(R)escape reality – itt a Limelight 3D Projection Mapping első fényművészeti tárlata

A Rescape, a nemzetközi hírű fényművészeti csoport, a Limelight Magyarországon egyedülálló tárlata, mely első alkalommal Debrecenben tekinthető meg a Virágkarnevált megelőzően, augusztus 17-20. között. A Limelight által kurált tárlat olyan alkotásokat mutat be, amelyek izgalmasak és mindenki számára ismerősek a hétköznapokból. A művészek alkotásaikkal átalakítják a városi teret, kiragadják a látogatót a megszokottból, valamint a fény és művészet segítségével egy varázslatos világba engednek betekintést.

„Miközben mi nemzetközileg elismert alkotócsoportként hosszú évek óta meghívott vendégművészei vagyunk fényfesztiváloknak és fényművészeti tárlatoknak a világ minden táján, jelentős projekteket valósítunk meg Sydneytől és Szingapúrtól Los Angelesen át Bangkokig, addig itthon nagyon ritkán tudunk alkotni. Régi álmunk volt létrehozni a saját tárlatunkat, hogy hazahozzuk és megmutassuk azt a tudást, ami külföldön meghozta az elismertségünket. Nagyon örülünk, hogy ez végre megvalósult, és Debrecen városa otthont adott első eseményünknek. A fényművészeti fesztiválok milliókat mozgatnak meg világszerte, Magyarországon az egyetlen ilyen rendezvény, a pécsi Zsolnay Fényfesztivál mellett most hasonló, mégis más eseményt tervezünk a műfaj hazai népszerűsítésére” – mondta Dávid István, a Limelight társalapítója.

Az idei téma a természet és a technológia kapcsolata, így a fényinstallációk és vetítések az állatok, növények és az ember jelenlétét vizsgálják a természetben. A flora és fauna birodalmába lépve különös organizmusokkal találkozhatunk, testközelből tapasztalhatunk meg alapvető működési mechanizmusokat és vizsgálhatunk olyan rejtett ökoszisztémákat, amelyeket egyébként észre sem veszünk. Lélegző növények, a harmonikus együttélést szimbolizáló Medveállatka és az ember jelenlétére megnyugvó Fénylugas várják a látogatókat az idei Rescape fény-tan-ösvényén.

A tárlat az installációk bemutatásán túl a Debreceni Egyetem homlokzatára készített 3D épületvetítéssel egészül ki. A video mapping műalkotásnak köszönhetően egy együttműködéseken alapuló világ születésének lehetünk tanúi. A Limelight csapata, a Limelight Academy Projection Mapping Masterclass programjából kikerült alkotói és meghívott női alkotók kooperációjából fogant vízió a semmiből a káoszon át vezet el bennünket egy, az érzékszerveinket tesztelő alternatív formákkal teli univerzumba. A megfigyelésen túl a helyszínre írt zene segítségével akár eggyé is válhatunk a virtuális és minket körülvevő világ által létrehozott új létformával.

ANOTHER NATURE

interaktív fénytárlat

Vajon hogyan válhat épített környezetünk a természet részévé? Tudunk-e harmóniában és szimbiózisban élni a körülöttünk lélegző élővilággal? Képesek vagyunk-e alkalmazkodni igényeihez? Az Another Nature interaktív fényinstallációk alkotói a szemlélődés és a felfedezés élményének újraélésére hívják látogatóikat egy hat állomáson végigvezető fénytanösvényre, amelynek főszereplői mikroléptékből felnagyított növények, állatok és optikai jelenségek.

Az embert ősidők óta foglalkoztatja a természet megismerése, olyan makróvilágok feltérképezése, amelyek létéről sokszor nem is tud, és hirtelen a szeme előtt teremnek. A természet megfigyelése közben folyamatosan alakuló látványkompozíciókat, megannyi mozgásban lévő élőlényt csodálhatunk meg, amelyek létezése (varázs)tükröt tart elénk különböző földtani és biológiai folyamatok lenyomataként. A flora és fauna birodalmába lépve különös organizmusokkal találkozhatunk, testközelből tapasztalhatunk meg alapvető működési mechanizmusokat és vizsgálhatunk olyan rejtett ökoszisztémákat, amelyeket egyébként észre sem veszünk.

A 15 éves fényművészeti múlttal rendelkező, nemzetközi hírű Limelight 3D Projection Mapping csapata és a felfújható, óriás fényszobrokat, filmes és színházi látványelemeket tervező Koros Design alkotásaiban a természethez való kapcsolódás gesztusai köszönnek vissza. Kísérletezéseik a különböző fényjelenségekkel és programozható technológiai megoldásokkal egy olyan interaktív felfedező sétára invitálnak, ami során magunk is kölcsönhatásba léphetünk a kiállított művekkel.

Alkotók: KATONA Katalin, KOROS Péter, MAGYAR Réka (Koros Design), VICSEK Viktor (Limelight)

3D mapping alkotók: Katona Katalin, Koszti Zsuzsanna, Nagy Kála, Riczkó Alex, Sárffi Soma, Sipos Ádám, Világosi Csaba, Jakub Zuscin; Zene: Weil András; Art Director: Világosi Csaba

Producer: Dávid István Szakmai konzulens: Kovács Andrea

http://limelightart.net/rescape

http://korosdesign.com/

Katona Katalin: MIRROR [2019]

videóanimáció, monitor, kamera

A széles ecsetvonású és lendületes színkeverésű impresszionista portréfestmények arcvonásai sok esetben csak szándékoltan vázlatosan vehetők ki a szemlélő számára. Az apró színfoltokat összemosó optikai illúzióra alapozó és a pillanat rögzítésének élményére építő festők vásznáról lágy körvonalak és mozgalmas fény-árnyék hatások köszönnek vissza. Akárcsak a valóságból kiragadott, digitálisan rögzített villanások elmosódó kontúrjai, amelyek a mozgás és a fények játéka által állandóan változnak, a folyamatosan elillanó idő hangulatát visszatükrözve. A MIRROR interaktív videóinstalláció hidat képez a hagyományos képzőművészet és a digitális képalkotás lehetőségei között: a képkeret elé állva saját testünk mozdulataival alakíthatjuk a keretbe foglalt monitor képernyőjére vetülő önarcképünk sziluettjét.

///////////

Koros Design: Kertem [2019]

impregnált textil, LED izzók, levegőpumpa

A Kertem című fénytérinstallációt a növényi formavilág és a természet geometriája, a térbeli összefüggések rendszere ihlette. A fák között megbújó, speciális textíliából készült alkotások világító fénytestként, sajátos digitális botanikai látványosságként egészítik ki a városi zöldterületet, különös atmoszférát teremtve. A virágok szövetfelépítését vizualizáló elemek szimbiózisba lépnek az élő növények által határolt organikus környezettel. Egyfajta alkalmi „növénytársulást” alakítva hívják fel a figyelmet az egymást kiegészítő alkalmazkodás és a látszólag különböző ökoszisztémák együttműködésének fontosságára, a színes burjánzás vibráló szépségére.

///////////

Koros Design: Virágom [2018]

impregnált textil, LED izzók

A Virágom speciális textilből készített felfújható interaktív fényszobor egy felnagyított virágkehely belsejébe enged betekintést. Ha a látogatók a kijelölt pontokra állnak, a négy méter magas virág szirmai egy látványos fényeffekt kíséretében kinyílnak, és az alaphelyzetben zártnak tűnő növényfej virágba borul. Az életre kelő sematizált virágforma láthatóvá teszi a (növény)szerkezeti elemek kapcsolatát és közös játékra hívja a járókelőket.

///////////

Koros Design: Liliom [2019]

impregnált textil, LED izzók

A tisztaságot és szépséget szimbolizáló liliom a díszkertek éke és a tavak dísze. Védett növényfaj, amely eleganciájával, könnyed finomságával és szemet gyönyörködtető megjelenésével hipnotizálja csodálóját. A speciális textilből készített, légbefúvásos technikával úszó és távolságérzékelő szenzorral vezérelhető térinstalláció az elektronikai eszközök és a számítástechnika terén alkalmazott RGB (Red-Green-Blue) színmodell árnyalataiban pompázik. Akárcsak egy lebegő tündérrózsa liget.

///////////

Vicsek Viktor: Fénylugas [2017]

LED izzók, ultrahang, távolság szenzorok, hangszórók

A Fénylugas interaktív installáció a járókelők mozgására és térbeli helyzetére reagálva változtatja vibráló pulzálását: a látogatók közeledtére gyors, villanásszerű fényei lelassulnak és nyugodt lüktetésre váltanak, hangsúlyozva a harmóniára törekvés és a pillanatnyi jelenlét fontosságát. A fejünk fölé magasodó, kúszónövényekkel felfuttatott zöld kapuk burjánzó levéltengerére emlékeztető fényszobor az árnyas pihenőhelyek idilli környezetébe hívogat, egy nyugalmat árasztó miliőbe, ahol lelassul az idő.

///////////

Vicsek Viktor: Tardigrade [2019]

impregnált textil, LED izzók, hangszórók

A legősibb élőlények évmilliók óta léteznek a Földön, tökéletes alkalmazkodásra törekedve. Túlélik a legszélsőségesebb környezeti körülményeket is, és mindinkább adaptálódni próbálnak azokhoz. A Medveállatka, ha kell, akár száz évet is vár arra, hogy újra aktívvá váljon. Életösztönével emlékeztet, hogy az (ön)pusztító lét helyett az örök fennmaradáshoz harmóniában kell élnünk a természettel. Nemcsak ma, hanem holnapután is.

A Limelight 3D Projection Mapping-ről

A Limelight 3D Projection Mapping fényművészek csoportja, akik több mint egy évtizede készítenek 3D-s, illetve fényinstallációkat. Néhányan közülük jelen voltak, amikor ez a művészeti ág még csak születőben volt, és olyan fényművészeti koncepciókat hoznak létre, amelyek emberek százezreit nyűgözik le világszerte, fényfesztiválokon és vállalati eseményeken egyaránt. A történetmesélés és a különleges 3D-s látványvilág ötvözete, illetve az épületekre való vetítésben szerzett 15 éves tapasztalat teszi a Limelight 3D Projection Mappinget a mai 3D-s fényfestési szcéna egyik vezető művészeti csoportjává.

Facebook esemény: ITT.