Fenntarthatóság és hinduizmus – Indiába invitál új kollekciójával a DAIGE!

A tavasz teljes egészében a nyár utáni vágyódás szellemében telt a Daige-nél, így épp időben érkezett meg a kánikulai meleggel a márka nyári kollekciója is, a The Dévi, melyet egy képzeletbeli indiai utazás ihletett. 

A kollekciót a hármas egység jellemzi; a darabok egyrészt az angol gyarmati idők eleganciáját idézik, melyet könnyű, pihe-puha, gyűrt textúrájú viszkóz és batiszt részletek alkotnak. Színekben a bézs és ekrü dominál, kiegészülve a narancs és a lila színek vibráló tónusaival. A sarong kendőszoknyàkat és az indiai jógik által viselt gamcsákat idéző csomózások, izgalmas vállmegoldások végigvonulnak a kollekción. A gyakran szubkontinensként is emlegetett Indiát a sokszínű értékek országaként ismerjük. A színes-csíkos, szövetszerű darabok hangulatukban leginkább az élénk színeket kedvelő modern indiai divatra reflektálnak, kiegészülve a rojtozással és körzsebekkel, illetve a culotte nadrág fazonnal és az oversize kabáttal. 

Másrészt a környezettudatosság is fontos szerepet játszik a kollekcióban. “India rejtett arca is hatással volt rám, amikor dolgoztam a kollekción. A True cost dokumentumfilm ráébresztett, hogy nem szentelünk elég időt arra, hogy a dolog mögé nézzünk, és hogy számomra fontos a fair-trade hozzáállás. A film bemutatja az indiai farmergazdákat, akik genetikailag módosított gyapot magokkal kénytelenek dolgozni, toxinokkal, amelyek megbetegedésekhez vezethetnek. A film hatására – tervezőként és magánemberként is – sokkal tudatosabban koncentrálok az anyaghasználatra, ezért a kötött darabokhoz biopamutot használtunk. A biopamut minőségnek a jelentősége, hogy a gyàrtó igazolja, hogy biztosítja a biztonságot és tisztességes munkakörülményeket mind a gyapotgyártók, mind a textillánc munkavállalói számára. Ez a termék erősíti a fenntartható fejlődés iránti elkötelezettségünket, hiszen csökkentett környezeti hatással előàllított alapanyagot alkalmazunk, megvédve az emberek egészségét: a munkavállalóktól a végső fogyasztókig.” – mesélte a tervező, Tóth Melinda.

A kollekció harmadik szála a indiai hinduizmusra épül, amely egy változatos és nehezen definiálható hitrendszer. Nehéz európai szemmel értelmezni, mert alulról szerveződő vallás, a kultúra szerves része, amely napjainkban is alakul, formálódik. “A kollekció printjéhez Ganesha alakját választottam, az elefántfejű istent. Mivel nagyon emblematikus és felismerhető az alakja, nem szerettem volna egy az egyben használni, így kifinomultan, csak körvonalakban ismerhető fel a printelt darabokon.” – folytatta Melinda. Az utóbbi szezonokban pólók is készültek a kollekció darabjai mellé, és ez most sincs másként: a sokszínű hitvilág további alakjaival találkozhatunk a kényelmes pamut felsőkön. Négy új minta közül lehet választani, ilyenek például a festett ujjú mudra kéztartások, amelyek Buddha bölcsességét és a rossz szellemek elleni védelmet szimbolizálják, Suriya, a Napistenről elnevezett darab, vagy Makara, a Gangesz istennő krokodilszerű lénye. 

A nyár újabb must-have darabjait megtaláljátok a pesti oldalon a Retrock üzletében (VI. kerület, Budapest, Anker köz 2-4) és Budán a Repertoryban (XI. kerület, Budapest, Budafoki u. 5.). Utazzatok ti is Indiába a Daige márkával!