Újraértelmezett fotócsendélettel figyelmezetnek a műanyag függőségünkre

Az emberiség plasztik románca még csak pár évtizede kezdődött, de a kapcsolat máris mérgezővé vált, aminek ha nem vetünk véget, a bolygó fennmaradását sodorhatjuk veszélybe. A Quatre Caps Not Longer Life elnevezésű projektje a művészet médiumán keresztül reflektál egy égető problémára: ismert művészek, köztük Monet és Caravaggio klasszikus csendéleteit használják koncepciós alapként, hogy a műanyagba burkolt ételekkel figyelmeztessenek a fogyasztói társadalom kényelemhez szokott, de a végén saját magát felemésztő lelketlen realitására.

Sanchez Cotan reinterpretáció

Egidio Melendez reinterpretáció

Műanyag dobozos füge, plasztik citromformában tárolt citromlé, poliészterhálóba bugyolált dinnye – csak néhány elem a Not Longer Life sorozat képeiről, amely az emberiség által előállított, majd egyetlen használat után eldobott műanyag csomagolások elképesztő mértékét hangsúlyozza. Az egykor nyugalmat és kiegyensúlyozottságot sugárzó csendéletek a Quatre Caps stúdió kezei között felkavaró és nyomasztó élt kaptak, ezáltal szembesítenek mocskos kis titkunkkal: műanyag függők vagyunk.

Monet reinterpretáció

Abraham van Beyeren reinterpretáció

A fotók elkészítéséhez közvetlenül a szupermarketekből szerezték be a gyümölcsöket, zöldségeket, így olyan, mintha egy kortárs művész akarta volna a nagy mesterek, például Monet és Caravaggio által festett képeket leutánozni a maga 21. századi módján. A lédús és ínycsiklandó finomságok helyett azonban a műanyag csomagoláson megcsillanó fény és a mesterséges anyagok tömkelege szúr szemet. Mintha a narancsnak nem lenne egy természetes burka, meg kell ettől fosztani, és gerezdekre bontva egy műanyag dobozban kell árusítani.

A projektet a Quatre caps hívta életre.