Mi lenne, ha eltűnnének a like-ok az Instagramról?

Megannyi kutatás született már arról, hogy az Instagram és úgy en bloc a social media negatív hatással van a mentális egészségünkre, önképtorzulást okoz, obszesszív megfigyelési és magamutogatási kényszert idézve elő megannyi felhasználónál. Többen próbáltak már megoldási alternatívákkal szolgálni a felelős, a „kevesebb több”-elvű közösségi média használatra, de hathatós megoldás nemigen érkezett ezidáig. De mi történne akkor, ha az egyik legnépszerűbb platform, az Instagram kiiktatná azt, ami miatt a legtöbben a függőjévé váltak, a like-okat?

Beléptünk a Mental Health Awareness Month-ba, az Insta pedig bejelentette, hogy az alkalmazás egy frissített verziójával kísérletezik. A platform egy olyan verziót próbál ki Kanadában, ahol a like-ok – kapaszkodjatok meg! – eltávolíthatóak, vagyis nincsenek ott a hírcsatornában (a fényképeken és a videókon), vagy az egyes profiloldalakon. Az üzemeltetők célja, hogy figyelemmel kísérjék a változtatások hatásait a felhasználók viselkedésére. Természetesen a like nem vész el, csak átalakul: a felhasználók csak saját maguk tekinthetik meg azokat. WOW.

A vállalat elnöke, Adam Mosseri elmondása szerint a változtatások „egy stresszmentes környezet megteremtésére irányulnak, ahol az emberek jól érzik magukat, kevésbé koncentrálnak a like-okra, inkább a tartalomra.” Mosseriék elismerik, hogy az alkalmazás néhány funkciója bizony hozzájárul a magas stressz- és szorongásszinthez.

„Az storyk részben ennek a tesztnek az előfutárai voltak” – tette hozzá a médiamogul. Ráadásul, az Instagram fontolóra veszi a metrikák elrejtését is – kik, hányan, honnan látják a posztokat. De a kísérletek a korai szakaszban vannak, és hát ha minket kérdeztek – sajnos vagy nem sajnos – ez egy szép kísérlet, de nem fog széles körben elterjedni. Ha mégis bevezetik, akkor az az Instagram hanyatlásának kora lesz, amiről már egy ideje azért szó van – jelesül arról, hogy az Insta-lufi hamarosan kipukkan. Mindenesetre kíváncsian várjuk a teszt eredményét.

 

Egyéb kategória