A véletlen és a megtervezett ütköztetése – Interjú Dóra Ádámmal

Dóra Ádámot mindig is érdekelte az őt körülvevő vizuális világ. Gyerekként sokat rajzolt és festett, ez a szenvedélye pedig a mai napig kíséri. Mészáros Ágnestől tanult rajzolni, majd a budapesti Képzőművészeti Egyetemre nyert felvételt, ahol 2017-ben szerezte meg diplomáját. Az egyetemen mesterei Károlyi Zsigmond és Ötvös Zoltán voltak. Ádám jelenleg Budapesten él és dolgozik, kiállításokat szervez és többek közt az ArtConscious nevű online galéria és művészeti piactér felületén is elérhetők munkái. A most következő rövid interjúban az ő művészetével ismerkedhettek meg.

Ahogyan azt te is nyilatkoztad már, nagy hatással volt rád többek közt David Hockney. Kifejtenéd, hogy miért tekinted példaértékűnek a munkásságát és mi az, ami leginkább megfogott az ő karakterében, stílusában, alkotóművészetében?

Hockney egy a sok közül, akiket fel tudnék sorolni mint előkép, azonban talán valóban ő áll a legközelebb az eddigi munkamódszeremhez és érdeklődésemhez. Hatalmas életműve és folyamatos termékenysége erős motivációként hat sok fiatal festőre. Számomra a színhasználata és a felületmegoldásai a legizgalmasabbak. Abban érzem a közös nevezőt David Hockney művészetével, hogy az én festészetem alapja is egy szemlélődő létforma, amely a folyamatos vázlatfüzetek és a látvány utáni sketch-ekből indul ki. Ezek a műtermi munka során feldolgozásra kerülnek és absztrahálódnak. Fontosnak tartom a festett kép és a fotó közötti kapcsolat kutatását. A látás fogalkoztat, de nem a naturális megjelenítés, hanem a látványban rejlő viszonyrendszerek vizsgálata.

Képeiden leggyakrabban az architekturális, épített terek és a természetes környezet viszonyát vizsgálod, és az absztrakció is közel áll hozzád. Kérlek, mesélj egy kicsit azokról a kontrasztokról, kapcsolatrendszerekről, összejátszásokról, hétköznapi témákról és egyéb észleletekről, melyek befolyással vannak rád az alkotás során!

Gyerekkorom óta figyelem, hogy a világ tele van ellentétpárokkal. Minden, ami minket körülvesz, viszonyul valamihez. Az árnyék nincs fény nélkül, mint ahogy egy falevél is azért apró, mert elterül felette egy hatalmas lomb. Ha egy sötét színt festek egy fehér vászonra, a vászon fehérjétől látom sötétnek. A természetes és mesterséges elemek kontrasztja a 21. századi kozmopolita létben, egyre erőteljesebben kirajzolódik. Ezek mindenki számára alapvető evindenciák, mégis a hétköznapokban ezek mellett a legtöbb ember elsiklik. Festői praxisomban az ilyenfajta érzékeny rezdüléseknek a megjelenítésével foglalkozom.

Mekkora és milyen szerepet tölt be a munkáidban az improvizáció? Mennyire tervezed meg előre a képeidet?

A tematika mindig adott, a képek egymásból következnek. A munkáim sorozatokba rendszerezhetőek, több szálon összekapcsolhatóak. Minden művemet megtervezem, de vannak olyan helyzetek a festés során, amelyeket a spontaneitás szül. Bizonyos képi elemek ezek miatt lesznek érdekesek, ezeket észrevenni a legnehezebb. Ha sikerül, akkor úgy érzem, most előreléptem, valamire rátaláltam, ami eddig nem volt. A tervezett és a véletlen folyamatos ütköztetésével játszom, amelyre a festészet egy tökéletes terület számomra.

Ádám Dóra: Breakwater in Nice I.

Hogyan gondolsz a kortárs művészet és a digitális marketingstruktúrák, főleg a social media kapcsolatára?

Soha nem volt ennyi vizuális inger a világban, mint manapság. Az összes online felületen, de az utcán is óriási képáradattal bombázzuk egymást. Ezek óhatatlanul formálják látásunkat és befolyásolják az ízlésünket. Szerintem nagyon fontos, hogy a magaskultúrát, beleértve a képzőművészetet, becsatornázzuk az online felületekre. Így értékes tartalomhoz juttathatjuk a felhasználókat és a kortárs művészetet közbeszéd tárgyává tesszük.

Fiatal művészként kikerülhetetlennek tartom ezeken a felületeken való kommunikációt, hiszen átitatja a hétköznapjainkat. Több megkeresésem, szakmai kapcsolatom és valós közönségem alalkult ki a rendszeres posztolásaimból. Azonban fontos megjegyeznem, hogy az online kommunkáció nem helyettesíti a személyes kontaktust, a valós térben való szereplést, hanem egy hasznos kiegészítője számomra.

Dóra Ádám: No title & Dóra Ádám: DAOF001

Miken dolgozol jelenleg és milyen terveid vannak az év hátralévő részére?

Jelenleg önálló kiállítást tervezek az utóbbi fél évben készült munkáimból, amelyek a Natura Architektura című sorozatom részei. Több helyszín is felemerült, még folyamatban van a szervezés. Közben a legújabb képek is készülnek, amelyek a kiállítani kívánt anyag folytatásai lesznek. Ez most egy nagyobb léptékű sorozat, amelyben rengeteg lehetőséget és kihívást látok. Amikor tehetem, utazom, hogy újabb motívumokat gyűjtsek, amelyeket feldolgozhatok. Nemrég jöttem haza Londonból, ahol egy pár napos galéria- és múzeumtúrát tettem. Július végén pedig Dél-Franciaországba utaztam. Vannak sokkal hosszabb távú terveim is, kisebbektől kezdve a hatalmasakig, természtesen mind középpontjában a festő praxisom áll. Ezekre a jövőben fény derül!

Forrás: ArtConscious, szerző: Eged Bertalan, kiemelt kép: Dóra Ádám: Architectural details in Antibes