Young American: egy közép-európai fotós a New York-i fiatalok útkeresésébe enged betekintést

Az egykori Csehszlovákiában született Marie Tomanova Dél-Morvaországban, egy kis határvárosban nőtt fel. 2007-ben BFA-t kapott studio artból a Masaryk Universityn, 2010-ben pedig MFA-t a University of Technologyn, festészetből. Miután tanulmányait befejezte, az Egyesült Államokba költözött, jelenleg New Yorkban él és dolgozik. Tavasszal jött ki menő fotókönyve, a Young American, melyben a New York-i fiatalkultúra extravagáns arcait mutatja be.

Elmondása szerint Marie, tanulmányai elvégzése óta rengeteget változott, fejlődött, ami a megközelítésmódjaiban, választott témáiban és a médiumok terén is tetten érhető. Két fő projektjében, a Self-portraits-ben és a Young Americanben az identitáskeresést, a nemek és a szexualitás kérdésköreit, a társadalmi problémákat és az amerikai közegbe való beilleszkedés kérdéseit dolgozza fel a fotográfia inkluzív gesztusnyelvével.

A Paradigm Publishing gondozásában jelent meg monográfiája, a fotográfus útját követő dokumentumfilmet pedig Marie Dvořáková készíti majd, ami várhatóan 2020-ban lesz látható. A Young American-kiállítás idén októberben nyílik meg a prágai közönségnek a Pragovka Gallery-ben.

Addig is, íme egy kis ízelítő!

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.