Meztelen valóság

Hiába lett evidencia, hogy a nők is ugyanúgy szavazhatnak, járhatnak egyetemre és építhetik a karrierjüket, mint az „erősebbik nem”, férfi társaik fizetésének átlagosan csak 80%-át keresik meg, felőrlődnek a munka-magánélet egyensúly megteremtése közben, miközben a külvilág elvárásai között lavíroznak. Épp ezért lenne szükség több olyan beszélgetésre, mint a Loffice-ban megtartott Meztelen valóság – kortárs női kisokos kerekasztal, ahol sikeres nők a saját példájukon keresztül őszintén vallottak a nehézségeikről, ezzel motiválva másokat is. A beszélgetést a Coca-Cola Magyarország és a Coworkid Alapítvány közösen szervezete az #énjövőm program keretében.

Mostanában nem telik el hét kerekasztal beszélgetés nélkül, akár a divat, a dizájn, az irodalom vagy a művészet témaköreiről legyen szó, április végén a Meztelen valóság – kortárs női kisokos a maga nemében mégis egyedülálló volt. Egyrészt öt olyan nőt állított a középpontba, akik különböző rajtkövekről indultak, más életutat jártak be és végül egészen más területeken értek el sikereket, ugyanakkor összeköti őket a hit és kitartás, amivel megküzdöttek a származásuk és a nemük adta nehézségekkel. A történetmesélés az emberi társadalom fejlődésének egy meghatározó mozzanata volt évezredekkel ezelőtt, és ma is ugyanúgy muszáj, hogy a nők elmeséljék, és ne eltitkolják vagy szégyelljék történetüket, így motiválva és erősítve egymást. Másrészt a beszélgetést az #énjövőm program szervezte, amely fiatalok munkavállalását segíti képzésekkel, tréningekkel, tavaly ősz óta pedig kiemelt figyelmet fordítanak a kismamák, kisgyermekes anyukák támogatására. Az esemény is elsősorban őket kívánta megszólítani és motiválni, hogy ne adják fel az álmaikat, de valójában minden nő, legyen anya vagy sem, megtalálhatta a maga kis kapaszkodóját, azonosulási pontját a beszélgetés során.

„Amióta egyetemen átmentem matematikából, és amióta megszültem az első gyerekem, azóta én bármit meg tudok csinálni” – hangzott el Kecsmár Zsuzsától a kerekasztal-beszélgetésen, aki férjével együtt egy tech startupot vezet. Mint minden nő, ő is Wonder Woman, csak épp a munkáltatók ezt valahogy mégsem akarják látni. Mindennapos eset, hogy egy nőnek azzal kell szembesülnie, hogy anyaként már nem látják szívesen korábbi munkahelyén és más helyek sem várják tárt karokkal pusztán azért, mert gyereke van, míg az apa oldalán hasonló ellenvetések aligha merülnek fel.

Csemer Boglárka, művésznevén Boggie ebből a szempontból szerencsésebb helyzetben van, hiszen nem alkalmazottként kell egy cég keretrendszeréhez igazodnia, ugyanakkor mégis ő világított rá, hogy milyen szűk mozgástér áll a nők rendelkezésére. Kislánya megszületése után sokszor bűntudata volt, amiért épp zeneileg termékeny korszakát élte, és rengeteg dalt írt. Vajon ha nem forog az egész élete a gyermeke körül, és továbbra is teszi azt, amihez ért, már nem lesz jó anya? Milyennek kell lennie a „rendes anyának”?  A társadalmi elvárások és sztereotípiák hálójában ott a kérdés, akkor lesz valaki jó anyja a gyermekeinek, ha maga fölé helyezi őket, naphosszat körülöttük forog az élete, feladva ezzel saját identitásának egy jelentős részét, vagy úgy tud többet adni, ha saját maga is kibontakozhat? Csorba Anita sokáig kereste önmagát, több egyetemet is elvégzett, míg a gyerekei mellett otthon töltött idő során rátalált arra, amiben igazán kiteljesedhet. A blogkorszak hajnalán kezdett el a lakásfelújításához inspirációt gyűjteni, ami mára egy DIY birodalommá nőtte ki magát, Anita pedig az alkotás élményén keresztül ad az embereknek.

Ahogy Winkler Nóra, a beszélgetés moderátora is elmondta, a nők számára az önbizalom egy soktényezős egyenlet, ebből kifolyólag a büszkeséget, az elért sikereket is nehezebben tudjuk megélni. Németh Flóra PR szakember, a TEDx Liberty Bridge társalapítója a munkája gyakran csak a „szőke kislány” volt, nem vették komolyan, de olyan is előfordult, hogy az ő ötletéért egy férfi aratta le a babérokat. Winkler Nóra hozzátette, a művészvilágban is sokáig alapértelmezett volt, hogy a férj szignója állt az alkotáson, még ha az valójában a feleségé volt. Abszurdnak tűnő, mégis mindennapos esetek ezek.

A legmegrendítőbb történet mégis Polgár Judité, aki egy bántalmazó családi környezetből jött, de az elhatározás, hogy kitör a rossz anyagi körülmények és erőszak kettőséből, messzire vitte. Különösen érdekes, vagyis inkább riasztó volt azonban, ahogy a fitnesz versenyek világáról, és nők egymáshoz való kapcsolatáról beszélt. A verseny természetes eleme a versengés, de egymás szándékos szabotálása, ellehetetlenítése nem szabadna, hogy az legyen. Egymás történetének megismerése változást hozhatna a nők közötti kiélezett harcban és közösséget teremtene, hiszen inkább segítenünk kellene egymást, és nem megnehezíteni a helyzetet – arról a külvilág úgyis gondoskodik.

A tanulás és a kitartás, ugyanúgy, mint a többiek esetében, nála is meghatározó volt. Elmondani persze könnyebb ezt, mint csinálni, és nem mindenki tudja magától, merre és hogyan induljon el. Többek között ezért is indult útjára az #énjövőm program, amely fiatalok munkavállalását segíti, tavaly október óta pedig kiemelt figyelmet fordítanak a kismamák, kisgyermekes anyukák felé. Ehhez a Coworkid Alapítvánnyal karöltve ingyenes és személyre szabott képzésekkel, beszélgetésekkel segítenek a résztvevő anyukáknak abban, hogy felismerjék rejtett erőforrásaikat és sikeresen érvényesítsék azt a munkaerőpiacon, valamint platformot teremt nekik arra, hogy találkozzanak, megosszák egymással tapasztalataikat. Az #énjövőm képzésre regisztrálók a munkaerőpiaci elhelyezkedéshez szükséges gyakorlati tudást szerezhettek szakképzett tréner segítségével, mint az önismeret, a kapcsolatépítés, visszajelzések kezelése, a közösségi média használata, az önéletrajz megírása, illetve segítséget kaptak a különböző állásinterjú-helyzetekre történő felkészüléshez, vagy éppen a vállalkozásindításhoz szükséges adminisztrációhoz.

Meztelen valóság – kortárs női kisokos. Loffice Budapest, 2019. április 17. Szerző: Dr. Szász Nóra, kiemelt kép: Daiana Ruiz

Egyéb kategória