War on period pain

Kormos Anna Zsófia designer, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem DLA programjában a divat, a textil és az emberi test kapcsolatát kutatja – egy olyan hordható elektronikai (wearable technology) koncepción dolgozik, amely a menstruációhoz kapcsolódó fájdalomtípusok megoldására tesz kísérletet. A War on Period Pain projektben a menstruációs fájdalom a női testre gyakorolt hatásait vizsgálja, és ezekre keres megoldást esztétikai és gyakorlati fázisokon át a végső, hordható ruhatervig.

A június 22-én, a 2B Galériában tartott kiállítás különböző médiumok segítségével mutatta be a menstruáció által okozott fizikai, illetve pszichés fájdalmak teljes spektrumát. A különböző érzékszervekre ható installációk által a látogató közelebb kerül a fájdalomhoz, még akkor is, ha önmaga nem képes átélni azt. A kiállítás a kutatás eddigi eredményeit és a jövőbeli megvalósítási tervek vizuális anyagait, illetve felkért alkotók a témára reflektáló munkáit prezentálta.

A menstruáció témaköréhez kapcsolódó tabu és stigmatizáció máig globális probléma. A tárlat célja az volt, hogy vizuális eszközök segítségével megjelenítse ezt és lehetőséget biztosítson a látogatói részvételre. Emellett fontos üzenete, hogy felhívja a figyelmet a menstruációs szegénység Magyarországot érintő társadalmi helyzetére.

Kormos Anna Zsófia textil-installációjából neszesszerek készülnek, amelyeket a helyszínen vagy online egy adománygyűjtő akció keretén belül lehet majd előrendelni, és amellyel menstruációs higiéniai termékekkel támogatod a rászoruló nőket. Az adományok célbaérésért a NEM! – Nők Egymásért Mozgalom elkötelezett csapata gondoskodik.

Résztvevő művészek: Bolla Szílvia, EJTECH, Karcis Gábor, Kormos Anna Zsófia, Szeleczki Rozália

Kurátor: Ausztrics Andrea

További információt a WOPP projektről itt találsz, a NEM! Mozgalomról pedig itt és itt.

Az adománygyűjtő kampány ITT folytatódik a NEM! – Nők Egymáért Mozgalom részére!

Támogatók: Charles and Lynn Schusterman Family Foundation’s Grassroots Events program, ArtConscious, Pagony táj- és kertépítész iroda, Unusual Society of Hendrick’sés a Pohárszék Bor & Kávé. A kutatás az Emberi Erőforrások Minisztériuma ÚNKP-18-3-I-MOME-7 kódszámú Új Nemzeti Kiválóság Programjának támogatásával készült. A 2B Galéria támogatói: Mozaik Hub, Ferencvárosi Önkormányzat.