Sportcipő-szerelem – de milyen áron?

Az elmúlt néhány évben a streetwear és az ehhez szorosan kapcsolódó sneakerek az egyik legsikeresebb, legkeresettebb termékkategóriává nőtték ki magukat. A sportswear brandek mellett egyre több olasz és francia luxusmárka száll versenybe egymással annak érdekében, hogy az ő sportcipőjük váljon a szezon must-have modelljévé. Azt azonban gyakran elfelejtjük, hogy a sneakerek túlnyomó részt szintetikus anyagokból készülnek, az előállításuk során keletkező káros anyagok és a hosszú lebomlási idejük miatt negatívan hatnak a környezetre, leginkább a levegő és az óceánok állapotán rontanak. Azonban a folyamatosan bővülő innovatív technológiáknak és az egyre nagyobb térhez jutó zero waste mozgalomnak köszönhetően már azoknak sem kell lemondani ezekről a kényelmes lépőkről, akik a tudatos életmód mellett kötelezték el magukat.

A trend, mely túlnőtt saját magán

Sneakert ma már nem csak sportoláskor, hanem elegánsabb rendezvényeken is bártan viselhetünk. Már nem tabu a sportcipők szoknyával, esetleg öltönyszettel való kombinálása, ezért váltak ezek a lábbelik a divathetek legforróbb kiegészítőivé. A GLAMI Fashion Re(search) kutatása alapján ez a legdominánsabban jelen lévő termékkategória ma a magyar piacon is, mondhatjuk, hogy az abszolút favorit, hiszen napjainkban a legtöbb lábbelit sneakerekből értékesítik, dupláját a második legnépszerűbb termékkategóriának, a szandáloknak. A kutatásban résztvevő divatfogyasztók 60%-a válaszolta azt, hogy szívesen visel ilyen darabokat a sportoláson kívül is. 90%-uk a kényelem miatt választja a sportos stílust, és a válaszadók 35%-a gondolja úgy, hogy ezek a darabokat egyéb alkalmakra is szívesen felveszi.

A fashion week fotókat lapozgatva, vagy az Instagram feedünket végiggörgetve hamar ki tudjuk deríteni, hogy milyen trendek és mely modellek uralkodnak manapság a sportcipők között. 2018 legkeresettebb kreációja, a Balenciaga Triple S modellje, újabb és újabb változatainak köszönhetően továbbra is az élmezőnyben tartózkodik, a high fashion sportcipők között a Louis Vuitton Archlightja is jól teljesít, míg a többek számára elérhető árkategóriában a Nike Air Max első helye a megkérdőjelezhetetlen. 2019 legtrendibb sportcipői neon árnyalatokban pompáznak, vagy teljesen fehér színben érhetők el. A kisebb-nagyobb flatformos cipők továbbra is tarolnak az üzletekben, de a túrabakancsokat idéző sneakerek népszerűsége is állandósulni látszik.

Balenciaga (fotó: Pinterest)

Évente többszáz millió pár sportcipőből lesz hulladék

A robbanásszerűen megemelkedett kereslet, a piacon rohamos tempóban megjelenő új modellek száma és a fast fashion márkák bekapcsolódása miatt évente körülbelül 20 milliárd pár cipő kerül az üzletekbe – a World Health Organization felmérése szerint ebből évente 300-350 millió pár a szeméttelepeken végzi. Ami még elkeserítő, hogy a világon körülbelül 300 millió olyan gyerek él, akinek még sosem volt lehetősége arra, hogy cipőt húzzon a lábára!

A fogyasztói szokások megváltozása miatt napjainkban hússzor több műanyagot használunk, mint 50 éve tettük. Ha továbbra is ilyen ütemben haladunk, akkor 20 éven belül ez a szám akár meg is duplázódhat! A legtöbb sportcipő fő alapanyaga a nylon, a szintetikus gumi, a műanyag és a viszkóz, amik a szemétlerakókban végezve körülbelül 40-50 év alatt bomlanak le. Ezalatt olyan kémiai anyagokat juttatnak a talajba és a folyókba, majd az óceánokba, melyek az élővilág pusztulásához vezetnek. Hasonlóan rossz a helyzet az előállítás környezetünkre gyakorolt hatásaival kapcsolatban is. A sneakerek több mint kétharmada Kínában készül, ahol a gyárak zömében fosszilis tüzelőanyagokat használnak. Egyetlen pár sportcipő elkészítése során 13 kg szén-dioxid keletkezik és kerül a levegőbe. A műanyagok többsége alkalmas lenne az újrahasznosításra, ám ezeknek csak töredékét, körülbelül 15% dolgozzák fel újra.

Louis Vuitton (fotó: target.com)

Még van remény!

Szerencsére a ruhaipar után a cipőgyártást is elérte a változás szele, hiszen a kifejezetten fenntartható és etikus sportcipőket gyártó brandekhez egyre több piacvezető márka csatlakozik. 2017-ben az Adidas a Parley-vel közös kollekciójával hívta fel a figyelmet az óceánok szennyezettségére. Körülbelül 11 millió PET palack felhasználásával készített 1 millió párat Ultra Boost modelljéből, amit hamar el is kapkodtak. Az óceánok megtisztítása és a cipők gyártása azóta is folytatódik, a német cég 2019-ben még több hasonló kezdeményezést szeretne elindítani. A Nike-nál is folyamatos az olyan új technológiák bevezetése, melyekkel a vállalat ökológiai lábnyomát szeretnék csökkenteni. A Reuse-A-Shoe projekten belül azokat a használt cipőket gyűjtik össze, amikre már nincsen szükségünk (nem csak Nike), és ezekből állítják elő a Nike Grind nevű anyagot. Ebből játszóterek, futó- és egyéb sportolásra alkalmas pályák talaját borítják be. Ez a lehetőség itthon még nem érhető el, de reméljük, hamarosan hozzánk is megérkezik.

Adidas (fotó: sneakersnews-com)

A kifejezetten fenntartható sportcipőkre specializálódott brandek is szép számmal képviseltetik magukat a piacon. A francia Veja csak zöldségekből készült vegán bőrrel, organikus és Fairtrade pamuttal, újrahasznosított műanyaggal, jutával és kenderrel dolgozik, ráadásul a cipőket elérhető áron és megnyerő designnal kínálják. A Converse rajongóknak egy kis családi vállalkozásból induló ausztrál márkát, az Etikot ajánljuk, ahol a klasszikus Chucks designt újragondolva egy fenntartható alternatívával álltak elő. Érdemes még az Allbirds, a Po-Zu és a Z Shoes oldalán is körbenézni, de a nyáron érkezik a Nike Flyleather Earth Day Pack kollekciója is, ahol bőven lehet majd válogatni.

Mit tehetünk a bolygónk védelmének érdekében, ha legközelebb sportcipő vásárlásra indulunk? Lehetőleg kerüljük a fast fashion márkákat, hiszen ezek egyáltalán nem számítanak hosszútávú befektetésnek, és hamar a szemétben landolnak. Ha megtehetjük, vásároljunk a fentebb említett cégektől, és mint az élet minden területén, a kulcs a mértékletesség.

Veja (fotó: lookbook.veja-store.com)

Források: The Conversation, The Chic Ecologist, Glami Fashion Re(search), szerző: Tamás Cintia