Új éra a Zaránál?

A Zara és más márkák, mint például a Pull & Bear és a Bershka, ígéretet tettek arra, hogy 2025-ig csak fenntartható ruhákat értékesítenek. Az Inditex vállalat hírül adta, hogy minden gyapot, len és poliészter alapú termékeket a jövőben organikus, fenntartható vagy újrahasznosított ruhadarabok váltanak fel. Eddig a Zara és a fenntarthatóság kvázi oximoronként éltek egymástól jó távol – úgy tűnik azonban, végre itt a változás korszaka. Legalábbis azt ígérik.

A következő évtől a Zara üzletekben konténerek lesznek majd kihelyezeve, melyeknek célja, hogy összegyűjtsék a régi ruháinkat, melyeket aztán újrahasznosítanak majd. Továbbá Inditex is csatlakozik a Join Life nevű rendszerhez, melynek célja, hogy megjelölje a környezetbarátabb anyagokból készült ruhákat, így mi is pontosabb képet fogunk kapni a fenntartható termékekről.

A Newsbeat rádiónak nyilatkozó Friends of the Earth szervezettől Muna Suleiman elmondta, hogy a probléma az, hogy rengeteg divatmárka van jelenleg a piacon, átláthatatlan az ellátási lánc és szinte nevetséges mennyiségű ruhákat halmoznak fel ezek az üzletek. A hangsúly a trendek hajszolásán van, mindez pedig arra sarkallja a vásárlókat, hogy szezononként frissítsék ruhatárukat, így egyre többet és többet vásárolnak.

A Zara jelenleg nem használ műanyag bevásárlózacskót, és a vállalat vezetője azt nyilatkozta, hogy 2020-ra már egyik Inditex brand sem fog.

Reméljük, tényleg egy új éra köszönt be a népszerű fast fashion márkánál, és a dolgozói elégedettségre, valamint a szellemi tulajdon tiszteletben tartására is érzékenyek lesznek a jövőben. Éppen itt lenne az ideje, ahogy a fenntarthatóságra törekvésnek is itt volt már – most, itt, a klímakrízis közepén.

Forrás: BBC