Startup marketing: légy következetes és rugalmas egyszerre!

Startup vállalkozásra adni a fejed önmagában is óriási kihívás. Tűpontos koncepciót kidolgozni, ehhez precíz üzleti tervet összeállítani, majd sziklaszilárd következetességgel tartani magad az elképzelésekhez, akkor is, ha nehezen indul be a biznisz, idegrendszert próbáló feladat. Ráadásul, ha ez önmagában nem lenne elég stresszfaktor, a gyakran szerény költségvetéssel és humán erőforrással bíró startup esetében is számolnod kell a marketinggel. Az alábbiakban megpróbáljuk röviden vázolni, mire figyelj oda, ha hatékony kommunikációs stratégiát szeretnél életre hívni. Előre szólunk: a tartalommarketing és a PR lesz a két fogalom, amellyel mindennap kelsz és fekszel.

Mindig tartsd szem előtt, hogy a siker mérőszáma egyedi, minden egyes startup esetében. A Prezinél, a Ma este Színháznál, az Oszkárnál, a Kitchenboxnál vagy a Fitpulinál biztos lehetsz benne, hogy távolról sem ugyanolyan mutatókkal vázolják az jó eredményeket. Légy tisztában azzal, mi számít a vállalkozásod szempontjából diadalnak! Még jobb, ha nem egyszerűen a legtávolabbi célt tűzöd ki magad elé, hanem szakaszokra bontod az ehhez vezető utat.

Fotó: YouTube

A startup indításakor azon már valószínűleg túl vagy, hogy kiválaszd a célpiacod, úgyhogy ennyivel is könnyebb a dolgod, amikor a kommunikációs tervet írod. Tegyük fel, hogy szuperül belőtted, kinek szól a terméked, mekkora csoportról beszélünk, ők milyen gazdasági erőforrásokkal bírnak, és azt is, milyen más cégek lehetnek a versenytársaid abban, hogy elérd őket! Most ideje készíteni egy listát az ehhez kapcsolódó kulcsszavakkal, ami a későbbiekben több fronton is hasznodra válik majd, legyen szó akár a közösségi médiában való jelenlétről, a startup website-járól vagy akár saját blogjáról.

Ha már szó esett a közösségi médiáról, ne is kerülgessük tovább a forró kását: mindenhez kell a közösségi média. Pont. Nincs kérdés. Hála az égnek, az egyik leghatékonyabb segítőid lesznek a startup marketingben ezek a platformok: a tartalommarketing (egyik) rendíthetetlen bástyái. Ehhez azonban jól kell tudnod megválasztani őket.

Fotó: ciekawe.org

Az egyik leggyakoribb hiba ugyanis, ha erőnek erejével szeretnél jelen lenni egyszerre Facebookon, Instagramon, Pinteresten, LinkedInen, Twitteren, és az összes, egyébként rengeteg energiát és kreatív tartalomgyártást megkövetelő platformon. Vedd figyelembe, milyen posztokat érdemes kirakni az egyes felületekre, illetve azt is, hagyományosan kik használják őket! Lehet, hogy egy Facebook-csoport létrehozása lesz számodra az ideális megoldás, de az is előfordulhat, hogy elég kizárólag Instagramon jelen lenned. A moly.hu szinte feleslegesen van fent Instán, mert alapvetően szövegekkel dolgozik, így közösségét nem érdemes képi tartalommal megfognia. A Netpincérnek hiába van 21ezer Insta-követője, ha a posztjaikat csak maximum 200-an lájkolják. Ha fiatal, urbánus-alter közönséghez szól a terméked, nem érdemes a business beállítottságú LinkedInen időt pazarolni a megszólításukra.

Miután döntöttél a platformról, gátlástalanul bevetheted a korábban listába írt kulcsszavakat. Ahogyan ezeket, úgy érdemes azt is előre összeszedni, milyen témákkal tudsz dolgozni a tartalomgyártás során – legyen szó írásos, képi vagy videós posztokról, sajtónak szánt háttérinfóról vagy akár a meglévő ügyfeleknek szánt hírlevelekről. A tökéletes topiklista azokon a kulcsszavakon alapszik, amit SEO célokra is használsz. Használj ezekből minél többet a legnagyobb elérés érdekében! Ha csak 10-10 témát találsz minden kulcsszóhoz, már hosszú időre nyert ügyed van. Az sem árt, ha ezek mellé időzítést is rendelsz, vagy naptárba rendezed őket.

Fotó: divulgar-site.com

Mielőtt elfelejtjük: startupoknál kihagyhatatlan lépés egy rövid (maximum 2,5-3 perces) introvideó gyártása, amely tömören, frappánsan mutatja be, miről szól a termék és milyen funkciókkal, mit tud nyújtani használójának. A Movidiam, amely mozgóképes tartalmak gyártását teszi egyszerűbbé cégek számára azzal, hogy nyitott közössége összegyűjti a legszuperebb alkotókat, nem elítélhető módon képileg hatásos videóval próbál megfogni site-ja főoldalán: https://www.movidiam.com/landing Ennél informatívabb például a StageHive nevű előadóművészeti szereplőknek szóló applikáció infovideója, amely már a funkciókat is felsorolja. A Prezit pedig talán nem kell bemutatni, ők is nagy hangsúlyt fektettek a részletes ismertetésre.

A tartalomgyártás mellett a PR lesz a másik, iszonyú fontos lépés, amikor a startupod kommunikációjáról gondolkodsz. Ne ess kétségbe, ez sem ördöglakat! Három fő kérdésre kell tudnod előre válaszolni: mit, mikor és kinek? Ezek mentén nagyot nem tévedhetsz. A startup bevezetésekor ráadásul csak annyi a teendő, hogy minél közérthetőbben magyarázd el a célcsoport számára, mi is az a hiánypótló újdonság, amit rá kívánsz szabadítani a világra.

A termékeddel kapcsolatban te magad ekkor már mindent tudsz. A kommunikáció során, beszéljünk akár egy sajtóközleményről, akár Facebook-posztokról, azt próbáld meg átadni a közönségnek, hogyan teszi jobbá, egyszerűbbé a világukat a brand! Nézz csak rá a Mi utcánk honlapjára! A főoldalon azonnal szembejön, mivel teszi élhetőbbé a környezetet a jó szomszédi viszonyban bízó közösségépítő platform. Eddig elvileg nem lehet gond, hiszen pontosan tudod, mik ezek a jellemzők, és itt tényleg csak azt kell számba venni, te magad miért vágtál bele ebbe a vállalkozásba. A feketeleves valójában most jön.

Fotó: miutcank.hu

A PR egyik elsőszámú szabálya ugyanis ebben az esetben is az alábbi: a jó kapcsolatot még azelőtt ki kell alakítani az újságírókkal, influencerekkel, mielőtt szükséged lenne rájuk. Ez munkás és nem kevés időt vesz igénybe, ezért nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni. A célcsoport szerint érdemes belőni, melyek azok a médiumok, kik azok az újságírók, akiket érdekelhet a témád, hajlandóak is tudósítani róla, és megéri megjelenni náluk. Az alapinformációkat, a startup funkcióit és kiegészítő lehetőségeit soroló sajtóközleményen, grafikákon, logón, fotókon kívül érdemes a startup alapítóinak életrajzát is mellékelni a sajtóanyaghoz, sőt, minden olyan izgalmas háttérmorzsát, ami megérteti a befogadókkal, milyen drive hajtja a vállalkozás elindítóit, milyen hit tüzeli a lelkesedésüket.

Influencerek témakörben pofonegyszerű dolga volt a Daisie appnak, amely fiatal kreatív elmék számára nyújt egyfajta felfedező és tehetséggondozó platformot. Az egyik alapító tag ugyanis a Trónok harcából ismert Maisie Williams színésznő. Ilyen szerencséje persze nem lehet minden startupnak. Egyébként érdekesség, hogy amilyen hatalmas érdeklődés övezte az appot az első időszakban, és amilyen kampányt húztak fel rá Maisie-ék, most új arculat és koncepció fogadja a látogatót náluk, és úgy tűnik, már csak London-központú kreatív kollaborációkra szakosodnak. A teljes Instagramjukat újrakalibrálták, az egész, egyébként gondosan megtervezett gridet törölték, és merőben más a megjelenés is. Tanulság: nem szabad félni attól, ha a tendenciák mentén picit új irányt kényszerülünk adni a startupunknak – még akkor sem, ha nem a Trónok harca Arya-ja a társunk a vállalkozásban.

Fotó: Mashable

Ezeken az eszközökön túl persze kreatívkodhatsz sok minden mással is: indíthatsz blogot, írhatsz vendégposztot más blogokra, és sose becsüld le a “word of mouth” erejét, sőt generáld a buzz-t a terméked körül az utca hangjának segítségével is! Ahhoz például, hogy az Oszkár telekocsi igazán berobbanjon, elengedhetetlen volt, hogy az emberek megosszák egymással élményeiket az utazásokról, új ismeretségekről.

Fentiek mellett mindenképpen használj analitikai eszközöket (pl. Google Analytics), hogy kézzel foghatóan is képbe kerülj az elért eredményeiddel! Állj rá a storytelling hatékony metódusára, mesélj a vevőidnek akár arról, milyen nehézségekkel kellett szembenézni a startup alapításakor. Légy agilis, rugalmas és előrelátó! Elvégre ezek a sikeres startup vállalkozás legfontosabb összetevői – kommunikációs szempontból is.

Forrás: neilpatel.com (a kiinduló cikk szerzője, Renée Warren az Onboardly társalapítója. A cég startupok számára nyújt segítséget abban, hogy minél jobban érvényesüljenek). Szerző: Fábián Barbara (kortársPRos)