Secret Mapping kiállítás és a Kiégő Izzók interaktív zenedoboza is debütál az Ablak a Bartókra fesztiválon

A Bartók Béla útKarinthy Frigyes útBME vonala a budapesti kortárs művészet új Bermuda-háromszöge: egyre több art projekt és műterem költözik a Bartók-negyedbe, az Ablak a Bartókra fesztiválon pedig progresszív, egyedi látásmódú alkotók hívják fel a figyelmet a helyi nevezetességekre. A fesztiválon vezetett séták, programok és művészeti események várják az érdeklődőket, bízva abban, hogy a közösségi élmény teremtése mellett fókuszba kerülhetnek a környék értékei, lokális sajátosságai is.

Azt nem állítjuk, hogy a nyüzsgő belpesti kulturális élet egy az egyben átköltözik Budára, de egy valami biztos mostantól érdemes a „hídon túl” is szétnézni, ha hangulatos helyen szeretnél sörözni, vagy ellátogatnál egy jó kiállításra.

A május 30-án startoló Ablak a Bartókra fesztivál programjai közül kiemelkedik a Secret Mapping Experiment első önálló kiállítása, a Secret Spheres, valamint a Kiégő Izzók interaktív audiovizuális installációja, a Noise Box.

Secret Mapping x Daniel Besnyo: Secret Spheres exhibition

Besnyő Dániel 4 évvel ezelőtt céljául tűzte ki, hogy felkutassa és bevilágítsa a bolygó legizgalmasabb helyszíneit: csapatával készített már fényfestést 1700 méter magasan álló monstrum építményre, lezárt katonai területre és az Aggteleki barlang cseppköveire is. Az animáció témáját mindig az adott tér és környezete adja: a srácok felderítik a kiszemelt spotot, és helyszínspecifikus vetítéssel öltöztetik azt fénykosztümbe. Május 30-tól június 2-ig nem csak vetítést, de tárlatot is láthatunk tőlük, ugyanis most először bemutatják az eddigi akciókon készült felvételeket a Bartók-negyed üresen álló loft-labirintusában, az egykori kárpit nagykereskedésben. A közel 400 négyzetméteren egy játékos installáción keresztül fedezhetjük fel az elrejtett fotódokumentációkat.

“A Bartók-negyed helyszíne hozza magával a saját sztoriját. A kárpit nagykereskedés valaha fontos funkciót töltött be, azonban elhagyatottá vált, és ma már senki nem ismeri a jelentőségét. Ez a teljesen indusztriális, régi tér új funkciót kap, és teret ad egy kiállításnak. Korábban soha nem volt még Secret Mapping-kiállítás, az installáció is erre a helyszínre és alkalomra jön létre” – mesélte Besnyő Dani. „Ezúttal a képekhez igazítjuk a helyszínt: ahogy a Secret Mapping vetítéseknél történik, úgy a kiállítás állomásain is végig lehet majd menni, így a résztvevők maguk fedezik fel a képeket.”

A Facebook-eseményt itt találjátok.

Alkotók / Concept: BESNYŐ Dániel és a Secret Mapping vendégművészei  

Kurátor / Curated by: KOVÁCS Andrea

Támogató / Supported by: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, NKA, Újbuda Önkormányzata

Együttműködő partnerek / Co-operation partners: Let it Be! art agency, Centrum Production, Bartók-negyed


Kiégő Izzók / Glowing Bulbs: Noisebox

A Kiégő Izzók neve már sokak számára ismerősen hangozhat. Az ország egyik legismertebb vizuális műhelye május 30-án a Bartók-negyed egykori kulthelyére, a Szonáta kávézóba költözik, hogy Kairó és Berlin után a budapesti közönségnek is bemutassa interaktív videóinstallációját. A Noise Box olyan, akár egy hatalmas zenedoboz, ahol a látogató kerül a középpontba: a térben elhelyezett analóg dobfelszerelés segítségével programozott virtuális valóságot működtethetünk, ami a hangszer megszólalásának ütemére változik. A Noise Box hatására az elhagyatott épület újra élettel telik meg: három falra 240 fokban vetül az animáció, az egyszemélyes “koncerttel” pedig végtelenített, megismételhetetlen, és személyes filmet hozhatunk létre.

“Ez olyan, mint a Nagy üveg Duchamptól. Finally unfinished, folyamatosan változik. Bárhova visszük, más a felület, mások a jelenetek, a generatív animációk is. Gyakorlatilag nem lehet kétszer ugyanazt létrehozni, folyamatos kísérletezés zajlik. Mindig a legújabb, leginnovatívabb ötleteink kerülnek bele” – fejtette ki a Noise Box megálmodója, Kitzinger Gábor – „Azt szeretnénk elérni, hogy engedjék el magukat az emberek, menjenek le gyerekbe, és adják ki azt, ami bennük van. Ez olyan, mint mikor kicsiként azzal idegesítetted anyukádat, hogy doboltál az edényeken, miközben ő főzött. Ez ugyanolyan, csak sokkal hangosabb, nagyobb és energikusabb – és senki sem szól rád érte.”

Lábjegyzet: Bár a megnyitón a jazz-metál kísérleti formáció, a Korgot mutatja be az installáció működését, ez ne ijesszen el. A gép működtetéséhez nem szükséges dobtudás.


A Facebook-eseményt itt találjátok.

Alkotók / Concept: Kiégő Izzók

Kurátor / Curated by: KOVÁCS Andrea

Külön köszönet / Special thanks: TARDOS Hanna, S Olbricht

Együttműködő partnerek / Co-operation partners: Let it Be! art agency