Distort the Rules: májusban érkezik a 2. Queeruption!

A budapesti Queeruption Fesztivál megálmodói, Majercsik Johanna (Jojó) és Radványi Viktória (Viki) – akik a Budapest Pride és a Pucér Válltömés nevű női formáció kreatív szervezői is egyben – ismét megqueerelik a queert és teret adnak egy mainstreamtől szabadon elrugaszkodott, alternatív zenei és kulturális LMBTQ+ megmozdulásnak. Hogy tulajdonképpen mi is a Queeruption és miért döntött úgy a fesztivál két szervezője, Jojó és Viki, hogy teret szeretnének adni ennek a fesztiválnak, arról a Rebellive korábbi cikkében olvashattok bővebben, ahol bemutattuk nektek a Pucér Válltömést és a beszámoltunk a hazai Queeruption kezdeteiről.

Lássuk, mi történt azóta és mire számíthatunk idén! A csajok az első fesztivál szervezői tapasztalatai alapján úgy látják, hogy a 2017-es Queeruption (a klitoriszkeresést leszámítva) a nyugat-európai queer kulturális közegbe illeszkedett. Amikor két éve nekiálltak ötletelni az egész fesztiválon, a kiindulópontjuk ez volt: vajon itthon miért nincs olyan queer közeg, mint más nyugati nagyvárosokban? De ezt a tanulságot csak néhány héttel ezelőtt kezdték el beleépíteni az idei fesztivál programjába és gondolatiságába.

„Most már kimondott célunk, hogy ne a nyugati queer szcénát akarjuk itthon megteremteni, hanem egy hazai, vagyis vállaltan kelet-európai, ellenkultúrára épülő queer közeg megalkotásán dolgozzunk. Az 1998 óta, nagy nyugati városokban 1-2 évente megrendezett Queeruption fesztiválok megszervezése 2010-ben abbamaradt, és úgy gondoljuk nem véletlen, hogy 7 évvel később egy éppen saját útjait kereső, mindegyik politikai oldalon identitásválságban szenvedő országban, vagyis Magyarországon született újjá, mert itt van ehhez termékeny talaj.” – fejtik ki a csajok.

A Queeruption Fesztivált attól a társadalmi berendezkedéstől való félelem hajtja Budapesten, ami ellen a Pussy Riot vagy a Chto Delat is felszólal Oroszországban. Egy nyugati demokráciában a Pucér Válltömés két évvel ezelőtti Kossuth teres klitoriszkeresése csak egy kiüresedett, politikai tartalom nélküli geg lenne, míg itthon ennek akár következményei is lehetnek. 2016-ban például, amikor Iwona Demko puncis plüss szobraival szerettek volna fotókat készíteni a Parlament mellett a #genderőrület című kiállítás promóvideójához, akkor az Országgyűlési Őrség tagjai kérdezgetéssel zaklatták őket.

„Nagy valószínűséggel, ha mi ketten közalkalmazotti állásra pályáznánk, esélyünk se lenne.” – emlékezik vissza Jojó az eset kapcsán.

Distort the Rules!

A Queeruption igen erőteljesen saját, személyes benyomásokra és élményekre épül. Ennek egyik lényeges oka, hogy az első Fesztivál megszervezéséig maguk a szervezők sem találták azt a közeget, ami 100%-ig otthonos lett volna számukra. Ezért mozdult a közös gondolkozásuk abba az irányba, hogy ők ketten mivel foglalkoznának szívesen, milyen közegben éreznék otthon magukat. Ezek mentén kezdték el szervezni az első Queeruptiont is.

A Distort the Rules! kiállítás alkotja 2019-ben a fesztivál gerincét.

“Annyi történt, hogy amíg Viki elment a csajommal squash-olni, addig én olyan queer fotósok képeit nézegettem, amik tetszettek. Aztán amikor hazajöttek, mondtam nekik, hogy csináljuk meg ezekből a következő Queeruption kiállítását.” (Jojó) „Ekkor kezdett körvonalazódni, hogy miről szóljon az idei Fesztivál és a Distort the Rules elkezdett mottóként funkcionálni, miközben nincs is olyan tartalmas jelentése, viszont jól néz ki a vizuálon visszafelé írva.” – folytatja Viki.

A kiállítás május 22-én nyílik meg Oltai Kata FERi-jében, ahol külföldi queer fotósok munkái lesznek láthatóak pozitív testkép, transznemű reprezentáció és testképzavar témákban. Ezen felül készülnek egy szövegqueerelő workshoppal, az utolsó napon pedig Neményi Lilla és Bardits Vicus fog DJ-zni a Szakkörben. A Kossuth téri klitoriszkeresés pedig idén felcsúti kirándulássá fejlődött, amit Viki és Jojó már nagyon várnak, de persze a többi programot is. Mivel nem szeretik kétszer egymás után ugyanazt megcsinálni, ezért a tavalyi koncepcióval ellentétben idén nincs élőzene, handpoke tetoválás sem lesz, és nincs zine formájú programfüzet sem. De lesz sok más izgi program, melyekről minden infót a Facebook oldalukon és az Instagramon osztanak majd meg folyamatosan. Megéri figyelni.

 

„Alapvetően úgy látjuk, hogy erre a fesztiválra nagy szükség van itthon. Sok hazai LMBTQ ember azt hiszi, hogy a maximum, amit elérhet, hogy egyszer a kormány lehetővé teszi számára, hogy házasodhasson, és nem gondolkozik ezeken, az amúgy Nyugatról importált egyformaságra nevelő mintákon túl. Szeretnénk, ha minél több LMBTQ ember merne gondolkozni azon, hogy mihez lenne valójában kedve, ha nem érezné kényszernek a ciszheteró társadalomba való beolvadást, láthatatlanná válást, és a normáknak való megfelelést, ami ma a többség számára még mindig a készen kapott nyugati minták követése.„

Jojó és Viki szerint csak azért, hogy legyen Queeruption, nem fognak ismét fesztivált szervezni, csak akkor, ha lesz hozzá inspirációjuk és kedvük. De a motiváció egyelőre és nem kis örömünkre, megvan. „Mostanában arra is egyre nyitottabbak vagyunk, hogy a munkánk kiegészüljön majd a gondolataink szövegekben való kommunikálásával. Szeretnénk diskurzust nyitni a magyar és a kelet-európai queerekkel, amit két fesztivál között írásokkal ejthetnénk meg.”

Addig is Distort the Rules!

Grafika: Majercsik Johanna