„Elég pragmatikusan állok a munkáimhoz” – Interjú Farkas Róberttel

Egy sokoldalú alkotó, egy fáradhatatlan „űrutazó” – Farkas „Astronaut” Róbertet már gyermekkorában is erős művészeti hatások érték, később pedig sikeresen megtalálta az utat ahhoz, hogy szabadúszó művészként, illetve az alkalmazott területeken is kiteljesedhessen. Ír, tervez, fest, animációkat készít. Az ArtConscious angol nyelvű interjúját a művésszel magyarul nálunk olvashatjátok.

Művészcsaládba születtél. Mennyiben volt ez befolyással arra, hogy alkotóművészettel kezdtél el foglalkozni?

Édesanyám már általános iskolában észrevette, hogy szeretek rajzolni ezért már korán beíratott egy rajziskolába, ami tulajdonképpen egy előkészítő volt a Képzőművészeti Szakközépiskolába.  Mikor nem sikerült a felvételi a rajz szakirányra és szobrászatra sem, akkor eldöntöttem, hogy építész szeretnék lenni.  Ez elég rossz döntés volt, mert a szakrajzon és a történelmen kívül minden tantárgyból rosszul álltam. Emlékszem, harmadik osztályos koromban el is akartam menni a suliból, de végül maradtam. Anyukám érettségi után a MOME irányába terelt, de én akkor is ellenálltam és mondtam, hogy én nem akarok festeni, inkább 3D modellezést tanulnék szívesen. Ez az irány sem sikerült, mivel az egyetlen főiskolán, ahol ilyet tanítottak (Gábor Dénes Főiskola) az első három évben elkaszáltak matekból, programozásból, illetve mikroökonómiából. Közben már mint vállakozó, anyukámon keresztül (aki fotóművész) dolgozgattam és retusáltam a fotóit számítógépen. Katalógusokat terveztem az ügyfeleinek, amihez ő készítette a fotókat. Később, amikor már mint alkalmazott dolgoztam egy webdesigner cégnél, akkor kezdtem el képeket alkotni a szabadidőmben. Próbálgattam a különböző stílusokat, hiszen mindig is érdekelt, hogy egy-egy képet hogyan készít el az alkotója. Azután az egyik grafikámmal sikerült nyernem egy pólóversenyen, és az döbbentett rá, hogy akár ezzel is foglalkozhatnék a webdesign, vagy éppen az animáció helyett.

Portfóliód markáns elemei az alkalmazott művészet, a grafika, az animáció és a webdesign területén készített munkák. Mennyire volt nehéz vagy könnyű neked mint szabadszellemű kreatív művésznek a kommerciális projektek életre hívása?

Szeretek keretek között dolgozni úgy, hogy adottak a paraméterek. A festett képeimben, az animációkban vagy a szobrokban, amiket készítek, mindig van egy közös vonás: elég pragmatikusan állok a munkáimhoz. Adott egy probléma, és ki kell találni a lehető legszebb és legjobb megoldást. Persze, a saját projektekben könnyebb szabadon alkotni, de én úgy érzem, hogy meg tudom találni a szépséget az alkalmazott művészetben előforduló kihívásokban is.

Válogatás Farkas Róbert alkotásaiból (forrás: robertfarkas.net)

Van-e olyan művészeti ág vagy korszak, ami kifejezetten inspirál? Mely alkotók munkásságára nézel fel?

Alapvetően szeretem, ha egy alkotásról azonnal lejön, hogy mit ábrázol, és, hogy mi a mondani valója. Szeretem a mai kortárs festőket, pl. Fehér László képeit, de a kedvenc korszakom a pop art, azon belül is Roy Lichtenstein alkotásai.

A vizuális és a textuális kifejezésmód is közel áll hozzád. Kérlek, mesélj kicsit az írásaidról, a szerzői énedről!

Sosem gondoltam volna, hogy írni is fogok, még most is nehezen gondolok magamra, mint íróra. Az egész úgy indult, hogy illusztrálni szerettem volna gyerekkönyveket, és mivel megbízásom nem akadt, a feleségem unszolására úgy döntöttem, írok egyet én. Az írásban azt szeretem, hogy ha igazán nekiállok, akkor olyan érzés, mintha olvasnék egy sztorit a fejemben és csak kimásolnám. Nagyon nagy élmény, egy kicsit más állapotban is vagyok ilyenkor. Amikor visszaolvasom a szöveget, sokszor olyan érzésem van, mintha nem is én írtam volna, hanem valaki más, aki szintén itt van bennem. Persze a feleségem is nagyon sokat segít, ő az, aki átnézi a szövegeimet és segít kiegészíteni vagy átírni a problémás részeket. Eddig 3 könyvem jelent meg a Kolibri kiadó gondozásában (Eszes Róka / Clever Fox’s Tales sorozat). Sokan támogattak és eddig elég szép sikereket értünk el vele.

Hogyan mutatnád be az olvasóknak az ArtConscious piacterén megtalálható műveidet?

Az ötlet egyszerű volt: hogyan lehetne bemutatni azokat a számomra és talán a generációm számára is értékes tárgyakat, amikhez emlékek fűznek, de lassan eltűnnek az életünkből? Sokat gondolkodtam, hogy hogyan lehetne megolvaszatni a tárgyakat úgy, hogy a mostani formájukban konzerváljam őket. Nagyon élveztem az alkotást és végül 9 szobrot is készítettem; többek között szoborrá változtattam a nagypapám eredeti Rambo videokazettáját és egy Adidas superstar cipőt is. Ezek közül most 4-et kínálok eladásra.

Farkas Róbert: Melting Memories sorozat (forrás: ArtConscious)

Mi(ke)n dolgozol jelenleg?

Jelenleg a munkahelyemen az egyik új TV csatorna arculatát terveztem, illetve szabadidőmben dolgozom az új könyvemen, ami a Naprendszer bolygóira kalauzolja el majd a gyerekeket.

Forrás: ArtConscious