Tudatos és fenntartható lakáskiegészítők magyar márkáktól

A szüleim már fiatalon a fejembe verték, hogy nem a külső a fontos, hanem a belső. Félreértés ne essék, a következő sorokban semmilyen párkapcsolati tanácsadásról nem esik szó. A szerelmi életben kamatoztatható tippek helyett egy sokkal izgalmasabb téma kerül terítékre: otthonunk belső terei ugyanis legalább annyit elárulnak személyiségünkről, mint öltözködési stílusunk. Az általunk összeállított listában azok a kedvenc hazai homeware brandjeink sorakoznak fel, akiknél a tervezés és a gyártás során az esztétikai szempontok mellett a zero waste és a slow living elvei is nagy szerephez jutnak.

Valljuk be, sajnos néha megfeledkezünk róla, hogy lakberendezési kiegészítők és dekorációs tárgyak nem csak az IKEÁ-ban vannak. Semmi problémánk nincs a termékekkel, vagy a skandináv stílussal, ám a hazai piacon is bőven akadnak olyan márkák, akik felveszik a versenyt a svéd óriással. Nézzük, kikről beszélünk!

Redheads design

Mi történik, ha egy grafikus és egy közgazdász közös projektbe kezd? Perger Zsófi és Ispán Szilvi esetében megszületik egy ökotudatos márka, és ezzel elindul a Redheads design története. A páros mindkét tagjának szívügye a környezetvédelem, így a gyártási folyamat során arra is ügyelnek, hogy minél kisebb legyen az ökolábnyomuk. Ezért papírból készült termékeiket mindig a leggazdaságosabb méretben készítik el, hogy a lehető legkevesebb papírhulladék keletkezzen. A kézzel rajzolt, egyedi grafikáik különböző textil- és papírtermékeken köszönnek vissza. Kötelező tőlük beszerezni egy-két tekercs csomagolópapírt (ami természetesen újrahasznosított anyagból készült), de pamutvászon konyharuháiknak és aranyos üdvözlőlapjaiknak sem lehet ellenállni.

SUSU keramika

A minimalista stílus geometrikus formáival és tökéletesen egyenes vonalaival száll szembe a SUSU keramika tervezőpárosa, Asbóth Szaffi és Bodnár Flóra. A szokatlan, elsőre talán ügyetlennek ható formák mögött valójában precíz munka rejlik; a lányok a formázástól kezdve a mintatervezésig mindent saját kezük által készítenek. Ezért a tárgyak formája, színe vagy mintája egy picit mindig eltér a másiktól, munkáik között nincs két teljesen egyforma darab. Letisztult kerámia termékeiket arcokkal vagy absztrakt motívumokkal díszítik, melyeket legtöbbször közös utazásaik inspirálnak. A végeredmény mindig egy egyedi használati tárgy, amelyet legtöbbször nincs szívünk funkciójának megfelelően használni, inkább szobánk díszévé válik, mint egy képzőművészeti alkotás.

LYS Candles

A LYS gyertyák paraffin nélkül, kizárólag szójaviasz felhasználásával készülnek. A szójaviasz egy új alapanyag a gyertyakészítésben, mely a régóta használt paraffin alternatívája lett az elmúlt években. A kőolaj feldolgozás melléktermékeként létrejött paraffin füstje – a keletkező toulol és benzol miatt – belélegezve hosszú távon egészségkárosító lehet. Ez a növényi alapú viasz számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amivel jobb, egészségesebb formában ragyoghatja be a tudatos gyertyakedvelők életét. Nemcsak a LYS Candles mögött álló szellemiséget kedveljük, hanem az alkotó, Szász Nóri vizuális világát is, aki különleges flatlayeken keresztül mutatja be szeretni való termékeit, melyeken rendre megjelenik egy humoros üzenet is.

PaUZa

Mint listánk minden szereplőjének, így Zolinak és Évinek is szenvedélye a lakberendezés és a fenntartható design. A PaUZa alapítói a kézművesség különbözői szakágaiban jártas alkotókkal és egy alkotópárossal fogtak össze, akik között illusztrátor, keramikus, gyertyakészítő, valamint textil- és üvegműves is megtalálható. Webshopjuk és üzletük kínálatába olyan kézzel készült, egyedi termékeket válogattak össze, amelyek a slow living jegyében segítenek elszakadni a mindennapos rohanástól és emlékeztetnek minket arra, hogy az élet apró pillanatait is fontos élvezni. Emellett még nagyon szeretjük azt a kezdeményezésüket, hogy olyan régiségek között is válogathatunk náluk, mint laboratórium üvegek vagy zománcozott tároló edények.

Rebu Ceramics

Játékos, szabálytalan formák, amelyek azonnal mosolyt csalnak mindenki arcára. Rácz Rebeka, a Rebu Ceramics alapítója először hobbi szinten vágott bele a kerámiázásba, ám munkái olyan népszerűek lettek, hogy idén januárban saját online store-ját is elindította. A szabálytalan alakú, szellemes feliratokkal és színes mintákkal ékesített használati tárgyak között vázák, bögrék, tányérok és hamutartók között találhatjuk meg kedvenceinket. Rebeka előszeretettel hagyja figyelmen kívül a funkcionális szempontokat, és ennek a formabontó hozzáállásnak köszönhetően olyan tárgyakat is beszerezhetünk tőle, mint a kerámia túró rudi, Nike papucs, fogkrémes tubus és szinte bármi, amit csak el tudunk képzelni.

GreenWay Design

Ha te is a “gyertyából sosem elég”-klub tagja vagy és emellett a környezetvédelem sem utolsó számodra, akkor már biztosan hallottál Csapó Ildiről és a GreenWay Designról. A vegán szójagyertyák egyik nagy előnye, hogy hagyományos társaiknál jóval hosszabb az élettartammal bírnak és mivel 100%-ban a szójabab természetes olajából készülnek, így biológiai úton lebomlanak. Ezek a gyertyák égéskor nem növelik a levegő szén-dioxid tartalmát, nem hagynak nyomot a bútoron és nem égetik meg bőrünket. A GreenWay gyertyái mellett szól még az újrahasznosított anyagból készült csomagolás és az sem elhanyagolható, hogy csinos üvegekben érkeznek, amelyek később újra felhasználhatók a lakásban dekoráció vagy tárolás céljából. És azt mondtuk már, hogy minden megvásárolt szójagyertyával 100 forinttal támogatjuk a Mindenki Fogadjon Örökbe Egy Kiskutyát (MFÖEK) önkéntes csapatát?

Zero Hero

Fogyasztó társadalmunknak köszönhetően rohamosan romlik bolygón állapota, az erre megoldást kínáló zero waste mozgalomhoz egyre többen csatlakoznak kis hazánkban is. Pontosan nekik jött létre tavaly nyáron a Zero Hero webshopja. A kezdetben csak néhány alapdarabból álló kínálatban találkozhattunk bambuszból készült fogkefével, rozsdamentes fém szívószálakkal és más különböző tárgyakkal, amik a műanyag- és hulladékmentes élet elmaradhatatlan kiegészítői. A termékek sora azóta rengeteg újdonsággal bővült, hiszen a márka nem titkolt célja, hogy egyre több emberrel ismertesse meg a zero waste életmódot és az eldobható mindennapos termékek alternatíváit.

Szerző: Tamás Cintia