A legfontosabb trendek az online divatkereskedelemben 2019-ben

A divat e-kereskedelmi trendjeit 2019-ben elsősorban a fogyasztók vágyai és elvárásai formálják; a vásárlók ízlése és preferenciái mentén ebben az évben több innovatív funkció és eljárás is elterjed majd szélesebb körben a Perzonalization.com szerint. Ma a vásárlás a tökéletes online funkciók, a személyre szabott élmények és azonnali támogatás szinonimájává vált. A vásárlók és a digitális csatornák közti fejlett interakciós folyamat 360 fokos fordulatot hozott egy lineáris modelltől egy bonyolultabb rendszerhez, a különböző online és offline csatornák között.

Csúcsra tör az e-kereskedelem

A The Fashion and Apparel Industry adatai szerint a globális e-kereskedelmi bevétel 2018-ban 481,2 milliárd dollárról 2022-re 712,9 milliárd dollárra emelkedik. A magyar helyzetet vizsgálva a GLAMI nevű divatböngésző is arra a következtetésre jutott, hogy a 2018-as év az online divatkereskedelem éve volt: a teljes internetes forgalom sokkal jelentősebb mértékben növekedett, mint a hagyományos, fizikai üzletek bevétele. 2018-ban 153 milliárd forint volt az elektronikus eladások értéke, 2022-re pedig egy csaknem 12%-os növekedés várható, ami így eléri majd a 229 milliárd forintot. Ez a dinamikus fejlődés nemcsak a jelenlegi szereplők között élesítette a versenyt, de rekordszámú új webshop megjelenését is eredményezte.

GLAMI

S hogy mi az oka annak, hogy ilyen nagy arányú az e-kereskedelem térhódítása?

Amellett, hogy az online hozzáférés növekedett az okostelefonok és más kézi eszközök segítségével, a trendi értékesítési célú webhelyek és webshopok által használt innovatív eszközök, beépített modulok száma is folyamatosan gyarapszik. A Perzonalization.com okként definiálja még a Nyugaton kívüli egyre növekvő számú, feltörekvő piacokat, valamint a millennial vásárlók fogékonyságát az divatra és az online vásárlásra.

Most pedig lássuk, melyek azok a trendek és technológiák, melyek meghatározzák az online divatkereskedelmet 2019-ben!

Mesterséges intelligencia (MI)

Ha lemaradsz, kimaradsz – azon internetes kereskedelmi pontok, melyek nem használják ki a mesterséges intelligencia nyújtotta lehetőségeket rövid időn belül, képtelenek lesznek tartani a tempót a konkurenciával szemben. Az IMRG & Hive által végzett tanulmány becslése szerint az online (is) működő divatvállalkozások háromnegyede a következő két évben befektet a mesterséges intelligenciába. Az Alibaba e-kereskedelmi óriás már 15 milliárd dollárt invesztált a K + F laboratóriumokba, hogy piacvezető legyen az MI terén. Megdöbbentő, de abszolút nem lehetetlen: a Gartner azt jósolja, hogy 2020-ig a vásárlók az üzletekkel, márkákkal való kommunikáció 85% -át fogják tudni kezelni úgy, hogy egy emberrel sem lépnek kapcsolatba.

A mesterséges intelligencia révén a vásárlókról összegyűjtött adatokból számos kulcsfontosságú tényező összegyűjthető, monitorozható és alkalmazható a felhasználói élmény növeléséhez. Az MI-alapú személyre szabást egyre inkább arra használják, hogy különböző termékeket ajánljanak a vásárlóknak, akik kétségtelenül élvezik, hogy gyorsabban megtalálják a kívánt termékeket és személyre szabott ajánlásokat kapnak. Az adott webhelyen történő keresés már talán nem újdonság senkinek, viszont a virtuális asszisztens/stylist szolgáltatás még csak most kezd elterjedni. Mondhatni a chatbot továbbfejlesztéséről van szó: segít megtalálni az adott terméket, beszélgetést kezdeményez, javasol, ezáltal is mélyítve az elköteleződést a márka iránt.

The Business of Fashion

Chatbotok

A divatipar az elsők között ismerte fel a chatbotok online kereskedelemben betöltött kulcsszerepét. A MI részeként kifejlesztett chatbotok a vállaltok online ügyfélszolgálatosaiként működnek. A cégek a chatbotok segítségével irányítják a vásárlókat a megfelelő ügyletek elvégzésére vagy a különféle termékek kiválasztásában támogatják őket, így segítenek a fogyasztóknak abban, hogy a számukra legoptimálisabb megoldásokra mondjanak igent. A chatbot leegyszerűsíti a folyamatokat, a vásárló hamarabb megtalálja, amit keres, mindez az értékesítést szolgálja és a bevételek növelésére irányul – az elmúlt évek tapasztalatai szerint igen hatékonyan.

A chatbot értékes támogatást nyújt a vásárlói elkötelezettség, a költséghatékonyság, a divat e-kereskedelmi konverziós arányainak emelkedése és a piac elérésének szempontjából. Az e-kereskedelmi startupok jelentős előnyöket könyvelhetnek el a chatbot alkalmazás használatával, mivel növelik a márka ismertségét és jelenlétét.

Chatbot Magazine

Többcsatornás retail

Annak érdekében, hogy az ügyfélközpontúbbak legyenek, az innovatív e-kereskedelmi divatvállalatok immár egy kiterjesztett, „bricks and clicks”-elven működő, többcsatornás rendszerben működnek. Átlagosan a többcsatornás marketing és értékesítés minden egyes további csatornával 38%-kal, 120%-kal és 190%-kal növeli a bevételeket.

A többcsatornás jelenlét elősegíti, hogy a fogyasztó bárhol és bármikor gyorsan hozzáférjen a keresett termékhez vagy szolgáltatáshoz a közösségi médián, az üzenetküldő alkalmazásokon, az online piactereken és egyéb fórumokon keresztül. A fejlett e-kereskedelmi vállalatok már alkalmazzák az Instagram „shoppable” funkcióit vagy a Facebook shopot, illetve értékesítenek olyan oldalakon, mint az Amazon, az eBay stb. A többcsatornás jelenlét különösen fontos szerepet játszik abban, hogy a vállalatok megnyerjék maguknak a fogyasztót, és az adott termék vagy szolgáltatás első online felbukkanásától, egészen a kosárba tételig támogathassák annak digitális útját.

Technológiai hardware innováció

A legsikeresebb e-kereskedelmi divatvállalatok már egy ideje kihasználják a VR (virtuális valóság), az AR (kiterjesztett valóság), vagy a hordozható és csatlakoztatott tech eszközök nyújtotta előnyöket, ezek a hardware innovációk azonban csak ebben az évben kezdenek majd egyre inkább elterjedni. Leginkább a személyre szabott méretválasztási lehetőségekben, testtípus-variációkban aknázhatók ki ezek az innovációk.

A kiterjesztett valóság valóban előrelépést jelent az e-kereskedelemben, célja, hogy megkönnyítse a létfontosságú, tapasztalaton alapuló vásárlást. Az AR a tudatosság és a lojalitás megteremtését, valamint a felhasználók fizető ügyfelekké való átalakítását szolgálja leginkább. Emellett hozzáférést biztosít egy divatüzlet fizikai tapasztalhatóságához azáltal, hogy digitálisan lemodellezi annak jellegzetességeit. Az olyan alkalmazások, mint például a DressingRoom arra adnak lehetőséget a fogyasztóknak, hogy online próbálhassák fel a termékeket, így egy kvázi valós kép alakul ki bennük arról, hogy hogyan is fog állni rajtuk az adott ruha vagy más divatcikk. Azonban az egyik kihívás az online divatvállalkozások tulajdonosai számára az, hogy ennek a funkciónak magas a megtérülési rátája. Az AR ugyanis csökkentheti a visszatéréseket, mivel lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy pontosabban végezzék el a vásárlást, csak azokat a termékeket vegyék meg, amelyekre valóban szükségük van. Ugyanakkor a megnövekedett hatékonyság növelheti az online kiskereskedelmi árrést, és lehetővé teszi a kereskedő számára, hogy csökkentse az árakat, vagy akár további akciókat indítson.

VR World

Social media

2019-ben a social media ereje természetesen nem csökken, sőt, nő! A három legfontosabb trend a közösségi médián belül a videó tartalmak, az influencer marketing és a felhasználó által generált tartalmak lesznek.

A videó továbbra is a közösségi média domináns közege lesz. Az Entrepreneur szerint az Instagram-történeteket havonta 200 millió Instagram-felhasználó alkalmazza. Ez az Instagramot kulcsfontosságú platformmá teszi a népszerű divat webshopok és egyéb e-kereskedelmi webhelyek szempontjából.

Ha egy vállalat az internetes kereskedelemben tevékenykedik, és az összes platformon, például az Instagramon, a Pinteresten és a Facebookon is aktívan jelen van, akkor 2019-ben még nagyobb versenyelőnyre tesz majd szert, hiszen ezek a platformok a személyre szabott vásárlói élményeket helyezik előtérbe. A fogyasztókat a markáns vizualitással lehet leginkább megfogni, a legtöbben érzelmektől vezérelve vásárolnak és a videók – természetüknél fogva – bizonyos érzelmeket váltanak ki. Egyre több vállalat észlelte már ezt és egyre többen használják ki az audiovizuális tartalomszolgáltatás előnyeit.

WWD.com

2019 lesz az év, amikor az influencer marketing a „ki” -től a „hogyan” felé terelődik. Az influencer marketing ugyanis 2018-ban valódi kihívásokkal szembesült a hitelességet illetően. Ebben az évben az olyan közösségi médiaplatformok, mint az Instagram, céljának tekinti az influencer marketing integritásának helyreállítását. Erőfeszítéseket tesznek annak biztosítására, hogy háttérbe szorítsák a felületes, személytelen tartalmakat és szereplőket. Csak azok a márkák tudnak majd az influencer marketingből profitálni, akik hiteles, érdekes promóciókkal aktivizálják megbízott partnerüket.

Nem vitás immár, hogy a felhasználók által létrehozott tartalom növeli a márka iránti elkötelezettséget a közösségi média platformokon. Ezentúl, amennyiben a UGC (user generated content) be van ágyazva a vállalt webhelyére is, a konverziós rátát is képes nagymértékben megemelni. Ami az online divatkereskedelmet illeti, a felhasználó által létrehozott tartalom egyre fontosabbá válik, mert arra mutat rá, hogy a felhasználók és a fogyasztók elkötelezettek az adott márka/vállalat iránt, megbíznak abban, kedvelik azt annyira, hogy aktivitásra tudja ösztönözni őket.

Konklúzió

Egyetlen dolog: személyre szabott vásárlói élmény. Akár a videókkal, akár a mesterséges intelligenciával, akár a social mediával, a lényeg az individuális tapasztalat a vásárlási folyamatokban. 2019-ben nincs egyetlen „aranyszabály” sem, bármit megtehetsz, ami végül a következőket eredményezi:

  • jobb ügyfélélmény létrehozása.
  • személyre szabás a lehető legnagyobb mértékben
  • elkötelezett rajongótáborok, közösségének kiépítése a közösségi média csatornákon
  • a mesterséges intelligencia és az AR előnyeinek kihasználása
  • a webshop a Google algoritmus frissítéseihez igazítása

Magyarországon egyelőre kevés olyan online divatvállalkozással találkozhatunk, mely a fenti eszközöket, alkalmazásokat, innovációkat sikeresen használja, de a hazai berkekben is egyre népszerűbbé váló GLAMI nevű divatkereső folyamatosan dolgozik azon, hogy még inkább megkönnyítse a vásárlást, és egy minden igényt kielégítő tapasztalattá tegye azt. Az intelligens keresőoldalak modern eszközökkel, praktikus gyakorlatokkal alakítják át a divattermékekhez való hozzáférés lehetőségeit. 2019-ben a fenti trendekhez igazodva további innovatív eszközök, projektek bevezetésén kell dolgozniuk a divatvállalkozásoknak, hogy átláthatóbb, egyszerűbb, gyorsabb és személyre szabottabb megoldásokkal tegyék élménnyé a vásárlást.

Szerző: Zahorján Ivett, forrás: Perzonalization.com, Fashion-research.hu