Új kortárs művészeti galériával bővült a budapesti színtér

Az Easttopics ötletét és kutatói fázisát 2013-ban indították el azzal a céllal, hogy a közép-kelet-európai kortárs művészeti színteret ismertebbé tegyék. A misszió szerint az Easttopics egyfajta think tankként funkcionál a régió művészeti közösségek számára – így egy olyan határokat átívelő projektet hoztak létre, mely korábban egy folyamatosan bővülő online weboldalban és adatbázisban öntött csak formát. Most azonban eljött végre az idő, hogy az online térből kilépve megnyissák offline kiállító terüket is. Az Easttopics az alábbi országokra helyezi a fókuszt: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Észtország, Fehéroroszország, Görögország, Horvátország, Koszovó, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Makedónia, Moldova, Montenegró, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna. A projekt ötletgazdái Nagy Alexandra, Kígyós Fruzsina és Kopeczky Róna.

Az Easttopics Galéria aktuális kiállítása, az APART csoport Felületi Depresszió és újonnan keletkező élőhelyek anyagát tárja elénk. Az APART egy szlovák művészeti kooperatíva, melyet jelenleg három tag alkot: Denis Kozerawski, Peter Sit és Andrej Žabkay.

 

“Az APART csoport ellátogatott a Nyitra felső régiójába, hogy rövidfilmet készítsen a szénbányászatról és annak környezetre gyakorolt hatásáról. A mi hozzájárulásunk, hogy igyekszünk közelebb kerülni a számunkra kulcsfontosságú témává vált éghajlatváltozás egyre növekvő veszélyéhez, amit művészeti és aktivista eszközökkel vizsgálunk meg. A film a technológiai fejlődésre, valamint annak globális felmelegedésre gyakorolt hatására koncentrál, és ellenkezőleg, a bolygóval, nem pedig a bolygóról történő geopoetikus írás kérdésére is összpontosít. Amit Chernobyl jelentett a nukleáris energia témakörében, azt jelenti a fosszilis tüzelőanyagok által vezérelt technológiák tekintetében a globális felmelegedés. A jövőnkhöz való hozzáállásunkat nem bízhatjuk a véletlenre – meg kell terveznünk, gondolkodnunk, számot kell vetnünk és kontextusba kell állítanunk létezésünket a bolygónk ökoszisztémáján belül. Ezért van szükségünk radikális politikai és technológiai elképzelésekre, amelyek felülírják az individualista ember lehetőségeinek korlátait.” – jellemezte a kiállítás anyagát és az indíttatást az APART csoport.

APART csoport: Felületi Depresszió és újonnan keletkező élőhelyek | Easttopics Galéria – 1053 Budapest, Képíró utca 6. | Látogatható: 2019.06.01-ig | Fotókredit: Bíró Dávid és APART collective