alapította a márkát 2005-ben. A HLZBLZ egyesíti New York és Kalifornia látszólag különböző street style viseleteit, trendjeit. Kicsit mindig a nagy hájpok előtt jár, rendre új esszenciákat, irányokat injektál a streetwear vérkeringésébe. Igen jól kalkulál a marketingjével is: nemrég például megjelent az ’Oprah 2020’ feliratú kapucnis pulcsija, mellyel felkéri a médiamogult, hogy legyen a Egyesült Államok elnöke.

Hyein Seo

A szöuli központú márka kreációit olyan hírességek is viselték már, mint Rihanna vagy Aleali May. 2014-ben a dél-koreai designer, Hyein Seo alapította a brandet, mely zseniálisan házasítja a hagyományosan feminin és maszkulin markereket darabjaiban. SS19 kollekcióját Chun Li Street Fighter karaktere ihlette. Több darabja is gender neutral, és persze extravagáns a jó ízlés határain belül.

LIV Streetwear

Az alapító és vezető designere a LIV Streetwearnek az az Olivia Anthony, aki épp az álmait valósítja meg a divaton keresztül. Az alapokat még kollégiumi szobájában kezdte, amikor is olyan ruhákat fabrikált, melyek által a 90-es évek esztétikáját, atletikus elemekkel ötvözte. Legutóbbi kollekciója a My Love Letter to Our Culture egy olyan utcai viseletet reprezentál, mely az uniszex divat mellett tette le a voksát. A darabok színesek, különleges textúrákkal és feltűnő sziluettekkel bírnak. A LIV streetwear egyfajta szerelmeslevél a 90-es évek szabadságához és a kisebbségi stíluskultúrákhoz, az igazi rebelliseknek.

MadeMe

Mottója a ’„for girls, by girls’’. Mindjárt meglátjátok, nem véletlenül. New Yorkban alapították 2007-ben a brandet, mint a fiatal energiák materiális kinyilatkoztatását. A female-first nézetű étoszuk az egész tervezési filozófiájukat és a kollaborációikat is meghatározza. A LeSportsac-kel és a Converse-szel közös együttműködésük határozottan megnyerőre sikerült. Erin Magee, miután évekig a menswear szcénában dolgozott, szeretett volna a nőknek is létrehozni valamit. Darabjai között megtalálható az az ikonikus bőr motoros dzseki, melynek ujján tetovált, színes minta található, és amelyet a bőrre specializálódott Schott márkával együttműködésben hívtak életre. Olyan nők, mint Kim Gordon és Petra Collins inspirálják.

Melody Ehsani

A merész streetwear és ékszermárka tulajdonosa egy karakteres nő, akinek az egyenlőség előmozdítása a küldetése. Kreációit többek között Lauryn Hill is viselte már. Éppen most nyílt New York szívében, a SoHo szomszédságában egy üzlete, mellyel megtörte az ottani férfiuralmat, és egy erőteljes női képviseletet hozott létre. Olyat, mellyel mindenképpen számolni kell a továbbiakban.

MISBHV

A lengyel tervező duó, Natalia és Kate 2016-ban mutatta be első női kollekcióját. A páros a női utcai viseletet egy új szintre emelte a karakán egyéniség és a nyers érzelmek színre léptetésével. Darabjai a nem sajnálkozóan fiústól, a hihetetlenül szexiig skálán mozognak – ezáltal egy nagyon változatos kínálatot tár elénk.

X-girl

Két szóval, oké, hárommal jellemezve a márkát: a 90-es évek feltámadása. Igen, mint a legtöbb streetwear márka, ők is ezen évtized előtt tisztelegnek. A brandet Kim Gordon és a stylist Daisy von Furth alapította, akiknek csupán az volt a céljuk, hogy ruhákat alkossanak olyan nőknek, akik élvezik a letűnt éra szabadságát idéző megjelenést: mint például az A-vonalú ruhákat és a logós pulcsikat, melyek később a márka DNS-ébe is bevésődtek. Legutóbbi kollaborációjuk a fotós Shaniqwa Jarvis-szal volt, mikor is a fényképész markáns fotói jelentek meg a pólókon.

Szerző: Jakab Tímea Diána