Kulcskiadványok kreatív szakembereknek

A művészvilágban, illetve a kreatíviparban nem egyszerű érvényesülni. Éppen ezért néha nem árt egy adag instant motiváció vagy éppen egy inspirációs löket az alkotói válság leküzdéséhez. Az önsegítő könyvek és előadások fénykorukat élik, és gyakorlatilag néhány száz oldalban vagy egy pár órás szeánsszal mindenre megoldást kínálnak: párkapcsolati, családi, karrierrel vagy éppen saját magunkkal kapcsolatos problémáinkra egyaránt. Most kifejezetten a vállalkozó szellemű kreatívok és az ambiciózus művészek számára gyűjtöttünk össze néhány igen hasznos, must-read irományt, melyek egyszerre látják el az olvasót karriertanácsokkal és kreatív elképzelésekkel, megoldásokkal. Motiválnak, inspirálnak, erőt adnak – nézzük, melyek ezek a könyvek!

John Acuff – Quitter

A cím akár sokatmondó is lehetne, a könyv azonban egyáltalán nem a feladásról, sokkal inkább az újrakezdésről szól. Hogyan hagyjuk ott a „normális” munkánkat és kövessük álmainkat, azaz hogyan induljunk el a kreatíviparba torkolló, ám odáig igen hosszú és rögös úton? Tombol benned a kreativitás és érzed, hogy adnod kell valamit a világnak, de még nem volt elég bátorságod mindent eldobni, hogy megvalósítsd az álmaidat? Akkor ideje kézbe venned ezt a könyvet, mely hasznos tanácsokkal és egy jó adag önbizalomlökettel lát el, és melynek hatására talán végre összegyűjtöd a bátorságodat és elkezdesz azzal foglalkozni, amivel igazán szeretnél. Azt hiszem, ennek az irománynak a tanulmányozása egy kicsit mindannyiunkra ráfér…

David Bayles & Ted Orland – Art & Fear

A könyv választ ad arra, hogy „hogyan készül” a művészet, valamint azokat az okokat térképezi fel, melyek miatt sokszor mégsem készül el. Művészek a (wannabe) művészeknek alkotásról, alkotói nehézségekről, meghátrálásról, a félelmeken való felülkerekedésről – mindezt saját tapasztalatból kiindulva. A könyv írói gyakorló művészek, akik a mindennapokban is megküzdenek az életvitelszerűen való alkotás komplikációival. Hogyan győzzük le a bizonytalanságot és az alkotói blokkot? Az Art & Fear remélhetőleg kiutat nyújt ebből a krízisből.

George Lois – Damn Good Advice (For People with Talent)

Kreatív löket, instant inspiráció, amikor a legnagyobb szükséged van rá: ezt kínálja George Lois könyve. A kötetet újra és újra előveheted, ahányszor megakadsz az alkotásban vagy épp csak egy kis motivációra van szükséged.

Katie Couric – The Best Advice I Ever Got

Minden alkotó életében eljön az a pillanat, amikor szakértői tanácsra vagy éppen egy mentorra van szüksége. Ez utóbbi nem lehet mindig kéznél, Katie Couric könyve azonban igen! Ha professzionális tanácsra van szükségünk, de nincs kihez fordulnunk, vegyük kézbe ezt a kiadványt, mely tulajdonképpen egy tanács- és inspirációgyűjtemény a kreatívipar legnagyobbjaitól.

Ryan Holiday – The Obstacle Is the Way

A hagyományos önsegítő könyvek sémájára készült el Ryan Holiday műve: nem kínál előregyártott megoldásokat vagy kőbe vésett tippeket, sokkal inkább egy érzelmi boostot, lelki feltöltődést ad, mely segít, hogy a megoldást magunkban találjuk meg. A legtöbb művészben megvan minden a sikerhez, mindössze fel kell szabadítani és hagyni kell kibontakozni tehetséget – mindehhez persze egy kevés motiváció és önbizalom sem árt, melyekre talán éppen ezt a könyvet olvasgatva bukkanunk rá. Egy próbát megér.

Seth Godin – Linchpin

Hogyan tűnjünk ki a tömegből? A tehetség és a kemény munka sokszor már nem elég az átütő sikerhez. A Linchpin koncepciója alapján minden sarkon van valaki, aki éppen olyan tehetséges, mint mi – csak még olcsóbban is dolgozik. Ahhoz, hogy mégis sikeresek lehessünk, nem elég jónak lenni: valamilyen egyedi koncepciót megvalósítva és követve kell kitűnnünk a tömegből. A kérdés – melyre az író is keresi a választ – csak az, hogy hogyan?

Alexis Jones – I Am That Girl

Sajnos az élet minden területén általános felállás, hogy nőként sokkal nehezebb érvényesülni – nincs ez másképp a kreatíviparban sem. A helyzet persze folyamatosan javul, de beláthatjuk, hogy a tökéletes egyenlőség utópisztikus megvalósulása azért még várat magára… Éppen ezért nem véletlen, hogy olyan könyv is helyet kapott a listán, mely kifejezetten a nőket segíti álmaik megvalósításában és tehetségük kibontakoztatásában. Az I Am That Girl minden olyan gonnabe művésznőnek és kreatívnak hasznos lehet, akik szeretnék az önbizalomhiányt magabiztosságra cserélni. Éljen a girlpower!

Lois P. Frankel – Nice Girls Dont Get the Corner Office

Ha már a girlpowernél tartunk: e kifejezetten ambiciózus nőknek szánt könyv feltárja azokat a karrierépítést lassító hibákat, melyeket hajlamosak vagyunk elkövetni, ha történetesen mi is a „nice girl” kategóriát erősítjük. Csak hogy néhány alapvető hibát emeljünk ki, melyeket a könyv is említ: multi-taskingolunk (attól, hogy tudunk, nem jelenti azt, hogy kell is), elkerüljük az irodapolitikát (ha nem játszunk, nem is nyerhetünk) és képtelenek vagyunk tárgyalni (pedig a tárgyalás nem jelent egyet a konfrontálódással). Lois P. Frankel könyve körülbelül 130 ehhez hasonló hibát sorol fel, és sajnos már az ízelítőből kiindulva is rájöhetünk, hogy tényleg elég sokban vagyunk „bűnösök”. A hibák felsorolása bátorságot ad a változtatáshoz és egyben motivál, hogy kiálljunk magunkért.

John Berger – Ways of Seeing

A szépség egy relatív és gyakorlatilag megfoghatatlan kifejezés. Hogy hogyan érzékeljük, hogyan viszonyulunk hozzá, az nagyban múlik a személyiségünkön, világnézetünkön, korábbi tapasztalatainkon is. A művészetben sok fogalom még képlékenyebb, így a szépségé is. John Berger könyve egészen új aspektusból mutatja be ezt a világot, megkérdőjelezve a berögződött asszociációkat, az untig ismételt, magasztosnak csúfolt frázisokat. Ezzel együtt hozzásegíti az olvasót egy egészen egyedi látásmód elsajátításához.

Austin Kleon – Show Your Work

Ha a tehetséget már felfedeztük magunkban és készen állunk arra, hogy ezt a világnak is megmutassuk, akkor már csak egy kérdés lóg a levegőben: hogyan? Hogyan fognak felfedezni minket, mit tehetünk azért, hogy bevonzzuk a közönségünket? Austin Kleon a Show Your Work tíz fejezetében erre ad választ.

Szöveg: Fejes Alexandra

 

Hozzászólás